sobota, 4. april 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 24. junij 2016, ob 10.50 uri, ogledov: 7034

Pojasnila ob spremembi pravil za izdajanje računov manjših društev

Društva | Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
4. junija 2016 je začel veljati spremenjeni Pravilnik o izvajanju Zakona o DDV, ki je prinesel nekatere spremembe pri finančnem poslovanju društev.
Po splošnih pravilih morajo društva izdati račun za pridobitne prihodke (prodaja artiklov, plačila udeležencev izletov...), v koliko pa je plačilo sprejeto z gotovino ali kartico, pa je potrebno račun tudi davčno potrditi z uporabo davčne blagajne ali na drug predpisan način. V planinski organizaciji velja enako za članarino, ker vsebuje strošek zavarovanje. Za nepridobitne prihodke (donacije, prostovoljni prispevki...) računov ni potrebno izdajati, kar ostaja enako tudi po aktualni spremembi.
 
Novosti za manjša društva
Društvom, ki imajo manj kot 5.000 € pridobitnih prihodkov v tekočem letu (oz. ni verjetno, da bodo ta prag dosegla), ni potrebno izdajati računov, s tem pa odpade tudi obveznost davčnega potrjevanja računov, torej ne potrebujejo davčne blagajne. Ta izjema velja samo za prodajo fizičnim osebam. V primeru prodaje pravnim osebam, je račun še vedno potrebno izdati in v primeru gotovinskega plačila je račun potrebno tudi davčno potrditi. Zato je smiselno, da v teh primerih društva plačila pravnih oseb sprejemajo preko nakazil na TRR, tako da lahko račun izdajo brez uporabe davčne blagajne.
 
Pogoji, ki jih morajo, poleg meje 5.000 € pridobitnih prihodkov, izpolnjevati društvo, da lahko uveljavljajo izjemo od obveznosti izdajanja računov:
  • cilj delovanja društva ni doseganje dobička (če se dobiček vseeno doseže, se mora nameniti za nadaljnje opravljanje in izboljšanje storitev),
  • društvo upravljajo in vodijo večinoma prostovoljci (ki sami ali preko drugih oseb niso posredno ali neposredno udeleženi v rezultatih teh dejavnosti),
  • zaračunavajo cene, ki so nižje, kot jih za podobne dobave zaračunavajo davčni zavezanci, ki obračunavajo DDV (v primeru predpisanih cen s strani pristojnih organov pa morajo biti cene enake ali nižje tem).
 
Kljub temu morajo društva te prihodke ustrezno evidentirati v svojih računovodskih izkazih.
 
Za društva, ki presegajo prag 5.000 € pridobitnih prihodkov, novosti ni in morajo še naprej izdajati in tudi davno potrjevati račune, razen za srečelove in podobne primere zbiranja sredstev za delovanje društva, kar je podrobneje predstavljeno v nadaljevanju.
 
Med pridobitne prihodke se štejejo plačilo udeležencev za izlet, najemnine, sponzorstva, prodaja artiklov ... Kot nepridobitne se štejejo donacije, prostovoljni prispevki, prihodki iz občinskih razpisov in društvena članarina. Nepridobitni prihodni se torej ne vštevajo v znesek 5.000 €.
 
Za lažje razumevanje sta predstavljena dva poenostavljena primera prihodkov društev in ugotovitev ali v posameznem primeru društvo mora izdajati račune ali ne.

davcne_blagajna_primer

Srečelovi in druge oblike zbiranja sredstev za delovanje društva
Dodatna izjema za društva (tudi za društva, ki s svojimi dobavami blaga in storitev presegajo prag 5.000 €) je v zvezi z dogodki za zbiranje denarnih sredstev (npr. planinski ples namenjen zbiranju sredstev za obnovo koče, srečelov). Ti dogodki se lahko izvajajo priložnostno, izključno v korist društva in tako, da ne izkrivljajo konkurence. Na srečelovih in podobnih aktivnostih torej ni potrebno izdajati računov, kar velja za društva ne glede na dosežen prag pridobitnih dohodkov v posameznem letu. Veljajo sicer nekatere omejitve, ki pa jih planinska društva načeloma izpolnjujejo (delujejo na področju športa, namen društva ni doseganje dobička, upravljajo ga prostovoljci, zaračunavajo nižje cene od tržnih...).
 
Upoštevati je potrebno, da se tudi prihodki srečelova sicer vštevajo v omejitev 5.000 € pridobitnih prihodkov. Tako npr. izvedeni srečelov v začetku leta, kjer društvo zbere 5.000 € pomeni, da mora društvo v nadaljevanju leta izdajati račune.

Več informacij na s strani FURS-a:
PDF Sprememba Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (183 kB)
PDF Odgovori na vprašanja glede izjeme od obveznosti izdajanja računov (207 kB)


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih