četrtek, 23. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 6. april 2016, ob 9.30 uri, ogledov: 3072

Šesta pregledna razstava tolminskih fotografov

Planinska kultura | Društva | 
Planinsko društvo Tolmin | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Fotografska skupina PD Tolmin pripravlja 6. pregledno razstavo. Na razstavi se bodo predstavili: Milena Brešan, Ljubo Čibej, Hugo Drago, Martin Gerlič, Darja Gruntar, Borut Klanjšček, Miran Klinkon, Karla Kofol, Danilo Lesjak, Miljko Lesjak, Goran Lipušček, Vlado Podgornik in Mario Šimac. Vse ljubitelje fotografije vabijo na odprtje razstave v četrtek, 7. aprila 2016, ob 18.00 v galeriji Kinogledališča v Tolminu. Strokovno bo dela fotografov predstavil njihov mentor Rafael Podobnik, platinasti odličnik mednarodne zveze za fotografsko umetnost (EFIAP/p), v kulturnem programu pa bodo sodelovali učenci Glasbene šole Tolmin. Razstava bo na ogled do 10. maja.
Visoka estetska merila
Preglednih razstav Fotografske skupine PD Tolmin smo se že kar navadili, saj so za njene člane vedno resen izziv. Spet se lahko nadejamo dovršenih izdelkov, ki so se v času od prejšnje pregledne razstave prerinili skozi neizprosno estetsko sito, izostren pogled in končni izbor mentorja Rafaela Podobnika. Za članicami in člani skupine so številne samostojne razstave in priznanja na domačih in mednarodnih razstavah. Ravno v tem času samostojno razstavlja Miljko Lesjak v galeriji Rika Debenjaka v Kanalu (Na sončni strani Alp, ogled do 7. aprila 2016). Rafael Podobnik v vabilu na razstavo pravi: »Fotografi se čudijo, kako je mogoč tako hiter napredek. Recept je preprost. Že ob ustanovitvi Skupine leta 2008 smo se zavezali, da bo na prvem mestu izrazna moč fotografij. Iskanje podobe, ki se dotakne misli in čustev, je valilnik umetniške rasti. Delavni pa smo se že rodili.« Delavnosti, vztrajnosti in zavezanosti visokim estetskim standardom tolminskim fotografom res ne manjka.

Leto 2015 – nadaljnja uveljavitev fotografov

V fotografsko skupino PD Tolmin je vključenih 31 članov, aktivnih je 18.  Na srečanjih enkrat mesečno predstavljajo in ocenjujejo svoje fotografije, predlagajo izboljšave itd. Obenem opravijo izbor fotografij za naslednjo razstavo ali za prijave na posamezne foto natečaje. Pri tem je seveda strokovna pomoč mentorja Rafaela Podobnika nepogrešljiva.

V letu 2015 so s svojo 5. pregledno razstavo gostovali v Mestni knjižnici Idrija, galeriji Mercator centra v Novi Gorici in v Beneški galeriji centra Slovensko multimedialno okno v Špietru. Razstave so bile zelo dobro obiskane, njihove otvoritve pospremljene tudi s krajšim kulturno-umetniškim programom. Obiskovalci niso skoparili s pozitivnimi ocenami. Pridružili so se jim tudi mediji: radio Primorski val, časopis Idrijske novice, zamejski časopis Novi Matajur idr. Ob tednu ljubiteljske kulture 2015, ki ga organizira Javni sklad kulturnih dejavnosti Tolmin (JSKD), so se fotografi predstavili v bifeju Paradiso v Tolminu z 8 fotografijami. Na natečaju fotografij  JSKD ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne v Posočju so fotografije štirih članov skupine prišle v ožji izbor in bile javno predstavljene.

tolminski_fotografi_foto_brane_bratuz
Fotografi z mentorjem Rafaelom Podobnikom ob prejemu razstavljalskih nazivov na občnem zboru PD Tolmin v marcu 2016. (foto Brane Bratuž)

Člani skupine so v preteklem letu organizirali 5 samostojnih razstav in sodelovali na raznih natečajih  foto klubov oziroma drugih organizacij. Na mednarodnem foto natečaju »Ekološka resnica 2015« je Danilo Lesjak prejel zlato medaljo (gold ICS medal) za fotografijo Pilgrimage to Saint Michele, Miljko Lesjak pa bronasto medaljo (bronze SALO medal) v Banja Luki za fotografijo Pastir s čredo. Na foto natečaju FOTOGRAFIJA 2015 in DIA Primorska 2015 je sodelovalo devet članov. V ožji izbor je bilo sprejetih 22 fotografij.

Na rednem občnem zboru PD Tolmin v mesecu marcu 2016 so bili podeljeni razstavljalski nazivi  tistim, ki so izpolnili kriterije Fotografske zveze Slovenije: fotograf 3. razreda FZS Karli Kofol,  Mariu Simazu in Mileni Brešan, fotograf 2. razreda FZS pa Karli Kofol in Hugu Dragu.

Vsakoletna pregledna razstava tolminskih fotografov prikaže torej le del rezultatov njihovega celovitega dela. Ob 120-letnici planinstva v Posočju bo to še en kamenček v mozaiku dejavnosti PD Tolmin.

Žarko Rovšček


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih