sobota, 25. junij 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 11. december 2012, ob 0. uri, ogledov: 2414

Mednarodni dan gora 2012 - Praznujmo življenje v gorah, omejimo vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju

Splošno | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2003 11. december razglasila za mednarodni dan gora. Odločitev so sprejeli po velikem uspehu, ki so ga dosegli leto prej ob mednarodnem letu gora 2002 s projektom o zavedanju človeštva o pomenu gora. Na ta dan, 11. december, so marsikje organizirani dogodki z namenom opozoriti na pomen gora za življenje in za ohranjanje biotske raznolikosti, ter opozoriti na pomen varovanja in trajnostnega razvoja gorskih območij.
Mednarodni dan gora - International Mountain DayVsako leto je mednarodni dan gora posvečen drugi temi, pomembni za trajnostni razvoj gorskih območij.

Letošnje mednarodno leto gora
je posvečeno praznovanju življenja v gorah. Gore so dom za 12 % svetovnega prebivalstva. Trajnostni razvoj gorskih območij je ključnega pomena za izboljšanje preživetja teh pogosto revnih in osamljenih ljudi. Ob 10. obletnici mednarodnega leta gora (2002) si mednarodni dan gora prizadeva, da bi dosegli večjo vključenost akterjev/institucij in civilne družbe v trajnostni razvoj gorskih območij. To je tudi konkretna priložnost za zagotovitev sredstev za izboljšanje preživetja gorskih skupnosti. Posebna pozornost bo v OZN namenjena vključevanju mladih v svetovnem trajnostnem razvoju, saj bodo oni prihodnji akterji. Letos se  v OZN osredotočajo tudi na povezave med razvojem podeželja in razvojem mest z upoštevanjem izvajanja zelenega gospodarstva v skladu z'Rio +20 EarthSummit'.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu gora, ko praznujemo življenje v gorah, Planinska zveza Slovenije in CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp opozarjata na močno prizadetost življenja in obiskovanja gora zaradi povečanega motoriziranega prometa, še posebej škodljivi pa so prevozi z motornimi vozili v naravnem okolju. Pozimi poseben problem predstavljajo vožnje z motornimi sanmi.

Zakon o vožnji z vozili v naravnem okolju, katerega osnutek je bil s strani Ministrstva za okolje in prostor RS v javno razpravo podan lansko leto med 22. 7. in 11. 9., na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje stoji že več kot leto in pol. Ob začetku zimske sezone, ko problem predstavlja uporaba motornih sani, je še posebej pomembno ponovno opomniti, da je tak zakon za ohranjanje naravnega ekosistema nujno potreben in da je vsako leto, ko Zakon zaradi birokratskih preprek obtiči v predalu, izgubljeno v boju za ohranjanje naravnega okolja, katerega del smo navsezadnje tudi mi sami.   

Nevladna skupina za omejitev voženj z vozili v naravnem okolju, v okviru katere deluje tudi Planinska zveza Slovenije, je že v lanskem letu pripravila stališče, pripombe in predloge do osnutka Zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju, ki naj bi nadomestil Uredbo o prepovedi  vožnje z vozili v naravnem okolju ter nekatere določbe Zakona o gozdovih in Zakona o planinskih poteh. Nevladna skupina je izrazila močno podporo za čimprejšnji sprejem zakona in ponudila pomoč pri njegovem uveljavljanju.

Glede na zimsko sezono, ki se je pravkar začela, pozivamo k omejeni uporabi naravnega prostora kot prostora za sproščanje z motornimi vozili, saj ima le-ta številne škodljive posledice za človeka, živali in okolje. Predsednik PZS Bojan Rotovnik opozarja: »Z motornimi vozili se planinci v zadnjih letih vedno pogosteje srečujemo na nam neljubih srečanjih na planinskih poteh in brezpotjih, ko so vozniki pogosto neobzirni do ostalih obiskovalcev narave in tudi do narave same. Zaradi zadovoljevanja lastnih potreb po sproščanju adrenalina s svojim početjem ogrožajo in motijo planince, ostale obiskovalce in ljubitelje narave, prav tako pa tudi živali in celotno naravno okolje. Planinci občutimo ne samo hrup in smrad vozil, temveč tudi nevarna umikanja s planinskih poti, objestna izrivanja; da ne govorimo, kako vse to preplaši živali, sploh sedaj v zimskem času, ko se zaradi visokega snega niti ne morejo primerno umakniti in ko zaradi pomanjkanja hrane varčujejo s porabo svoje energije. Vožnje z motornimi vozili povzročajo hrup v doslej mirnih predelih, ki so bili še zadnje zatočišče naj­bolj občutljivih živali. Globoke, vidne sledi puščajo vozila tudi v tleh, podrastju ... Narava v sredogorju in visokogorju potrebuje bistveno daljši čas za regeneracijo kot v dolinskem svetu.« In dodaja: »Komisija za varstvo gorske narave PZS je na tem področju zelo aktivna, pripravila je tudi zloženko o prepovedi voženj z motornimi vozili v naravi - kako ravnati v primeru, ko so obiskovalci gora priča nedovoljenih voženj npr. s štirikolesniki, motornimi sanmi, motokrosi itd. na planinskih poteh in brezpotjih. Odločno se zavzemamo za čimprejšnji sprejem novega zakona o omejitvi voženj z vozili v naravnem okolju in vzpostavitev učinkovitega nadzora nad izvajanjem določil zakona.«


O organizacijah:

Mednarodna komisija za varstvo Alp (CIPRA) je nevladna krovna organizacija z nacionalnimi odbori v vseh alpskih državah, ki zastopa več kot sto društev in organizacij iz sedmih alpskih držav. Zavzema se za trajnostni razvoj na območju Alp, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter za regionalno raznovrstnosti in reševanje skupnih problemov v alpskem prostoru. www.cipra.org/slovenija

Planinska zveza Slovenije, www.pzs.si, je ena največjih in najbolj množičnih nevladnih, prostovoljskih organizacij v Republiki Sloveniji. Planinska zveza Slovenije je organizacija s tradicijo, v letu 2013 praznuje že 120-letnico od ustanovitve Slovenskega planinskega društva (27. 2. 1893), katerega naslednica je. PZS je prostovoljna zveza društev (od decembra 2012 jih združuje 277). Glavna dejavnost PZS je povezovanje društev in zagotavljanje pogojev za planinstvo v Sloveniji ter mednarodnem prostoru. Goji slovensko planinsko izročilo, izvaja prostovoljsko delo in deluje kot del civilne družbe, v javnem interesu in kot nacionalna panožna zveza s področja planinstva. Poslanstvo Planinske zveze Slovenije, celotne planinske organizacije je: Planinstvo kot način življenja. Častni kodeks slovenskih planincev pa vrednota, ki jo spoštuje ter uresničuje planinska organizacija. Načela delovanja planinske organizacije so: celovito planinstvo in njegova promocija, usmerjenost k društvom,usposabljanje obiskovalcev gora za varnejše gibanje v gorah, varovanje gorske narave, strokovnost in sodelovanje, preglednost delovanja in vključevanje javnosti v sprejemanje odločitev. Konec leta 2011 je bilo v PZS včlanjenih 269 društev (planinskih društev, klubov, postaj GRS) in 58.389 članov posameznikov. Glede na število prebivalcev Republike Slovenije je v PZS vključenih več kot 2,8 % vsega prebivalstva. Planinska društva upravljajo s 176 planinskimi kočami, zavetišči in bivaki z okoli 6.000 ležišči. Slovenske gore letno obišče okoli 1,4 milijona obiskovalcev, ki jim je na voljo mreža 1.661 planinskih poti v skupni dolžini 9000 km po vsej Sloveniji.

Fotogalerija

 Foto Vladimir Habjan1 / 6

 Foto Zdenka Mihelič2 / 6

 Foto Zdenka Mihelič3 / 6

 Foto Zdenka Mihelič4 / 6

 Foto Zdenka Mihelič5 / 6

 Foto Zdenka Mihelič6 / 6

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih