ponedeljek, 2. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 28. marec 2013, ob 0. uri, ogledov: 3048

Razstava 120 let SPD/PZS v Trstu in 59. občni zbor SPD Trst

Društva | Planinska kultura | 
Slovensko planinsko društvo Trst | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Smo v času, ko se kar vrstijo občni zbori posameznih društev in SPD Trst se ni izneverilo izročilu, ki mu ga pravzaprav nalaga statut. V začetku pomladi je najbolj primeren čas za podajanje obračunov in načrtovanje nove planinske sezone. Ob tem pa so prizadevni planinci SPD Trst odprli tudi novo razstavo Planinske zveze Slovenije 120 let SPD/PZS.
Odbor je v petek, 22. marca 2013, sklical zbor članstva, in sicer že 59. Občni zbor SPD Trst, ki se ga je udeležilo veliko število planincev in gostov, predstavnikov sorodnih društev. Iz podanih poročil je razvidno, da je društveno delo v minuli sezoni v glavnem  potekalo po ustaljenih tirih. Dejstvo je, da je bila prvenstvena glavna dejavnost, ki jo predstavljajo izleti, okrnjena zaradi neugodnih vremenskih  razmer, saj se je  v primerjavi z letom prej raznih napovedanih pohodov in izletov, od 32 načrtovanih,  od katerih je 6 odpadlo,  udeležilo kar 300 izletnikov manj. Deset članov SPDT se je udeležilo simbolne akcije KDP Bazovica z Reke ob dnevu državnosti v Sloveniji in Hrvaški z istočasnimi vzponi na Triglav, Dinaro in Učko. Osrednji podvig lanske sezone SPDT-jevcev pa je bil, skupaj z ljubljanskimi Integralovci, enajstdnevno potepanje po Bolgariji, z vzponom na 2925 metrov visoko Musalo, najvišji vrh v gorovju Rile. Omeniti je še treba, da so tržaški odborniki gostili skupine  planincev iz Slovenije in Italije in jih vodili po naših zgodovinsko in krajinsko pomembnih krajih, italijanske goste pa pospremili na Triglav.  

SPD_Trst_razstava_120_let_SPD_PZS_obcni_zbor_22_3_2013_7_Marko_Vidmar_m
Marko Vidmar, predsednik MDO Primorsko-Notranjskih PD, ob odprtju razstave in nagovoru zbranim planincem, foto Igor Lakovič

Smučarski odsek je imel težave s suho zimo. Zelo delaven je mladinski odsek, zlasti v skrbi za pomladitev društvenega članstva, pri čemer si zelo prizadeva pri vsakoletni organizaciji Planinske šole za najmlajše na Planini pri Jezeru in pri uspešni  izvedbi orientacijskega teka po kraških gmajnah za šole vseh stopenj, izredne pobude, katere se je  lani udeležilo 400 mladih tekmovalcev. Pomembna je raziskovalna dejavnost jamarskega odseka, ki je nadaljeval s tradicionalno dejavnostjo in v lanskem letu opravil kar 250 ekskurzij. Jamarji so raziskovali okrog 100 jam  in krakih pojavov v tržaški pokrajini in nad 150 jam na slovenskem Krasu. Pestro je delovanje alpinističnega odseka. Alpinisti si zelo prizadevajo za lastno usposabljanje pri Društvu Plezalcev Koper, kjer polagajo izpite za naziv inštruktorja športnega plezanja. Po postavitvi umetne plezalne stene v Bazoviški telovadni uspešno prirejajo tečaje plezanja za najmlajše in začetnike. Razvejana je bila lani tudi društvena predavateljska dejavnosti. Zvrstilo se je šest predavanj na razno tematiko, alpinistično, fotografsko, meteorološko, zgodovinsko in potovalno.

V skladu z društvenim kulturnim poslanstvom in navezanostjo na vrednote planinstva vzdržuje tržaško društvo tesne stike s številnimi sorodnimi društvi, predvsem pa s Planinsko  Zvezo Slovenije, ki je 27. februarja v Ljubljani slavnostno obeležila 120-letnico organiziranega planinstva na Slovenskem in neprekinjene dejavnosti z občuteno prireditvijo in sintetično zgodovinsko, in slikovno tematsko razstavo 120 let SPD/PZS. Po razstavi v Cankarjevem domu in Državnem zboru v Ljubljani jo je prvemu posredovala Slovenskemu planinskemu društvu Trst in odprtje je bilo pred petkovim občnim zborom v Gregorčičevi dvorani. Razstava bo odprta do konca meseca.

Lojze Abram

Fotogalerija

 Foto Igor Lakovič

 Foto Igor Lakovic1 / 7

 Foto Igor Lakovic2 / 7

Marinka Pertot, predsednica SPD Trst

  Foto Igor Lakovic3 / 7

 Foto Igor Lakovic4 / 7

Marinka Pertot, predsednica SPD Trst

  Foto Igor Lakovic5 / 7

Marinka Pertot, predsednica SPD Trst, in Marko Vidmar, predsednik MDO Primorsko-Notranjskih PD, na odprtju razstave in 59. občnem zboru SPD Trst

  Foto Igor Lakovic6 / 7

Marko Vidmar, predsednik MDO Primorsko-Notranjskih PD, na odprtju razstave in 59. občnem zboru SPD Trst

  Foto Igor Lakovic7 / 7

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih