ponedeljek, 4. december 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 4. december 2019, ob 8.45 uri, ogledov: 2605

Perspektivci nad Chamom kljub slabemu vremenu preplezali kar nekaj smeri

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Vreme je zelo krojilo aktivnosti na taboru, tako da so nekateri cilji odpadli zaradi pomanjkanja stabilnega vremena. Skozi celoten tabor nismo imeli dveh zaporednih lepih dni, da bi lahko vstopili v velike stene. Zato so se cilji zelo prilagajali in spreminjali skladno z vremensko napovedjo oz. njeno spremembo. Vseeno ocenjujem, da smo v danih razmerah preplezali veliko.
 • Lokacija in termin tabora: gore nad Chamonixom, 26. oktober-2. november 2019
 • Udeleženci: Gregor Kristan, Blaž Karner, Matic Štrancar, Krištof Fortuna, Benjamin Ocepek, Marko Aničin, Gašper Pintar, Jakob Skvarča, Anja Petek
 • Vodji: Nejc Marčič (vodja), Peter Bajec

ka_pzs_tabori_perspektivci_chamonix_2019_foto_arhiv_ka_pzs___2_

Kronološki potek tabora:

 • 26. oktober: vožnja v Chamonix
 • 27. oktober: Pintar-Aničin plezata v Vertih, prav tako Kristan in Karner. Petek-Skvarča, Ocepek-Bajec in Fortuna-Štrancar-Marčič v Midiju. Vsi bivakiramo.
 • 28. oktober: vsi se vrnemo v hostel
 • 29. oktober: dostop do koče Le Chalet de Charamilon (Petek, Skvarča, Štrancar, Ocepek in Bajec). Na Midi se peljejo (Aničin, Pintar, Kristan in Marčič).
 • 30. oktober: zaradi slabe vidljivosti in sneženja se četverica še pred bivakom Cosmique obrne in vrne v hostel. Ostali naredijo podobno le, da v koči prenočijo še eno noč z upanjem na izboljšanje vremena. Karner, Fortuna, Pintar, Aničin plezajo v plezališču ZOO
 • 31. oktober: peterica se vrne, počivamo v hostlu
 • 1. november: Pintar-Aničin in Kristan-Marčič plezajo v Pelerinsih. Skvarča, Petek, Ocepek in Štrancar plezajo v Barberine.
 • 2. november: vožnja domov

ka_pzs_tabori_perspektivci_chamonix_2019_foto_arhiv_ka_pzs___6_

Opravljeni vzponi:

 • Colouar Aguille Verte, III, 1000 m; Gregor Kristan, Blaž Karner
 • Rebuffat-Terray, Aiguille des Pelerins, ED-, IV, 5, M4+, 550 m; Gregor Kristan, Nejc Marčič
 • Frendo spur, Aiguille du Midi, D, 5c, M5+, III, 1000 m; Matic Štrancar, Krištor Fortuna, Nejc Marčič
 • Bon Voyage, Barberine, 6b, 7a, AO, 300 m; Matic Štrancar, Benjamin Ocepek
 • Eugster Diagonal, Aiguille du Midi, D, IV, M4+, 1000 m; Benjamin Ocepek, Peter Bajec
 • Vivagel, Grande Rocheuse, IV, 4, 1000 m; Marko Aničin, Gašper Pintar
 • Cecile et la Mesange, Gendarme du Peigne, III, 4+, M5, 400 m; Marko Aničin, Gašper Pintar
 • Fil a Plomb, Col du Plan, TD, 4+, III, 700 m; Jakob Skvarča, Anja Petek
 • Bon Voyage, var. 6a+, Barberine, 300 m; Jakob Skvarča, Anja Petek

ka_pzs_tabori_perspektivci_chamonix_2019_foto_arhiv_ka_pzs___14_

Letošnji zimski tabor v Chamonixu je zaznamovalo predvsem slabo vreme, kar je botrovalo tudi temu, da smo ga prestavili za en teden v upanju na lepše vreme. Ampak to je bil račun brez krčmarja. Napoved je bila iz dneva v dan pestrejša, a smo se v soboto vseeno dobili v hostlu. Naslednji dan se je obetalo stabilno vreme, zato smo kaj hitro sestavili naveze in izbrali cilje. Tako smo v nedeljo zjutraj vsi odrinili proti hribom. Dobra polovica ekipe je vstopila v stene pod Midijem, ostali pa so se sprehodili proti ledeniku Argentiere. Dan je minil v relativno lepem vremenu, ki pa se je zvečer pokvarilo. Pričelo je precej pihati in rahlo snežiti. Marčič, Štrancar in Fortuna so na bivaku, nad skalnimi raztežaji v smeri Frendo, preživelio precej neugodno in mokro noč, zato so naslednji dan v zelo slabem vremenu le še sestopili do Midija. Jakob in Anja sta se tudi borila z vetrom in meglo na izstopu iz smeri Fil a Plomb. Pintar in Aničin sta bivakirala na sestopu, Karner in Kristan sta prenočila v koči. Do poznega popoldneva smo se vsi nastanili v hostlu in že začeli z načrtovanjem nadaljnjih podvigov.

Torkovo dopoldne je minilo v iskanju najbolj optimistične vremenske napovedi in ko smo jo našli, so se Ocepek, Štrancar, Skvarča, Petek in Bajec odpravili na ledenik Le Tour. Zimsko sobo nad ledenikom so dosegli tik pred nočjo, na dostopu pa jih je spremljal občasen dež, tik pod bivakom pa tudi moker sneg. Naslednji dan se je ledenik zavil v meglo, a motivirana mladina je vseeno poskusila z dostopom pod smer. Dve navezi (Ocepek, Petek, Bajec in Štrancar, Skvarča) sta pogumno zakorakali na megleni ledenik iščoč prehode. Vmes je začelo snežiti, pa nehati, pa zopet začeti, pa takisto nehati. Pa se je megla malo razkadila, vsaj toliko da se orientirajo, pa se je zopet pritepla. In v tem ritmu je potekalo dopoldne, dokler trojici ni počil film - odločili so za povratek. Štrancar in Petek sta vztrajala in vedrila še nekaj nekaj časa, nato pa tudi sama uvidela zmoto - privlekla sta se nazaj v zimsko sobo. Sledilo je preučevanje napovedi in upanje na izboljšanje vremena. Vsi so se odločili, da ostanejo na gori še eno noč. Marčič, Pintar, Aničin in Kristan so se zbudili na Midiju in poskusili z dostopom pod stene Tacula. Zaradi prevelike količine svežega snega (več kot 30 cm), so preventivno obrnili in se vrnili v dolino. Popoldne preživijo ob napenjanju mišic v lokalnem suho-orodjarskem plezališču. V četrtek se vreme na ledeniku Le Tour še kar ne izboljša in peterica se je z bolj ali manj dolgimi nosovi odpravila v dolino. Namen je bil dober, a je dan prej zapadlo preveč svežega snega. Pa tudi petkovo jutro ni kazalo interesa po izboljšanju vremena.

Četrtek popoldne zopet smo zopet preživeli ob brskanju za dobrimi napovedmi, ki pa so začuda kazale na lepo petkovo dopoldne. Tako so se štirje najbolj zagreti (Marčič, Kristan, Pintar in Aničin) odločili za nočni dostop na Plan d'Aiguille in vstop v smeri, ki bodo kazale najboljše razmere. Marčič in Kristan ste priplezala skoraj do vrha smeri, kjer pa ju je ustavila gladka plošča. Obrneta in sta pozno popoldne sta le prispela v dolino. Pintar in Aničin sta plezata z začetkom sneženja priplezala na vrh smeri in nemudoma začela s spusti po vrvi. Ko varno opravljenem spustu sta nadaljevala s sestopom in pozno zvečer prišla v hostel, kjer smo nazdravil njunemu uspehu.

Tabor smo s tem zaključili. Sledil je le še turnir v namiznem nogometu, kjer je mladina pokazala še druge svoje talente in možnost kariere, če jim slučajno v alpinizmu ne uspe. V soboto pakiramo, pospravljamo in se v dežju odpravili proti domu.

Na tokratnem taboru Komisije za alpinizem PZS je mladina spoznala, da lahko v slabih razmerah tudi v lahki smeri konkretno »nadrsaš« in da se vreme lahko skvari tudi kako uro prej od napovedi. Pa tudi, da je hoja po ledeniku v megli in sneženju lahko nevarna in naporna, orientacijsko še toliko bolj.

ka_pzs_tabori_perspektivci_chamonix_2019_foto_arhiv_ka_pzs___9_

Poročilo pripravil Nejc Marčič, fotografije prispevali člani tabora

Fotogalerija

 Arhiv KA PZS

 Arhiv KA PZS1 / 10

 Arhiv KA PZS2 / 10

 Arhiv KA PZS3 / 10

 Arhiv KA PZS4 / 10

 Arhiv KA PZS5 / 10

 Arhiv KA PZS6 / 10

 Arhiv KA PZS7 / 10

 Arhiv KA PZS8 / 10

 Arhiv KA PZS9 / 10

 Arhiv KA PZS10 / 10

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih