torek, 2. marec 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sobota, 4. junij 2016, ob 16.30 uri, ogledov: 2172

Žarku Rovščku plaketa Občine Tolmin za leto 2016

Društva | Planinska kultura | 
Planinsko društvo Tolmin | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Letošnja slavnostna seja občinskega sveta Občine Tolmin 27. maja bo Žarku Rovščku pa tudi vsem tolminskim planincem ostala še posebej v lepem spominu. Na slovesnosti je bilo namreč Žarku podeljeno visoko občinsko priznanje - plaketa Občine Tolmin.
Tako so zapisali v sklepu: »Plaketo Občine Tolmin za leto 2016 se podeli Žarku Rovščku za pomembne uspehe na področju planinstva in publicistike, s katerimi prispeva k ugledu občine Tolmin.« Vsi, ki Žarka Rovščka dobro poznamo, pa vemo, da se za to kratko obrazložitvijo, ki je bila na podelitvi bolj podrobno predstavljena, skriva nešteto ur prostovoljnega dela.
 
Žarka Rovščka sicer verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj je priljubljen ne le med planinskimi prijatelji, cenijo ga tako v publicističnih krogih, strokovnost pa mu priznavajo tudi zgodovinarji. Zelo težko pa ga je na kratko predstaviti, saj je njegova dejavnost tako razvejana, da bi to lahko brezhibno opravil le sam, tako kot so pod njegovim natančnim peresom že zaživeli številni planinski prijatelji in druge zanimive osebe. Več kot štiri desetletja je že zvest Planinskemu društvu Tolmin, vedno pripravljen poprijeti za delo, na nekaterih področjih skoraj nepogrešljiv, z dušo in srcem pa prostovoljec, kot jih danes ni več veliko.
 pd_tolmin_priznanje_zarko_rovscek_foto_katarina_ipavec_2
V zahvalnem nagovoru na podelitvi ni pozabil omeniti svojih začetkov v društvu. Njegov srednješolski profesor Hinko Uršič in Vlado Šorli sta namreč na prostovoljnih delovnih akcijah ob gradnji ceste v Tolminske Ravne, kjer so pomagali tudi srednješolci, leta 1967 kmalu opazila Žarkovo veliko delovno vnemo in ga povabila v upravni odbor Planinskega društva Tolmin. Takrat je društvo vodila Tatjana Šorli (danes Božič), ki je po Žarkovem mnenju bila dovolj mlada in energična, da je spretno krmarila med mlajšo in starejšo generacijo planincev.
 
Kasneje je bil v letu 1981 izvoljen za podpredsednika društva, leto kasneje za predsednika in se izkazal med popotresno obnovo in sanacijo koče, bil je uspešen planinski vodnik, dober fotograf, že zelo zgodaj pa se je začel oglašati z različnimi prispevki v časopisih in revijah, v Planinskem vestniku že od leta 1974. Brez njega bi ne le ožja okolica, pač pa tudi širša slovenska javnost in še čez mejo ostali brez marsikaterega zgodovinskega podatka, ki tako ne bo šel v pozabo. O Zorku Jelinčiču je izdal kar tri zbornike. Po njegovi zaslugi ne bo pozabljen vsem dobro znani zdravnik in gorski reševalec Jože Andlovic. Zbornik Stoletje planinstva na Tolminskem, ki ga je pripravil ob 100-letnici Soške podružnice SPD, pa pomeni neprecenljiv vir podatkov iz preteklosti planinske organizacije in takratnega časa.
 
Ko se mu je v letu 2000 porodila ideja, da bi o vsestranskem delu društva spregovorili tudi drugače, ne le na občnih zborih in uradnih sestankih, se je rodil njegov in naš Krpelj, vestno pripravlja planinske večere v Knjižnici Cirila Kosmača, je organizator raznih razstav in vabljen kot govornik na razne prireditve. Kot član založniškega odbora pri Planinski zvezi Slovenije pa se trudi predstaviti čim več ljudi iz našega okolja, in sicer v eni izmed najbolj neposrednih publicističnih oblik - intervjuju.
 
Žarko je sicer že prejel bronasti, srebrni in zlati častni znak PZS ter leta 2011ob življenjskem jubileju spominsko plaketo PZS za dolgoletno in uspešno delo v planinski organizaciji, podelitev plakete Občine Tolmin pa je tako zanj kot tudi za društvo še posebnega pomena in dokaz, da njegovo delo presega planinske okvire.
 pd_tolmin_priznanje_zarko_rovscek_foto_katarina_ipavec_3
Na prireditvi pa je pojasnil svojo ganjenost še z enim zanimivim podatkom. Leta 1975, ko je Občina Tolmin prvič podeljevala občinska priznanja, je plaketo Občine Tolmin prejel tudi njegov oče, in sicer za delo v gasilski organizaciji. Prostovoljstvo ima Žarko torej že v krvi...
 
Žarko, naše iskrene čestitke!
 
Zapisala Cvetka Jug, fotografirala Katarina Ipavec

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih