petek, 12. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 21. februar 2021, ob 8. uri, ogledov: 3181

Poenotena opozorila pred snežnimi plazovi na avstrijsko-slovenskem čezmejnem območju

Alpinizem | Društva | Planinska organizacija | Preventiva | Splošno | Vodništvo | 
Gospodarska komisija | Komisija za alpinizem | Vodniška komisija | Spletne strani PZS | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Cilj projekta CROSSRISK, ki ga vodi ZAMG, je zmanjšati tveganja, povezana z dežjem in snegom, na obmejnem območju med Avstrijo in Slovenijo. V okviru projekta projektni partnerji med drugim razvijajo enotne, večjezične opozorilne sisteme, eden od rezultatov pa je tudi skupen plazovni bilten, ki je od letošnje zime na voljo na novi spletni strani http://www.crossrisk.eu/sl/.
Čeprav v južnih delih Avstrije in v Sloveniji velike količine dežja in snega vedno znova povzročajo škodo in ogrožajo ljudi, doslej za čezmejno območje ni bilo enotnih napovedi ali opozoril. Cilj projekta CROSSRISK je razviti skupne večjezične opozorilne sisteme in izobraževalne koncepte. »To ustvarja sinergije, katerih učinek je znatno izboljšanje kakovosti in povečanje stroškovne učinkovitosti na obeh straneh meje,« pravi Arno Studeregger z avstrijskega Zveznega urada za meteorologijo in geodinamiko (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik, ZAMG). »Na ta način bomo izboljšali varnost prebivalstva in infrastrukture v regiji, boljše informacije za varnejše gibanje turnih smučarjev pa bodo v pomoč tudi turizmu. Poleg tega se bo bistveno izboljšal pretok informacij med ustreznimi institucijami v obeh državah
Nov plazovni bilten

Nov plazovni bilten za obmejno območje je eden od rezultatov projekta CROSSRISK, ki so na voljo od letošnje zime. »To je dober primer, kako pomembno je, da standardiziramo opozorila,« pravi strokovnjak iz ZAMG-a za snežne plazove Studeregger. »Območje Zelenice sta doslej ocenjevali tako slovenska kot avstrijska stran, kar je v nekaterih primerih privedlo do nasprotujočih si sporočil. Razlike v podajanju in morebitni razkoraki med informacijami plazovnih biltenov so lahko ovirali uporabnike pri sprejemanju ustreznih in varnih odločitev. Od letošnje zime so skupna opozorila pred nevarnostjo snežnih plazov iz Slovenije ter avstrijske Koroške in Štajerske javno dostopna na spletnem naslovu crossrisk.eu/sl/, z enotnimi informacijami o snežnih plazovih, vremenu in snegu

CROSSRISK_slika_2_snezna_obtezba
(Vir: http://www.crossrisk.eu/sl/)

Novo orodje za načrtovanje smučarskih tur

Novost je tudi orodje za načrtovanje turnih smukov prek meja na območju avstrijske Štajerske in Koroške ter Slovenije, ki je na voljo na spletni strani snowmaps.org/si/. Uporabniki lahko s pomočjo novega orodja načrtujejo ture ter si ogledajo aktualne podatke z vremenskih postaj, modelske vremenske napovedi in, prek spletnih kamer, tudi trenutne razmere. Načrtovano turo lahko naložimo na svojo GPS napravo.

CROSSRISK_slika_3_snowmaps
(Vir: https://snowmaps.org/si/)

Nova aplikacija za izmenjavo podatkov s terena

V okviru projekta smo v sodelovanju z norveško državno plazovno službo vzpostavili tudi spletno in mobilno aplikacijo za vnašanje in deljenje opažanj s terena, ki opisujejo stanje snežne odeje in voda razmere. Pri snežni odeji lahko uporabnik npr. vnese in deli opažene znake nevarnosti, stanje snega, plazov ali pa samo posreduje aktualne fotografije. Aplikacija je namenjena tako splošnim uporabnikom kot službam, ki skrbijo za izdajanje opozoril o nevarnosti; na voljo sta spletna in mobilna različica.
CROSSRISK_slika_4_izmenjava_podatkov
(Vir: https://www.regobs.no)

Dolgoročne koristi tudi po koncu projekta

Projekt CROSSRISK, ki se financira iz evropskega programa Interreg Slovenija-Avstrija, poteka od junija 2018 do avgusta 2021. Projekt vodi ZAMG, projektni partnerji pa so še avstrijski deželi Štajerska in Koroška, FH Joanneum, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Univerza v Mariboru (UM) in Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO). Sodelovanje operativnih služb za opozarjanje iz Slovenije in Avstrije zagotavlja, da bodo projektni rezultati in produkti dolgoročno prosto dostopni in bodo redno vzdrževani tudi po koncu projekta. Poleg nove spletne strani, prenovljenega plazovnega biltena in orodja za načrtovanje aktivnosti na prostem so slovenski projektni partnerji pripravili, v sodelovanju z avstrijskimi, še dve publikaciji in informativne videoposnetke na temo snega in snežnih plazov, ki so dostopni na spodnjih povezavah. Poenoten pristop k ocenjevanju razmer na avstrijsko-slovenskem čezmejnem območju prinaša dolgoročne koristne učinke za uporabnike ter kaže na celovito in poenoteno razumevanje tega prostora, predvsem pa prispeva k varnosti njegovih uporabnikov. Dodatni vremenski produkti in izboljšane informacije o snegu ter plazovih so le del projektnih aktivnosti; druge se osredotočajo na izboljšane hidrološke napovedi in poplavna opozorila v porečju reke Mure ter na podporo za dolgoročno načrtovanje ob upoštevanju različnih podnebnih scenarijev in tveganj zaradi podnebnih sprememb.

------------------------
Spletne povezave
O projektu CROSSRISK: https://crossrisk.zrc-sazu.si/
Več o priročniku in kartici: https://zalozba.zrc-sazu.si/p/1609 (E-objave)

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih