sobota, 18. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 24. maj 2015, ob 21.50 uri, ogledov: 11172

SPOT Rakitna 2015: novi državni prvaki v planinski orientaciji

Mladi | Društva | Gorski športi | 
Mladinska komisija | Mreža NVO za rekreacijo v naravi | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Ni zime za eskime, ni dežja za orientaciste! Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), ki je 23. in 24. maja 2015 potekalo na Rakitni in Krimu, je ob 60-letnici planinskih orientacijskih tekmovanj v Sloveniji okronalo nove državne prvake. Na orientacijski preizkušnji, ki so jo pod okriljem Odbora za orientacijo Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva Gorenjsko-dolenjske lige, se je pomerilo 76 ekip iz vse Slovenije. Po posameznih kategorijah so zmago slavili tekmovalci iz planinskih društev Krka Novo mesto (A), Nazarje (B), Borovnica (C in Č), Domžale (D), Ptuj (E), Polzela (F), Zabukovica (G1), Gornja Radgona (G2), Slivnica pri Celju (H) in Zagorje (I).
V dveh dneh je svoje orientacijsko znanje pokazalo okrog 350 orientacistov iz sedmih področnih planinskih orientacijskih lig: Gorenjsko-dolenjske, Podravske, Rogaške, Zasavske, Savinjske, Primorske lige in lige Smrekovec. Sobotne dnevne in nočne tekme so se udeležili le tekmovalci v petih najzahtevnejših kategorijah C, Č, D, H in I, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so se na Rakitni zbrali tudi tekmovalci v vseh ostalih kategorijah. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o slovenskih mitih in legendah iz gorskega sveta, na progi pa so jih čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev, prilagojene zahtevnostni stopnji posamezne kategorije.

spot_rakitna_2015_2_foto_manca_cujez
Na SPOT Rakitna 2015 je svoje orientacijsko znanje pokazalo okrog 350 tekmovalcev iz vse Slovenije. (foto Manca Čujež)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Rakitna 2015 je 24. maja okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji. V kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa PD Krka Novo mesto, v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) ekipa PD Nazarje, v kategorijah C (srednješolci od 1. letnika do 18. leta) in Č (mladi od 19. do 26. leta) sta slavili ekipi iz PD Borovnica, v kategoriji D (člani nad 27 let) ekipa PD Domžale, v kategoriji E (člani nad 40 let) ekipa PD Ptuj in v kategoriji F (družine) ekipa PD Polzela. V odprtih kategorijah so bile najuspešnejše naslednje ekipe: v manj zahtevni G1 (primerljiva s kategorijo A) PD Zabukovica, v manj zahtevni G2 (primerljiva s kategorijo B) PD Gornja Radgona, v zahtevni kategoriji H (primerljiva s Č in D) PD Slivnica pri Celju in v srednje zahtevni I (primerljiva s C) PD Zagorje.

REZULTATI SPOT Rakitna 2015 so objavljeni na tej povezavi.

»Prvo leto tekmujemo v orientaciji in smo se kar veliko pripravljale s svojim mentorjem, tako z zemljevidom na terenu kot pri učenju vozlov, planinskih rožic in drugih stvari. Današnja tekma je bila kar zahtevna, želele smo si uvrstitev med prvih deset, zato nas je zmaga res presenetila,« so bile navdušene zmagovalke v kategoriji A, Tina in Ana Kraljič, Špela Gorenc, Julija Srpčič in Klara Žagar iz PD Krka Novo mesto.

V »kraljevski« kategoriji D so slavili prekaljeni orientacijski mački iz PD Domžale (Luka Skočir, Dušan Prašnikar, Jernej Južna, Miha Vidali in Blaž Češka), tudi absolutni zmagovalci letošnjega Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja, ki na SPOT-u tekmujejo že od leta 2000, letos pa so že sedmič osvojili naslov državnega prvaka. »Zaradi vremenskih razmer je bil teren precej zahteven. V soboto je med dnevno tekmo deževalo, na nočni tekmi je megla oteževala vidljivost, v nedeljo pa smo bili že malo utrujeni in dnevna tekma je bila orientacijsko najzahtevnejša. Na vseh treh progah smo naredili okrog 50 kilometrov in 2000 višinskih metrov, poleg tega pa reševali še praktične planinske in orientacijske naloge. Konkurenca je bila močna, na srečo pa nismo srečali nobenega medveda,« so povedali po razglasitvi rezultatov.

spot_rakitna_2015_1_foto_manca_cujez__2_

Ekipa PD Domžale, zmagovalci v kategoriji D in že sedmič državni prvaki (foto Manca Čujež)

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Pod okriljem Odbora za orientacijo MK PZS so letošnji SPOT organizirali prostovoljci iz planinskih društev Domžale, Onger Trzin, Borovnica in Krka Novo mesto, vodja tekmovanja Matej Ogorevc pa v vrvežu zadovoljnih tekmovalcev tudi sam ni skrival zadovoljstva: »Malce nam je sicer ponagajalo vreme, a to ni vplivalo na izvedbo tekmovanja, morda le malo na moralo tekmovalcev. SPOT je potekal brez težav, pohvalim lahko vse tekmovalce in organizatorje, pa tudi sodelovanje z Mladinskim klimatskim zdraviliščem Rakitna. Orientacijsko je bil SPOT zahteven, kot se za 60-letnico planinskih orientacijskih tekmovanj spodobi, razveseljiva je bila tudi udeležba.«

Prispevek o SPOT Rakitna 2015 in varnejšem obiskovanju gora v oddaji Danes na Planet TV (24. 5. 2015) si lahko ogledate na tej povezavi.

SPOT Rakitna 2015 je sovpadel s 60. obletnico planinskih orientacijskih tekmovanj v Sloveniji, saj je prvo tovrstno tekmovanje v Sloveniji potekalo maja 1955. Dvodnevnega tekmovanja v Zgornji Savinjski dolini, ki ga je v okviru I. zbora študentov planincev Jugoslavije organiziralo PD Univerze, se je udeležilo 17 ekip. Največje planinsko orientacijsko tekmovanje je bilo leta 1979 na območju Snežnika, ko je Slovenija gostila državno prvenstvo Jugoslavije, največji uspeh na področju orientacije pa je dosegla leta 1982, ko je postala ekipni državni prvak Jugoslavije. Podrobnejši zgodovinski in organizacijski pregled planinske orientacije v Sloveniji najdete na tej povezavi.

Manca Čujež

--------------------
Povezane novice:
60 let planinske orientacije v Sloveniji in SPOT Rakitna 2015
VIDEO: Bi se v gozdu znašli samo z zemljevidom in kompasom? (Planet TV)
"Na srečo nismo srečali nobenega medveda" (MMC RTV Slovenija)
PD Domžale že sedmič državni prvaki (Kamniške novice)
350 mladih na Rakitni (Radio 1)


Fotogalerija

 Manca Čujež

S kompasom in zemljevidom po Rakitni in Krimu

  Manca Čujež1 / 20

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Rakitna 2015

  Manca Čujež2 / 20

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Rakitna 2015

  Manca Čujež3 / 20

Preplet orientacijskega in planinskega znanja v praksi in teoriji

  Manca Čujež4 / 20

Živa kontrolna točka s praktičnimi nalogami iz prve pomoči

  Manca Čujež5 / 20

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije.

  Manca Čujež6 / 20

Zaslužena malica - tako za tekmovalce kot za organizatorje

  Manca Čujež7 / 20

Težko pričakovana razglasitev rezultatov

  Manca Čujež8 / 20

Vodja tekmovanja Matej Ogorevc

  Manca Čujež9 / 20

Predsednik PZS Bojan Rotovnik, tudi tekmovalec na SPOT Rakitna

  Manca Čujež10 / 20

Podžupan Občine Brezovica Marko Čuden

  Manca Čujež11 / 20

PD Krka Novo mesto - 1. mesto v kategoriji A

  Manca Čujež12 / 20

PD Borovnica - 1. mesto v kategoriji C

  Manca Čujež13 / 20

PD Borovnica - 1. mesto v kategoriji Č

  Manca Čujež14 / 20

PD Domžale - 1. mesto v kategoriji D

  Manca Čujež15 / 20

PD Ptuj - 1. mesto v kategoriji E

  Manca Čujež16 / 20

PD Polzela - 1. mesto v kategoriji F

  Manca Čujež17 / 20

PD Zabukovica - 1. mesto v kategoriji G1

  Manca Čujež18 / 20

PD Gornja Radgona - 1. mesto v kategoriji G2

  Manca Čujež19 / 20

PD Slivnica pri Celju - 1. mesto v kategoriji H

  Manca Čujež20 / 20

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih