torek, 16. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 11. julij 2014, ob 0. uri, ogledov: 3138

2. Tončkov dan v Posočju

Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal

Komisija za planinske poti PZS je v soboto 5. julija 2014 organizirala drugi Tončkov dan, ki je potekal na območju Kolovrata, Matajurja in Drežnice – Krn.

Ta dan je posvečen spominu na dolgoletnega načelnika Komisije za planinske poti in podpredsednika PZS Toneta Tomšeta.

Na povabilo na drugi Tončkov dan Komisije za planinske poti (KPP) se je odzvalo 55 markacistov in markacistov pripravnikov iz 21. planinskih društev iz celotne Slovenije in pripadniki Slovenske vojske. KPP je udeležence razdelila v tri skupine in jim določila zbirna mesta.

KPP je za čiščenje poti Na grad, Ježo in Očno, po predhodnem ogledu terena z domačimi  markacisti (Alojz Kodelja, Egon Krpan in Žarko Marinič) določila 27 markacistov in markacistov pripravnikov. Ti so se ob 07.30 uri zbrali na zbirnem mestu v križišču ceste Srednje – Livek in ceste iz Volč. Zbrani so z negotovostjo zrli v nebo, prekrito z oblaki in ugibali ali bo deževalo ali ne. Vreme jih ni izneverilo, saj je še pred odhodom na svoja izhodišča posijalo sonce in jih ves čas akcije poleg dela dodatno grelo. Pod vodstvom treh domačih in dveh markacistov iz PD Tolmin so v petih skupinah iz različnih smeri očistili od žledoloma poškodovane poti od planinskega doma Pod Ježo na Ježo, z Ježe do Slemena in naprej proti  Na gradu ter z glavne ceste Srednje – Solarij na Ježo in naprej na Očno. Čeprav je na poteh ležalo od žleda polomljeno vejevje, drevje in s še stoječih dreves viselo polomljeno sosednje drevo ali njihovi vrhovi, je vsem skupinam uspelo opraviti zadano nalogo do 15.00 ure, ko so se skupine zopet zbrale na zbirnem mestu. Od tu so se odpravili v Zatolmin, kjer so skupaj z ostalima skupinama in načelnikom KPP opravili analizo akcije.

V analizi se je načelnik KPP Igor Mlakar zahvalil za sodelovanje in pomoč vodji OPP Posočja in vsem sodelujočim  na akciji. Poudaril je,  da je akcija potekala brez zapletov in da je planirano delo na terenu bilo opravljeno v celoti in brez nezgod.

Prisotne so pozdravili predsedniki planinskih društev : iz Tolmina  Milena Brešan, iz Kobarida Slavko Gregorčič in iz domačega društva Valentin Stanič Kanal Marijan Nanut in se vsem zahvalili za opravljeno delo.

Markaciste in markaciste pripravnike je nagovoril tudi vodja OPP Posočja Žarko Marinič, ki se je zahvalil za njihovo delo na akciji. Sam je sodeloval na Kolovratu. Povedal je, da je bil po predhodnem ogledu poti skeptičen, da jim jih bo uspelo očistiti, zato je toliko bolj vesel uspeha. Povedal je, da je skupina na Kolovratu opravila 189  ur. Ni težko izračunati, koliko časa bi potrebovali trije markacisti iz domačega društva Valentin Stanič,  ki upravlja s temi potmi. Vsi skupaj pa so opravili 385 prostovoljnih ur. Sem niso štete ure, ki so jih porabili za predhoden ogled terena in planiranje akcije. Vsem je zaželel srečno vrnitev domov z željo, da bi se  ponovno srečali, če ne prej, pa na tretjem Tončkovem dnevu prihodnje leto.

Načelnik markacijskega odseka
Žarko Marinič


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih