sobota, 22. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 12. junij 2021, ob 15. uri, ogledov: 2219

15. seja UO po dolgem času zopet v živo

Alpinizem | Društva | Gorniške vasi | Gorski športi | Koče | Mladi alpinisti | Planinska kultura | Planinska organizacija | Preventiva | Slovenija planinari | Splošno | Vodništvo | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Upravni odbor Planinske zveze Slovenije (UO PZS) se je na petnajsti seji v mandatnem obdobju 2018–2022 po štirih sejah preko virtualnega orodja Zoom ponovno sestal v živo, 10. junija 2021, na sedežu PZS v Ljubljani. Posvetil se je rebalansu finančnega načrta za 2021, pregledal rezultate ankete med društvi, se seznanil z delitvijo sredstev Sklada za Korošico in Sklada planinskih koč ter obdelal še druge aktualne teme.
Uvodoma je bil potrjen zapisnik 14. seje UO z dne 1. aprila 2021. Nato je generalni sekretar Damjan Omerzu predstavil aktivnosti od pretekle seje.

V tem času je bila izvedena Skupščina PZS v Velenju. Več čas smo na PZS ozaveščali o varnosti v gorah in spremljali dogajanje v zvezi z epidemijo koronavirusa ter o ukrepih sproti obveščali planinska društva in obiskovalce gora. V tem času je izšla knjiga Najvišji vrhovi evropskih držav in planinska karta Kamnik.

15.seja

Članska reprezentanca v športnem plezanju
se je udeležila dveh tekem v ZDA, v Ljubljani je bila izvedena prva tekma državnega prvenstva. Izvedena so bila usposabljanja za markaciste, usposabljanja in izpopolnjevanja za vodnike in zaključeno je bilo usposabljanje za inštruktorje planinske vzgoje. Izvedeni so bili prvi izleti, ki jih je Hervis pripravil v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Zagnali smo akcijo 30 vrhov za 30 let, ki je bila nad pričakovanji zelo dobro sprejeta med planinci. Marjeta Čič je prejela državno priznanje kot prostovoljka za leto 2020, Odbor za invalide PZS je pripravil inkluzijske pohode in akcije. Izvedena je bila delovna akcija Sklada slovenskih plezališč in posvet opremljevalcev. Za PZS je zelo pomembno tudi to, da je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo razpis za energetsko sanacijo planinskih koč ter da so poslanci sprejeli Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o planinskih poteh.
Predsednik PZS Jože Rovan je predstavil glavne poudarke skupščine, ki je bila maja v Velenju. »PZS je kljub čudnim razmeram v zadnjem letu dobro delovala, četudi je bila na nekaterih področjih dejavnost okrnjena. Veliko organizacijskega dela je potekalo preko spleta, skupščino smo organizirali z omejenim številom delegatov in uporabo pooblastil, Dan planincev pa smo organizirali po posameznih društvih. Upam in želim si, bi lahko podelitev najvišjih priznanj letos opravili v živo. Dobro nam kaže tudi z gradnjo Nacionalnega plezalnega centra. PZS je leto zaključila s pozitivno bilanco, upad članstva je bil manjši kot smo pričakovali

Upravni odbor je tudi potrdil rebalans finančnega načrta PZS za leto 2021.

Posebej zanimiva je bila predstavitev rezultatov ankete med planinskimi društvi za leto 2020, ki jo je predstavil strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi. 62% oziroma 180 društev, ki pa imajo skupaj 80% članov, je oddalo opravljeno anketo, ki jo je pripravil PZS. Zaradi epidemije je bilo lansko leto v marsičem drugačno od preteklih. Posebej je opazen upad dejavnosti z otroki v šolah in vrtcih, število različnih aktivnosti v društvih je upadlo, prav tako število usposabljanj. Vseeno je bilo spodbudno to, da so v društvih v času zaprtja zaradi pandemije na različne inovativne načine spodbujali člane, da so se gibali v naravi.

Strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar je predstavil dejavnosti Sklada za planinske koče. Na podlagi vloge PD Celje Matica za pomoč pri obnovi koče na Okrešlju in Korošici se je sklad sestal maja letos.

DL3U4436_PURG
Temeljni kamen na Okrešlju. Foto: Andraž Purg

Upravni odbor PZS je na osnovi sprejetih sklepov skupščine, sprejetega Dogovora med PZS in PD Celje-Matice za obnovo pogorelih Frischaufovega doma na Okrešlju in Kocbekovega doma na Korošici ter na osnovi vloge PD Celje-Matica z dne, 4. 5. 2021, v letu 2021 iz Sklada planinskih koč Planinskemu društvu Celje-Matica potrdil, da se društvu nameni 110.501 evrov, ki jih bo društvo, vezano na dinamiko gradnje (gradnja Kocbekovega doma se še ni začela), namenilo obnovi Frischaufovega doma na Okrešlju.

Prav tako se je UO odločil da na podlagi vloge PD za obnovo pogorele Mozirske koče na Golteh iz Sklada planinskih koč Planinskemu društvu Mozirje v letu 2021 nameni 20.000 evrov.

Odbor je tudi potrdil, da se Planinski dom na Slivnici, katerega lastnik je Občina Cerknica, vpiše v register planinskih objektov PZS. V PZS namreč menimo, da je Slivnica pomembna planinska točka.

UO je potrdil, da se Furlanovem zavetišču pri Abramu odvzame status planinske koče. Kot je dodal Dušan Prašnikar objekt deluje predvsem kot turistična kmetija. Je pa objekt kontrolna točka na Slovenski planinski poti, žig je na voljo na polici ob vhodnih vratih turistične kmetije. Prav tako so se člani odbora odločili, da se posledično začne postopek za odvzem kontrolne točke na SPP ob naslednji spremembi SPP.
V PZS smo povečali članstvo z dvema novima društvoma. To sta Plezalni klub Sevnica in Plezalni klub Dobre razmere.

Za konec je Jože Prah (MDO Zasavje) predstavil in povabil na Evropohod 2021.

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih