torek, 3. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 13. avgust 2016, ob 10. uri, ogledov: 5978

7. dan in 5. noč Menine z odprtjem obnovljenega Doma na Menini planini

Koče | Narava | 
Gospodarska komisija | Komisija za varstvo gorske narave | 
Planinsko društvo Gornji Grad | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V soboto, 25. junija 2016, na dan državnosti, se je zgodil 7. Dan Menine, ki se ga je udeležilo okrog 300 prijateljev Menine in ljubiteljev narave. Dan prej, v petek 24. junija je potekala 5. Noč Menine. Prireditvi je organiziral odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad v sodelovanju z društvi Občine Gornji Grad in ostalimi zavodi, organizacijami in društvi. Namen prireditve je bil preživeti prijeten dan na Menini, v naravi ter opozoriti na večstranski pomen Menine in doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki in obiskovalci Menine. Hkrati smo s prireditvijo obeležili 25. obletnico slovenske državnosti, 20. obletnico protesta proti radarjem na Menini, 10. obletnico prvega Dneva Menine ter otvoritev obnovljenega doma.

5. Noči Menine se je udeležilo preko 40 obiskovalcev (večinoma družine). Program 5. Noči Menine je bil še posebej namenjen družinam in otrokom, saj je planinski dom na Menini l. 2013 pridobil certifikat družinam prijazne planinske koče. Pod vodstvom izkušenih gozdarjev Marka Slapnika in Lojzeta Gluka je v okolici planinskega doma potekalo vodenje v naravi po načelih gozdne pedagogike, spoznavali smo živali, okušali rastline, doživljali naravo z vsemi čutili, se igrali različne igre ipd. Nato so člani KUK Potovke in Zavoda Poseben dan pri planinskem domu pripovedovali zanimive zgodbe o planinah in gorah, pridružili pa so se jim tudi nekateri prisotni starši. Večer je minil v planisnkem domu, kjer se je nadaljevalo veselo druženje.

7. Dan Menine se je začel z organiziranim pohodom iz Gornjega Grada preko Borovnice, nadaljeval pa s sveto mašo po namenu pašne skupnosti ter predstavitvami sodelujočih društev in organizacij. V osrednjem delu prireditve so v kulturnem programu nastopili Moški pevski zbor Kulturnega društva Bočna, recitator Jože Remšak-Zotler, harmonikarji Primož Zvir, Urh Pečnik in Tilen Mlačnik ter mlada klarinetista Staš Breznik in Ožbej Gluk.

Prisotne je v uvodu pozdravil in predstavil namen, vodja prireditve, načelnik odseka za varstvo gorske narave, Lojze Gluk, nato je sledil pozdrav podpredsednika PD Gornji Grad in predsednika gradbenega odbora – Iva Šinkovca. Za tem je član gradbenega obora Klemen Petek predstavil potek obnove Doma na Menini planini, projektant in arhitekt Miha Kajzelj pa vsebino projekta. Sledil je pozdrav župana Občine Gornji Grad - Stanka Ogradija ter predsednika Planinske zveze Bojana Rotovnika, ki sta nato skupaj z Ivom Šinkovcem otvorila obnovljeni dom. Po otvoritvi je domači župnik Ivan Šumljak blagoslovil dom, planinsko društvo pa se je s priznanji zahvalilo glavnim izvajalcem obnove. Ker je obnovljen planinski dom »oblečen« v macesen, so v bližini doma posadili še drevo macesna, ki bo služilo za spomin na otvoritev obnovljenega doma.

7_dan_menine_5_noc_menine_foto_lojze_gluk

Udeleženci prireditve so si lahko ogledali nekaj zanimivih razstav in predstavitev (gobe, lovsko razstavo, razstavo starih smuči in smučarske opreme, risbice otrok planinskega krožka, plakate o Menini, zgibanke itd.).

V družabnem delu prireditve je posebne pozornosti in odlične udeležbe bil ponovno deležen met gojzarja, ki je vsakoletna edinstvena meninska disciplina.

Vsem udeležencem, ki ste se udeležili prireditve in jo pomagali sooblikovati se lepo zahvaljujemo in vas hkrati vabimo k sodelovanju in udeležbi tudi v naslednjem letu. Se vidimo na Menini!

Rezultati tekmovanja v metu gojzarja:
dečki prvo mesto: Matic Ermenc
moški prvo mesto: Matic Breznik,
deklice prvo mesto: Zala Gluk,
ženske prvo mesto: Mojca Strmčnik,
družine prvo mesto: družina Vajdič,
družine drugo mesto: družina Purnat,
družine tretje mesto: družina Rihter,
družine četrto mesto: družina Potočnik,
družine peto mesto: družina Rojten, družina Gluk.

V sodelovanju z: Občina Gornji Grad, Čebelarska družina Gornji Grad, Gobarsko društvo Ajdovec Gornji Grad, Turistično društvo Gornji Grad, Lovska družina Gornji Grad, Moški zbor kulturnega društva Bočna, Kulturno društvo Gornji Grad, pašne skupnosti delujoče na območju Menine, Sekcija starodobnih smučarjev – Podmeninski gadje, Osnovna šola Gornji Grad – planinski krožek, Savinjsko gozdarsko društvo Nazarje, Zavod za gozdove – območna enota Nazarje, Zavod za varstvo narave – območna enota Celje, Muzej Vrbovec – muzej gozdarstva in lesarstva, Planinsko društvo Nazarje, Zavod Poseben dan in KUK Potovke.

Lojze Gluk

Obširno fotogalerijo si lahko ogledate na Facebooku na tej povezavi.

Foto: Lojze Gluk in arhiv društva PD Gornji Grad


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih