ponedeljek, 25. september 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 26. november 2012, ob 0. uri, ogledov: 4190

Kraška trma zaznamovala prvih 60 let PD Sežana

Društva | 
Planinsko društvo Sežana | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V petek, 23. novembra 2012, je svojo 60-letnico delovanja praznovalo Planinsko društvo Sežana. Člani društva so na prireditvi proslavili dosedanje delo, udeležencem in gostom predstavili dejavnosti svojih članov, pot razvoja, padcev in vzponov društva v vseh 60 letih, predvsem pa so pokazali, kaj vse se z dobro voljo, vztrajnostjo, odrekanji in seveda s kraško trmo lahko doseže.
Začetek 2. svetovne vojne je preprečil intenzivno delovanje tukajšnjih društev, po priključitvi Primorske, po letu 1947, pa se je društvena dejavnost ponovno obudila, predvsem pa pohodništvo. In davnega leta 1952 je bil v Sežani Ustanovni zbor PLANINSKEGA DRUŠTVA SEŽANA. Iz zapisnika je razvidno, da je bil namen društva predvsem ta, da se ljubitelji gora razvedrijo ob krasotah hribov, gozdov in potokov, brez medsebojne tekmovalnosti in brez doseganja rekordov ...

V programu so na petkovi slovesnosti med drugim sodelovali Oktet Zven iz Črnuč, kvintet trobil Glasbene šole Sežana, Planinska skupina Nahrbtnik iz Vrtca v Sežani, Orffova skupina iz OŠ  dr. Bogomirja Magajne v Divači, in Dramska sekcija TKŠD Urbanščica iz Vrem; vse zbrane pa so nagovorili govorniki predsednica PD Sežana Vanda Femc, predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in župan Občine Sežana Davorin Terčon.

Ob takih slovesnostih je tudi čas, da se najzaslužnejšim tudi zahvalimo. Tako so se tudi v sežanskem planinskem društvu zahvalili. Ljudmila Mavrič in Franc Fabčič sta prejela društveni pohvali za njuno dolgoletno delovanje v društvu in s tem postala častna člana društva, saj sta presegla častitljivih devetdeset let, Jožica Milavec pa je prejela pohvalo za 60-letno delovanje v planinskem društvu.

Na koncu so vsi skupaj zapeli še 'Na planincah luštno biti' ter druženje nadaljevali ob obujanju spominov.

V nadaljevanju si preberite tudi govor predsednice PD Sežana.

Pripravila Zdenka Mihelič

PD_Sezana_60_let_praznovanje23_11_2012_foto_Olga_Knez_m
Ob nagovoru predsednice društva Vande Femc, foto Olga Knez

Ko si v dolini oprtamo nahrbtnike in obujemo planinske čevlje, nas vedno preveva tisti prijeten občutek vznemirjenja in pričakovanja pred načrtovano turo. Le kakšna bo naša pot? Bo vzpon strm? Kje se nam bodo začeli odpirati prvi lepi razgledi? Kakšno vreme nam bo ta dan naklonila narava?

In potem se odpravimo. Prek senčnih gozdov in s soncem obsijanih travnikov. Prek strmih skalnih skokov in lagodno položenih poti se vzpenjamo proti vrhu, uživamo v čarobnosti okolja, ki nas obdaja, si na vrhu s ponosom sežemo v roke, še kakšno rečemo o prehojeni poti in se zazremo naprej, kjer se nam v daljavi kažejo novi vrhovi in z njimi novi izzivi. 

Prav takšna je, spoštovane članice in člani Planinskega društva Sežana, planinke in planinci, spoštovani vsi ostali gostje, tudi pot, po kateri hodi naše društvo.

Zdaj že davnega leta 1952 smo si oprtali nahrbtnik in stopili na pot, za katero nismo natančno vedeli, kam nas bo popeljala. Stopili smo korajžno in zagnano, tako kot stopi vsak mladi planinec, ki si vedno znova želi poseči po višjih vrhovih. Nismo se ozirali na vreme. Naj je na našo pot sijalo sonce, ali pa nas je za kratko obdala megla. Šli smo samo naprej in, kar je za nas najbolj naravno in samoumevno, šli smo navzgor.

Pridruževalo se nam je vse več Kraševk in Kraševcev, ter planincev iz drugih krajev, ki so želeli v naši družbi odkrivati čare gorskega sveta. Vse več je bilo takih, ki so želeli pomagati pri razvoju našega društva. Takih, ki so radi ponudili svojo roko, znanje in izkušnje zato, da je tudi na območju med Trsteljem, Vremščico, Slavnikom in Kokoško planinska organizacija našla svoje mesto. 

Vsaka planinska pot je nadvse raznolika. Tudi naša ni nič drugačna. Da bi pokrili čim večji spekter gorniških dejavnosti, smo, zahvaljujoč mnogim, ki so znali in želeli del svojega prostega časa nameniti tej lepi dejavnosti, ustanovili različne društvene odseke. Vodniški, markacijski, mladinski, alpinistični in odsek za varstvo gorske narave so in še oblikujejo ter usmerjajo naše delo, skrbijo za to, da društvo v svojem okolju pušča viden pečat in privablja nove člane....sopotnike na naši poti. 

V šestdesetih letih, kolikor že traja naš vzpon, smo ljubitelje gora popeljali na neštete pohode in planinske ture, organizirali mnoga družabna srečanja - najbolj znano je tisto vsakoletno na Vremščici, ki se ga z veseljem udeležujejo predvsem naši najmlajši člani, označili in uredili dolge kilometre planinskih poti, obnovili nekdanjo obmejno stražnico na Kokoši in v njej odprli našo planinsko kočo. Našteti prav vse, kar nam je v šestdesetih letih uspelo, je skoraj nemogoče, tako kot bi bilo zelo težko zahvaliti se vsakemu posamezniku, ki je k temu pripomogel. To niti ni naš namen. Društvo je lahko močno in uspešno le kot celota. Celota, ki s tradicijo samo zori in se krepi.

Ja, po navadi se vzpon na gorski turi po nekaj urah konča. Sledi zaslužen počitek ob prostranih razgledih in vrnitev v dolino. Mi nocoj praznujemo in počivamo. A ne na lovorikah. Skupaj zremo proti novim ciljem in si postavljamo vedno nove izzive. Bi si morda lahko zategnili vezalke na gojzarjih in previdno sestopili? Morda. A ne bomo. Prezgodaj je še za to. Gremo kar naprej navzgor. Našega vzpona še ni konec.

Spoštovani gostje. Vsem, ki z nami hodite po isti poti, vsem, ki nas drugače spremljate in podpirate, se iskreno zahvaljujem in vam čestitam ob našem skupnem jubileju.

Vanda Femc,
predsednica PD Sežana

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih