četrtek, 18. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 18. november 2010, ob 0. uri, ogledov: 1929

Osmo usposabljanje za varuha gorske narave

Planinsko društvo Polet Šentrupert
V pomladanskem obdobju letošnjega leta je Komisija za varstvo gorske narave pri Planinski zvezi Slovenije izvedla osmo usposabljanje za varuha gorske narave. Z namenom pridobivanja novih naravoslovnih in naravovarstvenih znanj ter seveda specialnih znanj s področja varovanja gorske narave, se nas je, kar 28 udeležencev iz 19 planinskih društev, šest prijetnih pomladanskih dni srečevalo v "šolskih klopeh" slovenskih planinskih koč. Vsi udeleženci smo si bili enotni, da so nas predavatelji obogatili z novimi spoznanji in vedenji ter v nas, z različnimi pedagoškimi prijemi in z zanimivimi primeri iz prakse, še okrepili željo po gibanju v naravi ter njenem varovanju. Izjemno dobro načrtovana in izvedena srečanja so v nas pustila občutke zadovoljstva, vse minutke prostega časa pa smo udeleženci izkoristili za klepet o zelo različnih področjih našega življenja. Tako smo stkali številna nova poznanstva in "planinsko - naravovarstvena" prijateljstva.

Z željo, da bi se še srečali in bi nam bile diplome o pridobitvi strokovnega naziva varuh gorske narave podeljene na skupnem dogodku, smo se odzvali vabilu soudeleženca, predsednika Planinskega društva Polet Šentrupert, g. Bojana Brezovarja ter župana Občine Šentrupert, g. Ruperta Goleta, na skupno udeležbo na 11. tradicionalni pohod po Steklasovi (krožni) pohodni poti, dne 9. oktobra 2010, ki se vije po obronkih prekrasnega dolenjskega kraja Šentrupert in je posebej poznana po najvišji in osrednji točki "Nebesa".

Organizatorji so "zadeli" eno od redkih, po vremenu, lepih sobot letošnje jeseni in tako se nas je večina sošolcev veselo pogovarjala in razgledovala med prijetno, lahkotno hojo po gozdnih poteh in jasah, kjer nas je pohodnike, poleg izjemnih naravnih lepot, nagovarjala tudi bogata kulturna dediščina tega okolja. Pot, ki je speljana med številnimi zidanicami, cerkvicami in kmetijami, pa tudi gradovi, je dobro predstavila dolenjski tip krajine in dolenjsko planinstvo.

Proti koncu pohodne poti, na Turistični kmetiji "Pri Deželanu" na Hrastnem nad Šentrupertom nas je pričakalo še nekaj sošolcev, ki se nam niso uspeli pridružiti na hoji, prijetna soba in dobro kosilo. Predsednica Komisije za varstvo gorske narave pri Planinski zvezi Slovenije in vodja usposabljanja, ga. Rozi Skobe, nas je takoj ob prihodu opremila s svetlo modrimi majicami z ustreznim vezenjem (varuh gorske narave), z aktualnim podpredsednikom Planinske zveze Slovenije, g. Tonetom Tomšetom in bivšim podpredsednikom Planinske zveze Slovenije, g. Rudijem Skobetom, pa so nam podelili ustrezna potrdila ter priponke.

Po podelitvi smo še malo pokramljali, potem pa se odpravili vsak na svoj konec, bogatejši za novo planinsko izkušnjo in s še poglobljenimi spomini na čudovite pomladanske dni na Gorjancih, na Lisci in v Vratih.

Verjamemo, da se bomo še srečali in se še kdaj skupaj imeli lepo.

V imenu udeležencev osmega usposabljanja za varuha gorske narave se za vso dogajanje lepo zahvaljujem Planinski zvezi Slovenije, Komisiji za varstvo gorske narave, vsem predavateljem, oskrbnikom koč, v katerih smo bivali, organizatorju zaključnega dogodka, županu Občine Šentrupert in še posebej vodji usposabljanja, ga. Rozi Skobe.

Helena Jurše Rogelj, PD Polet Šentrupert


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih