sreda, 19. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 21. oktober 2008, ob 0. uri, ogledov: 1448

Predlog in pobuda predsednika PZS za spominsko in tematsko pot Johannesa Frischaufa

Ob 85 letnici smrti znamenitega in za slovensko planinstvo zaslužnega planinca, profesorja Johannesa Frischaufa predlagam, da se ob nastajanju "Savinjsko kamniškega" regijskega parka oblikuje tematsko planinsko raziskovana pot Johannesa Frischaufa.

To se še posebej nanaša na 115 letnico, ko je Johannes Frischauf spisal in v letu 1894 izdal knjigo, kjer je opisal njegova raziskovanja in dela na področju savinjsko, kamniškega, karavanškega področja Alp.

Njegove zasluge in dela so podrobno in bogato opisana v Planinskem vestniku, knjigah Režka in enako v zgodovinskih opisih slovensko planinske preteklosti.

Johannes Frischauf je postal prvi častni član Slovenskega planinskega društva ob njegovi 60 letnici, v času njegove aktivne planinske ustvarjalnosti ki so poleg planinskih del in pomembnosti (trasiranja in finančne pomoči pri novih planinskih poti: na Tursko goro, Skuto, Zg. Mlinarsko sedlo, Grintovec, Kočna,... tudi bohinjska pot preko Komarče je njegova).  
Pot naj bi potekala po obstoječih nadelanih planinskih poteh, vrhovih in planinskih postojankah, kjer naj bi bili le spominski žigi. Začetek poti bi se moral pričeti v Logarski dolini in potekati po vrhovih Ostrice, Planjave, Turske gore, Rink, Skute, Dolgega hrbta, Grintovca, Kočne, Mrzle gore,... Vključene planinske koče na Okrešlju, Korošici, na Kamniškem sedlu, Kokrskem sedlu, Sp. Ravneh, Ledinah,...

Vodnik naj bi pripravila in izdala Založba PZS v sodelovanju z Logarska dolina d.o.o., Komisijo za planinske poti in Komisijo za varstvo gorske narave pri PZS.

V vodniku bi bilo potrebno zajeti področja Friscaufovega raziskovanja, pa tudi projekti in finansiranja planinskih poti na področju Turske gore, Grintovca, Kočne, njegove poti iz Zg. Ravni na Mlinarsko sedlo. Zajeti pa bi morali tudi kulturne in naravne, botanične vrednote s katerimi se srečujemo v teh okoliših.

Zanesljivo sem prepričan, da se bo ta projekt lahko kakovostno uresničil in postal del prispevka za popularizacijo tega planinskega predela Alp in tudi kot dodatni motiv za zbliževanje evropskih narodov. Predlagano in načrtovano je bilo tudi financiranje. Del projekta naj bi se financiral iz EU sredstev. Ker pa je tudi nastajanje regijsko "Savinjsko kamniškega parka" v sklepni fazi, pa bilo tudi to določena obogatitev za park, kot spominjanje na zaslužnega planinca Johannesa Frischaufa. pozdravljam. Poleg planinskih vrednot tudi bilo potrebno strokovno obdelati in obogatiti in vodnik uvrsti tudi znamenitosti in pomembnosti naravnih in kulturnih dediščin, kajti planinstvo postaja vse bolj tudi del kulture in umetnosti.


predsednik PZS
mag. Franc Ekar


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih