ponedeljek, 27. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

DomovPredstavitev

Vlasto Kopač

Častni predsednik PZS od leta 1989

Vlasto Kopač (1913-2006) je bil za delo v planinski organizaciji je bil leta 1968 odlikovan z Redom dela s srebrnim vencem. PZS mu je podelila zlati častni znak PZS, Gorska reševalna služba pa častni znak GRS. Leta 1999 je prejel Zlati častni znak svobode RS. Naziv častni predsednik PZS je prejel na Skuščini PZS, dne 25. novembra 1989.


Pred II. sv. vojno je bil soustanovitelj in podpredsednik Akademske skupine Slovenskega planinskega društva, v okviru katere je vzpodbujal in vodil tečaje ter skrbel za razvoj letnega in zimskega alpinizma.

Kot arhitekt, bil je Plečnikov učenec in sodelavec (med drugim je sodeloval pri načrtovanju ljubljanskih Žal ter pri obnovi arkad Plečnikove tržnice, za kar je leta 1996 prejel Prešernovo nagrado), je načrtoval in vodil gradnjo Bivaka pod Skuto ter aktivno sodeloval pri povojnio obnovi planinskih koč. Njegovo največje delo pa je naravovarstvena in spomeniška zaščita Velike planine ter projekt njenega turističnega razvoja, na katerem je deloval po izpustitvi iz zapora (med letoma 1948 in 1952 je bil zaprt in obravnavan v Dachauskih procesih). Bil je tudi avtor več planinskih zemljevidov, ob 75-letnici Gorske reševalne službe je narisal eno izmed prvih poštnih znamk na svetu z motivom gorskega reševalca, ki jo je ob tej priliki izdala Pošta Slovenije.

Po II. sv. vojni je bil predsednik slovenske planinske organizacije (1946-1948), ko je bilo planinstvo organizirano v v okviru Fizkulturne zveze Slovenije. Sodeloval je pri ponovni oživitvi gorske reševalne službe, bil pobudnik izdaje strokovne literature ter organiziral alpinistične in reševalne tečaje; leta 1947 je organiziral prvi zvezni tečaj za alpinistične inštruktorje v Vratih.

S svojim dragocenim fotografskim materialom ter ohranjeno staro reševalno opremo je organiziral in uredil več razstav ob jubilejnih obletnicah in zasedanjih gorniških organizacij. Celotno zbirko je kasneje predal muzeju Avgusta Delavca v Mojstrani, kjer je več let urejal muzejske artefakte.

Kopač je bil študent profesorja Plečnika, arhitekt, ilustrator in alpinist, med 2. sv. vojno taboriščnik v Dachavu, po vojni obsojen na dachauskih procesih, med letoma 1963 in 1969 je bil ravnatelj medobčinskega Zavoda za spomeniško varstvo Ljubljana.

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI
Zgodovina
Pravni akti, pravilniki in obrazci
Povezave
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih