nedelja, 3. julij 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

torek, 28. januar 2020, ob 11.15 uri, ogledov: 1505

Upravni odbor PZS potrdil predloge spremembe Statuta PZS

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
9. seja upravnega odbora Planinske zveze Slovenije (UO PZS) je potekala v četrtek, 23. januarja 2020 v prostorih PZS. Kot pomembnejše točke dnevnega reda so delegati obravnavali predvidene spremembe Statuta PZS in pravilnika o licenciranju strokovnih kadrov. Sprejeli so tudi podrobni vsebinski in finančni načrt za leto 2020 ter medse sprejeli novo društvo iz Slovaške.
Prvi del dnevnega reda 9. seje UO PZS je potekal podobno kot pretekle seje. Dnevni red je bil potrjen soglasno, enako zapisnik 8. seje UO PZS. Kot je bilo v navadi že v preteklosti, je Matej Planko, generalni sekretar PZS, v sklopu 2. točke dnevnega reda predstavil aktivnosti PZS, ki so potekale v času od pretekle seje. Še posebej je izpostavil podelitev najvišjih priznanj PZS, posvet Gore in varnost, seminar za gospodarje planinskih koč, obletnico prve JAHO odprave ter podpis letnega načrta sodelovanja s Policijo. Izplačanih je bilo tudi 20.000 € 145 društvom, skrbnikom planinskih poti. Leto smo zaključili s 61.523 člani, kar je 5,3 % več kot leta 2018.

Pod 3. točko je UO PZS potrdil nadomestnega člana UO PZS, Petra Šilaka (PD Dobrovlje Braslovče), ki je zamenjal Uroša Kuzmana (PD Velenje), ki je pred časom zaradi osebnih razlogov odstopil z mesta voljenega člana UO PZS.

uo_pzs_9_seja_foto_matej_ogorevc__6_

4. točka je bila prva izmed obsežnejših. Jože Rovan, predsednik PZS, je predstavil vsebinski načrt PZS 2020, finančni načrt pa Matej Planko in Urša Mali, strokovna sodelavka PZS za področje financ. Razprave na vsebinski načrt ni bilo, o finančnem pa sta razpravljala Jurček Nowakk (sredstva Odbora Planinstvo za invalide - OPP), Bojan Rotovnik in Miro Mlinar (oba zgolj tehnično vprašanje oz. predlog). Podrobni vsebinski in finančni načrt PZS 2020 sta bila potrjena soglasno.

Valentin Rezar je predstavil prejemnike certifikatov Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča. Prvega sta na novo prejeli Koča na Planini nad Vrhniko (PD Vrhnika) in Koča na Kriški gori (PD Križe), štirim pa je bil certifikat podaljšan. Certifikat Družinam prijazna planinska koča so prejele Koča na Dobrči (PD Tržič), Koča na Kriški gori (PD Križe) in Zavetišče v Gozdu (PD Križe), certifikat pa je bil podaljšan 13 planinskim kočam.

Pred odmorom je Roman Ponebšek, vodja delovne skupine za pripravo sprememb Statuta PZS, je zbranim delegatom predstavil načrtovane spremembe. Le-te niso obsežnejše, naslavljajo pa pomembne teme, med katerimi izstopata včlanjevanje novih društev v PZS in planinsko gospodarstvo. Razprave se je udeležil večji del predsednikov MDO PD, ki so posredovali videnja in mnenja društev. V veliki meri so se strinjali s predlogom, izpostavili pa so različna videnja minimalnega praga članstva novih društev ter nekaj pogledov o problematiki planinskih koč in planinskega gospodarstva. Upravni odbor je soglasno potrdil osnutek predloga sprememb in dopolnitev Statuta PZS za javno obravnavo.

Po krajšem odmoru namenjenemu osvežitvi, okrepčilu in druženju se je seja nadaljevala s točko o gradnji novih planinskih koč na Korošici in Okrešlju. Kratko predstavitev je opravil podpredsednik PZS Miro Eržen. Najprej so odborniki potrdili predlog dogovora med PZS in PD Celje-Matica, nato sta podpredsednik Eržen in predsednik Brane Povše PD Celje-Matica predstavila dosedanje aktivnosti, predvsem pa tri idejne rešitve novega Frischaufovega doma na Okrešlju.

uo_pzs_9_seja_foto_matej_ogorevc__9_

Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Odbora za usposabljanje in preventivo je nato predstavil izhodišča za Pravilnik o licenciranju strokovnih kadrov PZS. Pravilnik določa postopek in pogoje za izdajo ter podaljšanje licenc za strokovne delavce v planinstvu in med drugim predvideva podaljšanje veljavnosti licenc na štiri leta, z izjemo licenc markacistov PZS. Njihove licence že zdaj veljajo pet let. Nekaj manjših pripomb sta imela Bojan Rotovnik in Rudolf E. Skobe. Pripombe so bile smiselno upoštevane, tako je bil predlog predan v javno razpravo in bo kot končen obravnavan na naslednji seji UO PZS.

Matjaž je nato nadaljeval s predstavitvijo analize letnih poročil planinskih društev in klubov, članov PZS za leto 2018. Celotna analiza bo v kratkem objavljena na spletni strani www.pzs.si in v Letopisu PZS 2019.

Po predstavitvi je Bogdan Seliger zbrane seznanil z vlogo PD Ljubno ob Savinji o opustitvi odseka planinske poti Atelšek-Atelšek SV. Predlog je bil potrjen soglasno.

Vlogo za včlanitev v Planinsko zvezo Slovenije sta podala Planinsko društvo Kranjski gamsi in slovaško društvo »Slovensky horolezecky spolok JAMES plus«. Odločitev o včlanitvi prvega so odborniki zaradi nekaj pomislekov prestavili na naslednjo sejo, medtem, ko so slovaško društvo soglasno sprejeli v slovensko planinsko družino.

uo_pzs_9_seja_foto_matej_ogorevc__3_

O aktivnosti Komisije za varstvo gorske narave PZS je zbrane delegate najprej seznanili načelnik Marjan Denša. Predvsem se je osredotočil na ozaveščanje planincev z načrtovanim razdeljevanjem različnih naravovarstvenih priročnikov po planinskih kočah, na medkomisijsko sodelovanje ter na kadrovske težave, ki so se pojavile zaradi odstopov članov izvršnega odbora komisije. Marjanu je sledil Jurček Nowakk, ki je predstavil načrte Odbora za invalide - OPP v prihodnjem letu.

Pod točko razno je Matej Planko podal informacijo, da bo v drugi polovici leta 2020 prenehal z delom generalnega sekretarja PZS. Posledično je napovedal skorajšnjo objavo razpisa za zapolnitev delovnega mesta generalnega sekretarja PZS. Mirko Tovšak je podal predlog, da bi zimski posvet za vodstva planinskih društev potekal dodatno še v mestu savinjsko-koroške regije. Neva Šemrov je postavila vprašanje o seznamu strokovnih kadrov v informacijskem sistemu Naveza, na katerega je odgovoril sekretar Planko.

Naslednja, 10. seja UO PZS bo potekala predvidoma 12. marca, aktualna pa je bila zaključena okoli 20:30.

Zapisal in fotografiral Matej Ogorevc

Fotogalerija

 Matej Ogorevc

 Matej Ogorevc1 / 7

 Matej Ogorevc2 / 7

 Matej Ogorevc3 / 7

 Matej Ogorevc4 / 7

 Matej Ogorevc5 / 7

 Matej Ogorevc6 / 7

 Matej Ogorevc7 / 7

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih