četrtek, 28. januar 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

nedelja, 9. december 2012, ob 0. uri, ogledov: 3913

100 let PD Trbovlje

Društva | 
Planinsko društvo Trbovlje | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Malo je tistih, ki se v življenju lahko pohvalijo s stoto obletnico obstoja. V Planinskem društvu Trbovlje imamo to srečo in zato smo ponosni na naše prednike, ki so že tistega davnega leta 1912 spoznali, kako pomemben je stik človeka z naravo in kako plemenita je ideja in poslanstvo planinstva za človeka in v tistem času tudi za narod.
8. decembra 1912 je bila v gostišču pri Forte na Vodah v Trbovljah ustanovljena, dvanajsta po vrsti v Sloveniji, Trboveljska podružnic Slovenskega planinskega društva. Namen društva takrat je bil, razen hoje v hribe, tudi prebujanje narodne zavesti, širjenje domoljubja, prirejanje raznih kulturnih in zabavnih prireditev, utrjevanje slovenske besede na področju planinstva itd.

Na začetku, do prve svetovne vojne, so bili člani društva, oziroma podružnice, predvsem zavedni trboveljski obrtniki, trgovci, gostilničarji, učitelji in drugi predstavniki mestnega srednjega razreda. Kasneje, po ponovni konsolidaciji podružnice v letu 1928, pa so se v planinsko druščino, začeli vključevati tudi predstavniki rudarjev in drugih delavcev. Del članstva takratnega delavsko prosvetnega društva Svoboda, s sedežem v Ljubljani, je leta 1930 ustanovili turistično društva Prijatelj prirode, s članstvom pretežno iz delavskih vrst. V okviru trboveljske podružnice SPD je bil leta 1936 ustanovljen tudi prvi mladinski odsek, ki ga je vodil učitelj na takratni meščanski šoli Anton Fleger in je deloval pod okriljem Rdečega križa, ker takratne oblasti na šolah niso dovoljevale nobenih društvenih dejavnosti.

V času od ustanovitve pa do začetka druge svetovne vojne, so v trboveljski podružnici SPD delovale predvsem naslednje sekcije: za izletništvo, za gospodarjenje z društvenim premoženjem, za markiranje planinskih poti, za prirejanje družabnih prireditev, alpinistična sekcija, mladinska sekcija, smučarska sekcija, foto sekcija in odsek za propagando.
Največji razmah planinske dejavnosti je društvo doseglo v času po drugi svetovni vojni. V tem času

je bila največja skrb namenjena delu z mladimi, izobraževanju vodnikov in izletništvu ter alpinizmu. Nekateri člani alpinističnega odseka so v času vodenja odseka s strani Janeza Bizjaka dosegali vrhunske rezultate (osvojen je bil osemtisočak Broud Peak, Fitzroy, Cero Tore, Mont Blanc, Grossglockner itd.). Sledili so uspehi Vilija Gučka in Metke Lukančič, ki sta večkrat osvajala državna prvenstva v športnem plezanju. Takrat je zaživela tudi orientacijska dejavnost, izobraževali so se varuhi gorske narave in gorski stražarji, povečalo se je sodelovanje z Planinsko zvezo Slovenije, Zasavskim MDO PDd in drugimi planinskimi društvi itd. Na gospodarskem področju je bila pomembna izgrajena ceste na Mrzlico in zgrajen nov, večji planinski dom na Mrzlici. Napeljana je bila električna in telefonska povezava z domom na Mrzlici, obnovljen vodovod in še bi lahko naštevali.

Po letu 1990, je začelo rahlo upadati število članstva in zanimanje za delo v društvu. Kljub temu pa smo dolgoletni člani društva tudi po tem letu še povečali aktivnost, predvsem na gospodarskem področju, pri obnovi in vzdrževanju doma na Mrzlici. Leta 1991 je bila na novoustanovljena upokojeniška sekcija planinskega društva, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Trbovlje in jo vse do danes, zelo uspPD_Trbovlje_100_let_foto_Borut_Vukovic_DSC_9456_mešno vodi naš vodnik Vinko Pfeifer. Prav taki je Vinko, v letu 1995 dal pobudo za ustanovitev Kluba ljubiteljev Mrzlice, ki še danes, vsakodnevno, na Mrzlico privablja večje število tega Kluba, ki letno prispevajo 10.000 do 12.000 obiskov v naši postojanki. Planinci PDT, že vrsto let, vsako leto, organiziramo po štiri tradicionalne pohode na Mrzlico.

V spomin in z veliko mero spoštovanja do dela vseh dosedanjih generacij trboveljskih planincev v zadnjih 100 letih, smo člani društva, dne 7. decembra 2012, v gledališki dvorani Delavskega doma v Trbovljah, pripravili in izvedli svečano akademijo, na katero smo povabili predstavnike Planinske zveze Slovenije, Zasavskega MDO PD-ja, sosednjih planinskih društev, predstavnike občin ob vznožju Mrzlice, trboveljskih vrtcev in osnovnih šol, predstavnike zasavskih in drugih podjetji, ki finančno podpirajo društvo, nekdanje in sedanje člane društva ter ostale občanke in občane Trbovelj. Odziv je bil lep, tako, da je bila dvorana praktično polna.

Na začetku programa so nastopili člani moškega pevskega društva Zarja iz Trbovelj, ki so po večini člani društva in ki praktično redno nastopajo na skoraj vseh prireditvah PD Trbovlje. Zapeli so uvodno pesem Oj, Triglav moj dom in nato še tri pesmi s planinsko tematiko.

Po drugi odpeti pesmi, je voditeljica programa povabila na oder sedanjega predsednika PD Trbovlje g Matjaža Kilerja, ki je v svojem nagovoru na kratko opisal zgodovino društva in omenil nekaj težav s katerimi se v društvu srečujemo danes ter podal nekaj idej za izboljšanje stanja. Obljubil je da bo z ostalimi člani društva naredil vse, da bo društvo tudi v bodoče delovalo uspešno.

Po končanem nastopu MPZ Zarja sta na oder prišla dva mlada recitatorja, ki sta predstavila pesem o Mrzlici z naslovom Zapojte vetrovi mi z Mrzliške stene avtorja Vinka Hrovatiča.

Za tem je zbranim spregovoril župan Občine Trbovlje Vili Treven, ki je bil tudi sam dolgoletni planinec in predsednik društva. Vsem, ki so prišli na proslavo, je zaželel iskreno dobrodošlico, posebno še predsedniku PZS Bojanu Rotovniku, predsedniku Zasavskega MDO PD Borutu Vukoviču, vsem predsednikom sosednjih planinskih društev in seveda vsem ostalim prisotnim. V nagovoru je opisal svoje izkušnje iz svojega mandata predsedovanja društvu in obljubil tudi nadaljnjo pomoč pri zagotavljanju pogojev za uspešno delo društva.

Nato so učenci otroškega pevskega zbora in dva harmonikarja iz Osnovne šole Tončke Čeč, zapeli, zaigrali in tudi zaplesali nekaj pesmi iz repertoarja bratov Avsenik in nato še eno prednovoletno pesem.

PD_Trbovlje_100_let_foto_Borut_Vukovic_DSC_9446_mPo zelo prisrčnem nastopu osnovnošolcev je sledila slavnostna podelitev društvenih priznanj. Najprej je voditeljica na oder povabila predsednika PZS Bojana Rotovnika, ki je pred podelitvijo priznanj PZS v kratkem nagovoru poudaril pomen gora v zgodovini našega naroda in opisal pomen in vlogo osrednje planinske organizacije pri širjenju te dejavnosti v Sloveniji. Pohvalil je delo društva v preteklem obdobju in povedal, da z nekaterimi bivšimi člani našega društva še danes sodeluje pri vodenju Zveze. V svojem nagovoru je pokazal zelo visoko stopnjo poznavanja dela društva v sedanjem času. Po uvodnih besedah je skupaj s predsednikom PDT Matjažem Kilarjem podelil bronaste srebrne in zlate znake častne znake PZS, nato pa še najvišja priznanja PZS za dolgoletno uspešno delo na področju planinstva in sicer sta prejela spominske plakete Bojan Gorjup, ob 70-letnici in Vili Treven, ob 60-letnici. Najvišje priznanje PZS, ki ga je doslej prejel samo Tine Lenarčič, pa sta sedaj prejela tudi Slavko Potrata in Vinko Fajfar in sicer za življenjsko delo na področju planinstva. Bojan Rotovnik je ob visokem jubileju društva, predsedniku Kilarju, v imenu PZS, izročil tudi visoko priznanje, to je Jubilejno listino Planinske zveze Slovenije-

Za podelitvijo priznanj PZS je sledila podelitev priznanj Meddruštvenega odbora zasavskih planinskih društev, ki jih je skupaj z Matjažem Kilarjem, podelil predsednik Zasavskega MDO PD Borut Vukovič. Tudi on je v kratkem nagovoru čestital društvu in nagrajencem za uspešno dosedanje delo in izrazil željo za nadaljnje dobro sodelovanje z MDO PD. Omenil je tudi pomen in vlogo MDO PD-ja pri širjenju planinske kulture in pozitivne rezultate, ki smo jih dosegli v Zasavskem MDO PD, društvu pa zaželel še veliko uspehov pri nadaljnjem delu. Za tem je podelil srebrne in zlate znake Meddruštvenega odbora in najvišje priznanje, to je Plaketo MDO PD, starosti planinstva v našem društvu, Tinetu Lenarčiču. Ob tej priliki je tudi Vukovič, v imenu MDO in vseh vanj vključenih društev, predsedniku PD Trbovlje, izročil umetniško sliko s planinskim motivom.

PD_Trbovlje_100_let_foto_Borut_Vukovic_DSC_9454_m PD_Trbovlje_100_let_foto_Borut_Vukovic_DSC_9451_m

V nadaljevanju sta predsednik PD Trbovlje Matjaž Kilar in najstarejši član društva Tine Lenarčič, podelila še društvena priznanja in sicer so postali Častni člani PD Trbovlje, naslednji zaslužni člani:
Janez Bizjak, Matevž in Marko Lenarčič, za izjemne uspehe na področju alpinizma in turnega smučanja ter Metka Lukančič-Nemec in Vili Guček za vrhunske rezultate na področju športnega plezanja. Razen teh priznanj je Kilar izročil priznanja za dolgoletno in uspešno sodelovanje tudi krovni planinski organizaciji v Sloveniji, to je PZS in Zasavskemu MDO PD-ju, ki sta jih prevzela predsednika obeh organizacij.

V nadaljevanju podeljevanja priznanj, je voditeljica proslave prebrala tudi vse prejemnike ostalih društvenih priznanj, to je bronastih, srebrnih in zlatih znakov PDT ter priznanja za dolgoletno sodelovanje posameznim članom, sosednjim planinskim društvom in drugim društvom ter podjetjem in privatnikom, ki so kakorkoli pomagali društvu pri uresničevanju sprejetih naloPrebrala je tudi dobitnike priznanj Vodniške komisije pri PZS, ki so jih prejeli za dolgoletno uspešno vodenje izletov in ostale aktivnosti v društvu.

Po podelitvi priznanj je voditeljica napovedala nastop Delavske godbe Trbovlje in pevke zabavne glasbe Nuše Derenda, ki je nato ob spremljavi godbe odpela pet večno zimzelenih popek in na ta način udeležence proslave pripravila na zaključek prireditve, ki je bil, po zaključku proslave, v preddverju Delavskega doma.

Ob toplih in hladnih prigrizkih ter raznovrstni pijači so nato udeleženci, vse do poznega večera, v prijetnem klepetu, obujali spomine na prehojene poti in se spominjali zanimivih in včasih tudi nevarnih dogodkov iz časov skupnega delovanja v društvu.

Na koncu bi radi izrazili vso zahvalo vsem, ki so sodelovali pri pripravi proslave in seveda predvsem sponzorjem in še posebno generalnemu pokrovitelju, to je Občini Trbovlje ter osebno županu Viliju Trevnu, za izkazano pomoč.

Bojan Gorjup
Foto Borut Vukovič

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih