sreda, 29. marec 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 30. november 2011, ob 0. uri, ogledov: 1702

Poročilo posveta Transparentno delovanje in integriteta v društvenih organizacijah

Društva | Splošno | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V sredo, 28. 9. 2011, je Zveza društvenih organizacij Slovenije (ZDOS) v sodelovanju s Centrom za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) pripravila posvet z naslovom »Transparentno delovanje in integriteta v društvenih organizacijah«. Več:
Posvet smo organizirali v sklopu projektov »ZDOS - za boljše pogoje delovanja društvenega sektorja« in »Za transparentno in odgovorno delovanje NVO«, ki ju financira Ministrstvo za javno upravo.

Na posvetu, ki se ga je udeležilo 28 predstavnikov različnih nevladnih in predvsem društvenih organizacij, smo spregovorili o tem, kako v društvih v čim večji meri zagotoviti transparentnost delovanja ter preprečiti vsakršno obliko korupcije, ki jo Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije opredeljuje kot vsako »kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega«.

ZDOS_posvet_transparentno_delovanje_drustva_sept2011 Posvet sta vodila Mirko Vaupotič, glavni tajnik ZDOS, in Goran Forbici, direktor CNVOS, kot gost pa je na posvetu sodeloval Rok Praprotnik, namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.
Rok Praprotnik je poudaril, da je v različnih državnih organih potrebno pripraviti načrt integritete. Vse več govora o pripravi takih dokumentov pa je tudi v nevladnih oz. društvenih organizacijah. Pomembno je, da imajo tudi društva načrte za transparentno delovanje, saj se tako izognemo možnim govoricam o društvih kot »pralnicam denarja«.

Goran Forbici je izpostavil različne raziskave, ki potekajo oz. so potekale na tem področju. Med letoma 2003 in 2005 se je tako izvajala raziskava CIVICUS - Indeks civilne družbe, CNVOS pa izvaja projekt, kjer proučujejo, kako je v tujini z regulacijo na področju transparentnosti. Opozorili smo še na mehanizem Standard kakovosti za NVO ter na priročnik Smernice za transparentno delovanje in vzpostavitev integritete v nevladnih organizacijah, ki ga je izdalo Integriteta - Društvo za etičnost javnega delovanja.

Za društva je pomembno, da kot porabniki javnih sredstev delujemo javno in transparentno. Transparentnost in integriteta se dotikata vseh sfer nevladnih organizacij. Ideja CNVOS in ZDOS je, da pripravimo vzorčen načrt integritete za nevladne in društvene organizacije.

V razpravi je bilo na posvetu izpostavljeno, da včasih težave predstavlja enačenje lobiranja in koruptivnosti. Lobiranje se namreč v skladu z zakonom izvaja takrat, ko predstavnik nevladne organizacije vzpostavi stik s predstavnikom vlade.
Eno od sporočil posveta je bilo, da transparentnost in integriteta sta in bosta nedvomno tudi v prihodnje ena ključnih elementov za doseganje verodostojnosti društvenih organizacij.

Vir in foto: Zveza društvenih organizacij Slovenije (ZDOS)

-------------------------------------
Več: Povabilo na posvet

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih