ponedeljek, 22. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

17. 11. 2013, ogledov: 2361

Mina Markovič 3. v Kranju in SKUPNA ZMAGOVALKA svetovnega pokala v kombinaciji 2013

Včeraj in danes, 16. in 17. novembra 2013, se je športna dvorana Zlato polje spremenila v dvorano polno zagretih navijačev, saj so se za končne odločitve v svetovnem pokalu v športnem plezanju pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC borili najboljši športni plezalci sveta. Na finalni tekmi svetovnega pokala v težavnosti tu, v Kranju, je zmagala Japonka Momoka Oda, naša Mina Markovič je bila odlična 3., zmagala pa je v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji – in to že tretjič zapored. Še ena naša finalistka – Maja Vidmar – je bila osma. Jain Kim, tokrat 4., je zmagala skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.
IFSC_logo_150px_whiteV včerajšnje kvalifikacije se je podalo 41 tekmovalk in 59 tekmovalcev, skupaj 100 najboljših športnih plezalcev sveta, med njimi tudi 17 slovenskih reprezentantov; v včerajšnjem večernem polfinalu je tekmovalo po 26 najboljših športnih plezalcev in 27 plezalk, v današnji FINALE pa se je iz polfinala prebilo po 8 naj plezalcev in plezalk sveta, med njimi v ženski konkurenci tudi Mina Markovič z 2. rezultatom polfinala in Maja Vidmar kot 8.

FOTOGALERIJA fotografij SP Kranj 2013 - POLFINALE (foto Stanko Gruden, Luka Fonda), FINALE (foto Stanko Gruden)

Tekma je bila kot vedno odlično pripravljena, zaradi izvrstno pripravljenih tekmovalcev pa napeta, saj je odločala o skupnem zmagovalcu svetovnega pokala v težavnostnem plezanju leta 2013 tako v moški kot v ženski konkurenci, kjer se je že za tretjo skupno zmago borila naša najboljša športna plezalka Mina Markovič. Prav vsi finalisti so dali vse od sebe in tako nagradili organizatorje Komisijo za športno plezanje PZS s številno in odlično ekipo kakor tudi gledalce in navijače v športni dvorani Zlato polje v Kranju, ki so tekmovalce s svojim navdušenjem nad plezanjem čisto vsakega tekmovalca ponesli še višje.

Ženska konkurenca: Zmagala je Japonka Momoka Oda, tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji 2013, druga je bila letošnja debitantka na tekmah svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, sicer odlična balvanistka, Japonka Akiyo Noguchi. Tretja pa je bila naša najboljša športna plezalka Mina Markovič, ki je zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji že tretjič zapored, v skupnem seštevku SP v težavnosti pa je bila letos - po dveh skupnih zmagah v 2011 in 2012 - boljša Korejka Jain Kim (tokrat 4. v Kranju), ki je Mino v skupnem seštevku premagala za 20 točk (Jain: 625 točk, Mina:  605 točk). Maja Vidmar, ki se je v finale kranjske tekme svetovnega pokala uvrstila še vsakič od 2002, zmagala pa je v letih 2006 in 2007, je tokrat dosegla v finalu 8. mesto. Mina Markovič je na svetovnem pokalu v težavnosti v Kranju zmagala leta 2009 in 2012.

V moški konkurenci je zmagal lanskoletni zmagovalec, Avstrijec Jakob Schubert, tudi zmagovalec v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji; drugi je bil odlični Čeh Adam Ondra, tretji pa Japonec Sachi Amma, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti 2013 - tako kot v letu 2012.

Mina Markovič se je na tekmi borila za tretjo zaporedno zmago svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, saj je v obeh zmagala leta 2011 in leta 2012. Že pred zaključkom današnje tekme je bilo jasno, da je Mina tudi zmagovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji, kamor šteje pet najboljših tekem v dveh od treh disciplin (težavnost, balvani, hitrost).

Slovenske uvrstitve na zaključni tekmi svetovnega pokala v težavnosti:
Slovensko ekipo na zaključni tekmi svetovnega pokala v Kranju so poleg Mine in Maje (skupaj 7 deklet in 10 fantov) sestavljali še Tina Šušteršič, Jera Lenardič, Katja Kadič, Tjaša Kalan in Anja Šerbinek, v moški konkurenci pa Domen Škofic, Urban Primožič, Jure Bečan, Klemen Bečan, Jure Raztresen, Sergej Epih, Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Martin Bergant in Gašper Pintar. Iz kvalifikacij se je v polfinale od Slovencev uspešno prebilo kar 5 deklet in 5 fantov, skupaj smo tako imeli najmočnejše zastopstvo države v polfinalnem obračunu, to so bili: Urban Primožič, Domen Škofic, Sergej Epih, Klemen Bečan in Jure Raztresen, ki je v polfinalu presenetil vse in se uvrstil tik za finalno osmerico na 9. mesto, ter v ženski konkurenci Mina Markovič, Maja Vidmar, Tjaša Kalan, Jera Lenardič in Tina Šušteršič. Ostali naši tekmovalci so tekmovanje zaključili v kvalifikacijah. Za finale je bilo treba preplezati zahtevno polfinalno smer, tako v ženski kot v moški konkurenci. Naši tekmovalki Mina in Maja sta v polfinalni smeri plezali suvereno, sicer ne do vrha, in si priplezali tudi finale.
Ostale uvrstitve naših tekmovalcev:
- 16. Tjaša Kalan, 20. Jera Lenardič, 26. Tina Šušteršič, 34. Anja Šerbinek, 38. Katja Kadič, ter
- 9. Jure Raztresen, 12. Sergej Epih, 16. Klemen Bečan, 17. Urban Primožič, 24. Domen Škofic, 27. Gašper Pintar, 32. Martin Bergant, 33. Jure Bečan, 43. Gregor Vezonik, 44. Jernej Kruder.

Slovenska reprezentanca v šp. plezanje na zaključni tekmi SP Kranj 2013, foto Zdenka Mihelič
Slovenska reprezentanca na zaključni tekmi SP Kranj 2013, foto Zdenka Mihelič

IZJAVE:
Selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simon Margon je takole ocenil današnjo tekmo in celotno sezono: »Mina je danes dosegla enega izmed ciljev, ki si ga je zadala oziroma, ki smo si ga zadali v ekipi. Žal ta uvrstitev ni bila dovolj za skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti, je pa v kombinaciji že tretjič zapored dokazala, da je najboljša športna plezalka na svetu. Sezona mednarodnih tekem je sicer končana, čaka nas še eno državno prvenstvo (Kranj, 29. 11.-1. 12.), tako da bo čas za počitek in razmislek o sezoni v sredini decembra. Večino ciljev, ki smo si jih zadali v tej sezoni zadali, smo jih tudi dosegli. Lahko optimistično zremo v naslednjo sezono. Z nekaj spremembami v sistemu treninga in s piljenjem nekaj malenkosti bo slovenska ekipa še močnejša - tako v ženski kot moški konkurenci.«

Mina Markovič, 25-letna Ptujčanka, članica Plezalnega kluba PK 6b Ptuj, ki bo 23. novembra praznovala 26 let, je današnja bronasta in že tretjič zapored zmagovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala 2013 v kombinaciji - to ni uspelo še nobeni športni plezalki do sedaj. Po tekmi je dejala: »Naslov zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala v kombinaciji je dober in vsega spoštovanja vreden, toliko bolj sem vesela, ker sem ga dosegla že TRETJIČ zapored. O današnjem plezanju pa lahko rečem, da z njim nisem zadovoljna, čeprav sem začela zelo dobro. Kjer pa sem se gori ustavila, pa je do izraza prišel en del moje neodločnosti in kar nekako nisem na koncu več zaupala sebi, da je to prava kombinacija. Potem sem reševala in čakala čisto predolgo, na koncu pa naredila v bistvu tako, kot sem se že v začetku postavila, a vse skupaj mi je pobralo preveč moči, da žal nisem sama mogla videti in občutiti tistih oprimkov na zadnji plati, ki so zgledali  zares mamljivi. Žal mi je, da danes nisem odplezala tako, kot sem sposobna, a to je šport, tekma je tekma. Vzdušje v dvorani pa je bilo noro, odlično, slišala sem vse spodbude, tako da HVALA publiki!«
»Sicer pa je bila sezona letos naporna, a se je ves trud obrestoval. Sedaj sledi dan počitka, nato pa že odpotujem v Chamonix na vojaške igre/tekmo.«

Jain Kim, skupna zmagovalka letošnjega svetovnega pokala v težavnosti: »Letošnji svetovni pokal mi ni šel po načrtih, saj sem imela poškodbo in je bil ta čas zame težak. Sem pa dobro opravila v nadaljevanju sezone, prav tako sem zadovoljna z današnjo tekmo in skupno zmago. Vesela sem za Mino, njeno tretje mesto in skupno zmago v kombinaciji. Z Mino sva prijateljici, druga na drugo vplivava, sva kot partnerici, ki skupaj predebatirava smeri na ogledu pred začetkom tekme. Druga drugi želiva najboljše.«

Momoka Oda, zmagovalka zaključne tekme svetovnega pokala Kranj 2013: »Finalna smer je imela zelo veliko težkih gibov, ja, sama semr je bila težka. Vse sem dala od sebe, vložila vse moči in zmagala. Tekma SP v Kranju mi je všeč, vedno rada pridem sem - tudi drugo leto računam priti.

REZULTATI finale svetovnega pokala v težavnosti, Kranj 2013:

ženske (celotni rezultati)
1. Momoka Oda, JAP
2. Akiyo Noguchi, JAP
3. Mina MARKOVIČ, SLO
4. Jain Kim, KOR
...
8. Maja VIDMAR, SLO
...
16. Tjaša Kalan, SLO
20. Jera Lenardič, SLO
26. Tina Šušteršič, SLO
34. Anja Šerbinek, SLO
38. Katja Kadič, SLO

Ženske: skupno 41 tekmovalk.

Moški: skupno 59 tekmovalcev
moški (celotni rezultati)
1. Jakob SCHUBERT, AVT
2. Adam Ondra (ČEH)
3. Sachi AMMA, JAP
...
9. Jure Raztresen, SLO
12. Sergej Epih, SLO
16. Klemen Bečan, SLO
17. Urban Primožič, SLO
24. Domen Škofic, SLO
27. Gašper Pintar, SLO
32. Martin BERGANT, SLO
33. Jure Bečan, SLO
43. Gregor Vezonik, SLO
44. Jernej Kruder, SLO

Skupaj udeležencev finala svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, Kranj 2013: 100 tekmovalcev iz 22 držav celega sveta.

SKUPNA RAZVRSTITEV (Vir: IFSC)

Težavnost
ženske (celotni rezultati)
1. Jain KIM, KOR, 675.00 točk
2. Mina MARKOVIČ, SLO, 617.00
3. Momka Oda, JAP, 522.00
moški (celotni rezultati)
1. Sachi AMMA, JAP, 572.00
2. Jakob SCHUBERT, AVT, 535.00
3. Ramón JULIAN PUIGBLANQUE, ŠPA, 420.00

Kombinacija
ženske (celotni rezultati)
1. Mina MARKOVIČ, SLO, 648.00
2. Akiyo NOGUCHI, JAP, 634.00
3. Momoka ODA, JAP, 628.00
moški (celotni rezultati)
1. Jakob SCHUBERT, AVT, 755.00
2. Sean MCCOLL, KAN, 651.00
3. Sachi AMMA, JAP, 507.00

Ogled tekmovanja je bil v času tekmovanja V ŽIVO  preko spletne IFSC TV, finalni del v nedeljo, 17. novembra, pa tudi prek slovenske TV Slovenija, 2. program.

Pripravila Zdenka Mihelič 
-----------------------------------
Povezane novice:
- SP KRANJ 2013: Mina Markovič in Maja Vidmar v jutrišnjem finalu
- SP Kranj 2013 - kvalifikacije uspešne za 5 Slovenk, skupaj 10 naših polfinalistov
-
SP Kranj 2013 - kar 5 Slovencev v polfinalu
-
SP Kranj 2013 - od naših prva v steno Domen Škofic in Urban Primožič
SP Kranj 2013 - registracija zaključena, par ur do začetka!
SP Kranj 2013 - Srečni nagrajenci so znani
Podarjamo 4 karte za FINALE svetovnega pokala Kranj 2013
Mina Markovič v Kranju za tretji naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji
Finale svetovnega pokala v težavnosti Kranj 2013 se bliža!

Tekme svetovnega pokala v težavnosti, prvenstva in rockmaster:

Markovičeva SREBRNA na predzadnji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
Mina Markovič ZMAGOVALKA tudi šeste tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
Mina Markovič ZMAGOVALKA pete tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
Mina Markovič 4., Domen Škofic 9. na četrti tekmi svetovnega pokala v težavnosti 2013
Mina Markovič SREBRNA na tretji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
Markovičevi zmaga in prvenec v Arcu, Škofic tretji
Evropsko prvenstvo v balvanih 2013 - Mina Markovič evropska podprvakinja!
Bron za Domna Škofica na Mladinskem svetovnem prvenstvu v težavnosti + IZJAVI
Zmaga Mine Markovič na 2. tekmi svetovnega pokala v težavnosti in Mladinsko svetovno prvenstvo v Kanadi ta teden
ZMAGA Mine Markovič na svetovnih igrah v Kolumbiji
INTERVJU: Mina Markovič, Ne grem se psihoanalize, niti ne želim biti sama svoj terapevt
Sloveniji zlato in dve srebrni medalji na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju 2013
SP težavnost, Briançon 2013 - Mina Markovič srebrna! 
SP težavnost, Briançon 2013 - začetek svetovnega pokala
Mina Markovič nova evropska podprvakinja v športnem plezanju!

---------------------------------
Dosedanji zmagovalci Kranja:

1996 - Laurence Guyon (FRA) in Arnaud Petit (FRA) 
1997 - Liv Sansoz (FRA) in Chris Sharma (ZDA) 
1998 - Liv Sansoz (FRA) in Yuji Hirayama (JPN) 
1999 - Liv Sansoz (FRA) in Eugeni Ovtchinnikov (RUS) 
2000 - Liv Sansoz (FRA) in Yuji Hirayama (JPN) 
2001 - Martina Čufar (SLO) in Tomas Mrazek (CZE) 
2002 - Muriel Sarkany (BEL) in Ramon Julian Puigblanque (ESP) 
2003 - Muriel Sarkany (BEL) in Ramon Julian Puigblanque (ESP) 
2004 - Angela Eiter (AUT) in Tomas Mrazek (CZE) 
2005 - Angela Eiter (AUT) in Flavio Crespi (ITA) 
2006 - Maja Vidmar (SLO) in David Lama (AUT) 
2007 - Maja Vidmar (SLO) in Cedric Lachat (SUI) 
2008 - Johanna Ernst (AUT) in Klemen Bečan (SLO) 
2009 - Mina Markovič (SLO) in Adam Ondra (CZE) 
2010 - Jain Kim (KOR) in Ramon Julian Puigblanque (ESP)
2011 - Jain Kim (KOR) in Sean McColl (KAN)
2012 - Mina Markovič (SLO) in Jakob Schubert (AVT)
2013 - Momoka Oda (JAP) in JAkob Schubert (AVT)

Zgodovina kranjske tekme SP v športnem plezanju v težavnosti.
Dokument: pzs- izjemni zakljucek svetovnega pokala v športnem plezanju 2013-sporocilo_za_medije_2.pdf (488,66 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih