torek, 3. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 4. november 2020, ob 7.45 uri, ogledov: 3494

Nova zunanja podoba Pirnatove koče na Javorniku

Koče | Društva | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Javornik - Črni vrh nad Idrijo | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Že dalj časa je tlela zamisel o obnovi fasade Pirnatove koče na Javorniku. Staro so neusmiljeni vremenski pogoji na 1156 m precej načeli, zato da je bila prenova že skoraj nujna. V igri so bile različne ideje, a na koncu smo se odločili za klasično fasado s petimi centimetri izolacije in zaključnim silikonskim slojem.

Gradbena dela so se začela 17. julija, ko smo člani PD Javornik - Črni vrh nad Idrijo postavili gradbeni oder in začeli z odstranjevanjem starega ometa Pirnatove koče na Javorniku. Ker nas je bilo prostovoljcev kar nekaj, smo že ta dan opravili večino težjih del odstranjevanja starega ometa in preperelih zidakov. V naslednjih dneh je bilo še nekaj ur dela namenjenih odstranjevanju fasade, starega strelovoda, okenskih polic in podobnih del. Po končanih dopustih smo 13. in 14. avgusta pozidalo vse večje luknje v stenah in na novo ometalo zidani del koče (cca. 150 m2). Koča je bila tako pripravljena za izdelavo fasade. Za tem je bila položena pločevinasta obroba med lesenim opažem in novo fasado, s katero je preprečeno zamakanje fasade ter lažja menjava opaža. Narejene so bile tudi tri luknje za prezračevanje toaletnih prostorov in shrambe in položena nova električna instalacija zunanje razsvetljave.
Dela na fasadi, vključno z vzidanimi novimi okenskimi policami, so bila uspešno zaključena 14. septembra. V soboto, 19. septembra smo obnovili in montirali še strelovod, podrli gradbeni oder in pospravili okrog koče. Vreme nam je šlo vseskozi na roko tako, da so bila dela pravočasno in uspešno zaključena pred jesenskim poslabšanjem vremena.

Zunanje, plačane izvajalce smo rabili za izvedbo fasade, pločevinasto obrobo in vrtanje lukenj ter obnovo dimnika na kuhinji. Ostalo smo postorili sami s prostovoljnim delom: postavljanje odra, odstranjevanje ometa, zidarska dela, električna napeljava, montiranje strelovodov ter na koncu pospravljanje in čiščenje. Društvo je krilo stroške nabave materiala, veliko ga je bilo podarjenega tudi s strani naših članov. Po grobi oceni je bilo opravljenih vsaj 120 ur prostovoljnega dela na koči in še kar nekaj dodatnih ur za priprave in dogovarjanja ter administrativna dela.

Finančno smo projekt pokrili sami, brez najema kredita, čeprav so bili končni stroški nekoliko višji od prvotno načrtovanih. Sicer pa je bilo potrebno za tako investicijo kar nekaj let varčevati. Dobro polovico sredstev smo pridobili z najemnino, ki jo plačuje najemnica, preostali del smo krili iz društvenih sredstev, z donacijami in prispevkom Občine Idrija.

pirnatova_koca_na_javorniku_foto_marko_rupnik__3_

Sedanja Pirnatova koča na Javorniku je bila odprta leta 1952

Leta 2000 je kočo prevzelo v upravljane Planinsko društvo Javornik iz Črnega Vrha. Koča je bila takrat v zelo slabem stanju, zato je bilo nujno v naslednjih letih kočo temeljito obnoviti. Dozidana in opremljena je bila nova kuhinja, zgrajene nove sanitarije z novo greznico in shramba, zamenjana okna in vrata, izolirana klet, obnovljeni sobi za prenočevanje in osrednji prostor koče in še marsikaj. Pred zimo leta 2000 je bil postavljen nov razgledni stolp na vrhu Javornika (10 minut hoje od koče), ki pa je že dotrajan in bo potrebno čim prej postaviti novega.

Ker skušamo nadaljevati dolgo in bogato tradicijo planinstva v teh krajih, se trudimo kočo in planinske poti vzdrževati kolikor je mogoče, da bomo zadovoljni mi in seveda predvsem gosti. V zadnjih letih se je obisk občutno povečal, vse več je tudi tujih planincev - to so večinoma le prehodni gosti, nočitev ni dosti. Javornik in Pirnatova koča ležita na prepihu med Primorsko in Notranjsko in sta točki Slovenske planinske poti, Idrijsko cerkljanske planinske poti, Notranjske planinske poti in med tujimi planinci vse bolj priljubljene Alpske poti Via Alpina. Če nam uspe v obnoviti še ostali dve sobi za nočitve, bi lahko v koči bivale tudi večje skupine (razna izobraževanja, tabori, ...). Načrtov, volje in zagnanosti v društvu ne manjka tako, da bomo lahko s skupnimi močmi še marsikaj naredili v prihodnje, če bodo le finančna sredstva.

pirnatova_koca_na_javorniku_foto_marko_rupnik__4_

Vsako leto društvo organizira vsaj štiri pohode

Na nočni pohod ob februarski polni luni, 31. oktobra se na vsako leto odpravimo iz Vipave na Javornik, decembra izvajamo tradicionalni spominski pohod na Javornik (letos naj bi bil že 42. po vrsti), leto pa 26. decembra zaključimo s pohodom v spomin pokojnim članom društva.

Tudi za letošnji oktober smo imeli v načrtu kar nekaj prireditev: tečaj dela z defibrilatorjem, ki smo ga za kočo kupili pred dvema letoma, predstavitev knjige Anke Rudolf Čez drn in strn, srečanje vseh, ki smo sodelovali pri obnovi, že omenjeni pohod iz Vipave na Javornik ter priprave na tekmovanje Mladina in gore. Žal smo morali vse to odpovedati zaradi epidemije bolezni Covida-19.

42. spominski pohod na Javornik je načrtovan za 19. in 20. december, kako bo z izvedbo si zaenkrat še ne upamo napovedati. Škoda, saj bi po vsem opravljenem poletnem delu prav prišli tudi družabni dogodki. Obratovanje koče smo za zdaj prilagodili aktualnim ukrepom in priporočilom pristojnih. Trenutno je možen le osebni prevzem hrane in pijače preko okna, pa še le v lepem vremenu. Uporabljamo embalažo za enkratno uporabo, ki se jo po uporabi odvrže v smeti ali odnese s seboj v dolino.

Seveda pa nam ostaja tudi v teh časih možnost pohajkovanja in raziskovanja hribov in znamenitosti, ki jih drugače ne opazimo. Zato priporočamo vsem, da se odpravite ven, v naravo in se sprehodite po naših planinskih poteh. Priporočamo Vodnik po idrijsko-cerkljanski planinski poti, v katerem so podrobno opisane poti in znamenitosti našega območja.

Zapisal in fotografiral Marko Rupnik


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih