sobota, 22. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 29. marec 2023, ob 8. uri, ogledov: 814

Srečanje vodstev Planinske zveze Slovenije in Hrvaške planinske zveze

Društva | Planinska organizacija | Splošno | 
Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
24 in 25. marca 2023 je na Koči na Uskovnici potekalo redno letno srečanje vodstev Planinske zveze Slovenije (PZS) in Hrvaške planinske zveze (HPS). Srečanja so se udeležili predsednik HPS Darko Berljak, podpredsednica HPS Jadranka Čoklica, glavni tajnik HPS Alan Čaplar, predsednik PZS Jože Rovan, podpredsedniki PZS Martin Šolar, Jožef Bobovnik, Roman Ponebšek in generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.
Srečanje se je začelo z dobrodošlico v petek, 24. marca na Koči na Uskovnici, kjer je bilo tudi osrednje srečanje z gostitelji PD Srednja vas v Bohinju. Predsednik HPS Darko Berljak se je zahvalil za zaupanje za pooblastilo na skupščini UIAA v Kanadi 2022 in za povabila na dogodke med letom.

uskovnica__3_
Od leve stojijo: Alan Čaplar, Jadranka Čoklica, Damjan Omerzu, Darko Berljak, Jože Rovan, Jožef Bobovnik in Martin Šolar

Glavni tajnik HPS Alan Čaplar je povzel vsebino zadnjega skupnega sestanka v letu 2022 v Opatiji in Učki. Izpostavi 125 letnico revije Hrvatski planinar in aktualen projekt, ki so ga pridobili za financiranje vzdrževanja planinskih poti, v cca vrednosti 430.000 evrov. Sredstva so namenjena materialu in opremi društvom in markacistom. Del sredstev bodo namenili tudi pripravi projektne dokumentacije za 12 planinskih objektov. Naslednje leto bo HPS praznoval 150 let obstoja, gostili bodo skupščino EUME, predvidoma v Paklenici. Ponovno sta obe zvezi partnerja pri prijavi na Erasmus projekt na temo planinstva za invalidov. 

Planinska zveza Slovenije v aktualnem letu praznuje 130-letnico planinskega organiziranja in 70 let Slovenske planinske poti. Ključna novost so prihajajoča sistemska sredstva za vzdrževanje planinskih poti. Zaključene so bile prenove energetske sanacije planinskih koč, sofinanciranih s strani države. Velik projekt PZS je organizacija tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v Kopru.

uskovnica__2_
Predsednik PD Srednja vas v Bohinju Jaka Zupanc je razkazal novo kočo na Uskovnici in pozdravil goste s Hrvaške.

Novost na športem podorčju je, da tekmovalno turno smučanje postaja olimpijski šport, kar prinaša nove izzive za zvezo. V zvezi nadaljujemo z digitalizacijo delovanja (PlanGIS in maPZS, uvajamo tudi nov rezervacijski sistem za planinske koče). Planinski vestnik se sooča z izzivi dražitve tiska, papirja in distribucije. Zaradi inflacije smo morali z letošnjim letom dvigniti višino članarine. Začenjamo s projektom Peš iz dolin do višin, katerega namen je ozaveščanje za spremembo navad za manjši vpliv obiskovanja gora na naravo in okolje. Najnovejša komunikacijska novost pa je podcast V steni z alpinistično in plezalsko vsebino.

Planinska zveza Slovenije in Hrvatski planinarski savez želita ponovno vzpostaviti nekatere planinske poti med državama, zato bosta pomagali pri iskanju kontaktnih oseb na obeh straneh meje. Vodstvo zvez je izrazilo pomisleke do vzpostavitev daljših nekdanjih poti, ki ob razvoju drugih poti v zadnjih tridesetih letih nimajo več takšnega potenciala.

uskovnica__1_

Zvezi sta si izmenjali izkušnje na področju usposabljanja vodnikov in markacistov. Martin Šolar, ki je predsednik Balkan Mountaineering Union (BMU), je predstavil problem neaktivnosti večine članic BMU-ja. Jeseni je skupščina, kjer se bo potrebno opredeliti do nadaljnjega delovanja.

Pripravila Barbara Gradič Oset po zapisu srečanja

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih