sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 30. junij 2017, ob 12.50 uri, ogledov: 5169

Skoraj zaključeno letošnje usposabljanje za varuhe gorske narave

Narava | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Drugi letošnjega usposabljanja za pridobitev strokovnega naziva Varuh gorske narave je bil izveden 28. in 29. maja 2017 na Veliki planini, zadnji, tretji del petnajstega usposabljanja pa 10. in 11. junija 2017 pod Stolom.

Dneva na Veliki planini
Sobotno jutro je s predavanjem začel Bojan Pollak, velik poznavalec Velike planine in gorništva nasploh. V Domžalskem domu na Mali planini je tečajnikom predstavil organizacijo planinstva, sistem usposabljanj znotraj PZS, nekaj časa pa smo posvetili tudi razlikam oz. vlogam gorskih stražarjev in varuhov gorske narave ter seznanitvi z najpogostejšimi oblikami dela. Prvine strateškega načrtovanja, izvedbe in analize akcij je predavatelj podkrepil tudi s primeri svoje dolgoletne prakse kakor tudi poudarek na miroljubnem delovanju oz. iskanju rešitev.
Nadaljevali smo z geografinjo Valentino Brečko Grubar, ki nam je prikazala vlogo slovenskih gorskih območij kot vodnih zaledij naših vodnih virov. Razglabljali smo tudi o planinskih dejavnosti, ki ogrožajo kakovost vode in naše spopadanje s to problematiko.

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2017_drugi_del_mala_planina_foto_arhiv_kvgn__7_ kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2017_drugi_del_mala_planina_foto_arhiv_kvgn__13_

Borut Peršolja je tečajnikom predal ogromno znanja o sami planini tako v preteklosti kot sedaj. Popoldne nas je peljal na izlet po planini, na katerem smo med spodaj naštetim občudovali še mnogotero alpsko cvetje (vključno s cvetlico, ki jo ima KVGN v svojem znaku), našel se je tudi čas za fotografiranje. Teme, o katerih je predaval, so se dopolnjevale in bile preplet geografije, geologije, kulturne dediščine, doživljanja gora ... Na inovativen način je predstavil slovensko planinstvo, varovanje gorske narave nekoč in danes, delovanje na področju varstva gorske narave ter pripravo in izvedbo naravovarstvenega projekta v okviru planinskih društev. Po pregledu zemljevida je tečajnike postavil še pred konkreten terenski izziv, ki so ga uspešno opravili.

Nedeljsko dopoldne je bilo rezervirano za predavatelja Marka Simića, ki nas je podrobno seznanil s sistemom varstva podzemnih jam ter značilnostmi in ranljivostjo slovenskega gorskega krasa. Predstavil je tudi človeške dejavnosti, ki ogrožajo jame, dodatno pa še načela obiskovanja in varovanja jam.
Drugi del dneva je bil posvečen geološki tematiki - osnove geologije, nastanek gorstev, delovanje ledenikov, vode, vetra in sonca nam je predstavil geolog in velik ljubitelj narave, Aleš Zdešar. Ob koncu nam je predstavil še sistem varstva narave v Sloveniji.

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2017_drugi_del_mala_planina_foto_arhiv_kvgn__14_ kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2017_drugi_del_mala_planina_foto_arhiv_kvgn__15_

Vikend pod Stolom in v Dolžanki
Kot se za planince spodobi, smo tudi tokrat večino vsebin predelali na terenu. Tako smo sobotno dopoldne potovali skozi čas z načelnico Komisije za varstvo gorske narave PZS Ireno Mrak. Obiskali smo Dolžanovo sotesko - imeniten učni poligon z razgledno gozdno učno ter geološko potjo, ogledali pa smo si tudi Razstavno izobraževalno središče Dolina. Seznanili smo se z zavarovanimi območji v Sloveniji, natančneje s praktičnim primerom varovanja in urejanja naravnega spomenika Dovžanova soteska. Naša skupina je bila maloštevilčna, zato smo lahko še bolj poglobljeno govorili o negativnih vplivih planinskih in ostalih prostočasnih dejavnostih v naravnem okolju in o njihovem obvladovanju. Nekaj dežnih kapelj nas ni zmotilo, kvečjemu smo za zdravje dvignili srčni utrip. Načelnica, izkušena alpinistka in doktorica geografije, nam je popoldne predavala tudi o aktualni problematiki varovanja gorskega sveta ter o varstvu gora po svetu.

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2017_tretji_del_valvasorjev_dom_foto_arhiv_kvgn__12_ kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2017_tretji_del_valvasorjev_dom_foto_arhiv_kvgn__14_

Albin Žnidarčič nam je skozi oči markacista in varuha gorske narave slikovno in nazorno predstavil našo prelepo gorsko pokrajino ter varstvo narave na planinskih poteh.
Po kosilu smo prisluhnili zelo zanimivemu predavanju Aleša Poljanca o splošnih ekoloških pojmih. Razširili smo znanje o gozdovih, še posebej o gozdovih. Seznanil nas je s temeljnimi značilnostmi slovenskih gozdov skozi višinske pasove, različnimi funkcijami gozda, sonaravnim gospodarjenjem ter z načini oz. pomenom ohranjanja gozdov v gorskih območjih. Odpravili smo se tudi proti razgledni Zabreški planini. Ob poti smo obnovili še znanje orientacije v prostoru, geografije in geologije. Pot sta nam prekrižali dve zavarovani živalski vrsti - na tleh gad, na nebu pa smo občudovali še planinskega orla.

Nedeljski dan smo začeli na dvorišču Valvasorjevega doma pod Stolom, kjer nam Valentin Rezar, predsednik PD Radovljica, ki gospodari z objektom, predstavil delovanje čistilne naprave ter postopek in zahteve za pridobitev certifikata Okolju prijazana planinska koča. Skupaj smo se nato odpravili proti tričetrt ure oddaljeni Ajdni, na kateri smo si ogledali arheološko najdišče iz različnih obdobij (od 3. stol. pred našim štetjem do rimske in zgodnjekrščanske poselitve) ter prisluhnili besedam o preteklih naselbinah in življenju v njih.
Po vrnitvi s terena, je imel Janez Bizjak za nas že pripravljeno jedrnato predstavitev Alpske konvencije. Njegovo široko poznavanje in v razmišljanje usmerjeno podajanje vsebin je odprlo mnogo vprašanj in če tečajnikov ne bi čakal preizkus znanja, bi lahko debata trajala še ure in ure.

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2017_tretji_del_valvasorjev_dom_foto_arhiv_kvgn__3_ kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_2017_tretji_del_valvasorjev_dom_foto_arhiv_kvgn__2_

Pisno preverjanje pridobljenega znanja je opravilo vseh osem kandidatk in kandidatov za varuhe gorske narave, ki bodo to postali, ko spišejo še seminarsko nalogo vezano na varovanje gorske narave. Se že veselimo zanimivih vsebin, ki nam jih bodo predstavili na zaključku usposabljanja v drugi polovici septembra.

Teme, obravnavane na obeh delih, so bile zanimive, koristne ter raznovrstne. Zahvaljujemo se vsem predavateljem, ki so vzbudili tečajnikom toliko zanimanja in predvsem motiva za nadaljnje samostojno poglobljeno raziskovanje področja.

Zahvala gre tudi tečajnikom in sicer za njihovo aktivno sodelovanje, doprinos k vzdušju celotne skupine in s tem k kvalitetnejši izvedbi usposabljanja. Želimo jim lepo poletje, varen korak v gorah in veliko zagona pri pisanju seminarskih nalog!

Kristina Veber

Fotografije: Janez Podkrižnik, Uroš Čotar in Kristina Veber


Fotogalerija

 Arhiv KVGN

 Arhiv KVGN1 / 24

 Arhiv KVGN2 / 24

 Arhiv KVGN3 / 24

 Arhiv KVGN4 / 24

 Arhiv KVGN5 / 24

 Arhiv KVGN6 / 24

 Arhiv KVGN7 / 24

 Arhiv KVGN8 / 24

 Arhiv KVGN9 / 24

 Arhiv KVGN10 / 24

 Arhiv KVGN11 / 24

 Arhiv KVGN12 / 24

 Arhiv KVGN13 / 24

 Arhiv KVGN14 / 24

 Arhiv KVGN15 / 24

 Arhiv KVGN16 / 24

 Arhiv KVGN17 / 24

 Arhiv KVGN18 / 24

 Arhiv KVGN19 / 24

 Arhiv KVGN20 / 24

 Arhiv KVGN21 / 24

 Arhiv KVGN22 / 24

 Arhiv KVGN23 / 24

 Arhiv KVGN24 / 24

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih