ponedeljek, 27. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 18. marec 2020, ob 9. uri, ogledov: 3755

S knjigo v gore (2) Planinski zabavnik 2: planinska oprema in alpinistična zgodovina

Mladi | Planinska kultura | S knjigo v gore | Mala šola planinstva | 
Mladinska komisija | Odbor za založništvo in informiranje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Dan za kratkočasenje mladih planincev! Ob delovnem zvezku Planinski zabavnik, ki je točno to, kar pove njegovo ime: je planinski in zabaven ter otroke z igro, ustvarjalnostjo in miselnimi izzivi uvaja v planinski svet. Urška Stritar, Karmen Usar in Emil Pevec so pripravili vrsto različno zahtevnih nalog za zabavo, ustvarjanje, učenje in vzgojo, prgišče si jih lahko tudi natisnete in jih s svojim planinskim podmladkom rešite doma.
Priljubljeni Planinski zabavnik, ki otroke od 4. do 9. leta z igro, ustvarjalnostjo in miselnimi izzivi prijazno uvaja v planinski svet, svoje poslanstvo nadaljuje v Planinskem zabavniku 2, drugem delovnem zvezku s planinsko tematiko, namenjenem otrokom in mladostnikom od 9. do 14. leta. Avtorji Urška Stritar, Karmen Usar in Emil Pevec so pripravili vrsto različno zahtevnih nalog, od križank, branja, uganjevanja in iskanja rim do risanja, fotografiranja in ročnih spretnosti, ob katerih se mladi planinci seznanijo z osnovami varnega planinstva in pridobijo druga znanja, nekateri izzivi pa so namenjeni spodbujanju domišljije, ustvarjalnosti in doživljanju občutij, ki jih v nas prebujajo hribi. Naloge so opremljene s fotografijami in ilustracijami, ki jih je tudi tokrat prispevala Petra Grmek.


planinski_zabavnik_2_naloge

V Planinskem zabavniku 2 so z nami Anja (9 let), Luka (10 let), Ela (11 let), Vid (12 let), Tina (13 let) in Anže (14 let), ki gore obiskujejo s starši, sorodniki, planinskim krožkom v šoli in planinsko skupino v okviru svojega planinskega društva. V teh dneh pa nam bodo s svojimi zabavnimi in poučnimi miselnimi izzivi čas krajšali doma.

Kako se že reče?
Tina in Anže hodita k planinskemu krožku že vsa osnovnošolska leta. In ker sta že precej izkušena, ju društveni vodniki povabijo na izlet po Furlanovi poti na Gradiško turo. Nimata težav s poznavanjem zahtevne opreme. Koliko pa planinsko opremo poznaš ti?
Zapisane pojme poišči v dani mreži v osmih smereh in jih prečrtaj. Neprečrtane črke izpiši, da dobiš končno geslo (zaradi koristnih informacij zadnja leta nepogrešljivi sopotnik na planinskih poteh). 
PDF DELOVNI LIST Kako se že reče? 

Pripomočki za večjo varnost
Luka je v trgovini s športno opremo videl številne pripomočke, ki se uporabljajo v hribih. Nekatere je poznal, saj jih je uporabljal njegov starejši brat, večine pa ni poznal.
Pomagaj Luki poimenovati pripomočke, ki jih je videl v trgovini. K sličicam pripiši ime pripomočka in staršem ali prijatelju povej, za kaj se uporablja.
PDF DELOVNI LIST Pripomočki za večjo varnost

Kdo sta?
Tina in Anže sta si ogledala Badjurov črno-beli film iz leta 1931 V kraljestvu Zlatoroga. V njem je nastopal tudi kodrolasi mladenič, ki se je v letih pred drugo svetovno vojno s prijatelji loteval novih plezalnih smeri v Julijskih Alpah. V članku pa sta brala tudi o neustrašni alpinistki, ki se je v istem času lotevala najtrših alpinističnih izzivov pri nas.
Preberi ključne informacije o obeh plezalcih in s pomočjo knjig o zgodovini slovenskega alpinizma oziroma spleta ugotovi, kdo sta oba plezalca in kateri je bil njun pomembni skupni dosežek v Triglavski severni steni leta 1945.
PDF DELOVNI LIST Kdo sta? 

>>> Naloge so iz delovnega zvezka Planinski zabavnik 2 avtorjev Urške StritarKarmen Usar in Emila Pevca (Planinska založba PZS, 2018).

  • Naloge so različne po zahtevnosti: nekatere naloge imajo eno markacijo, nekatere pa dve ali tri. Ena markacija pomeni najlažje naloge, namenjene mlajšim, starim 9 in 10 let. Dve markaciji označujeta srednje težke naloge (11 in 12 let), tri zahtevnejše najtežje naloge, namenjene mladostnikom, starim 13 in 14 let. 
  • Naloge so razvrščene po sklopih: varno v gore, planinske poti in postojanke, spoznavanje gora, zgodovina, rastlinstvo in živalstvo idr.
  • Naloge se razlikujejo po načinu reševanja: križanke, uganjevanje, branje, iskanje pravilnih odgovorov, naloge za povezovanje, risanje in fotografiranje, iskanje rim, ročne spretnosti in tako naprej.

Zabavno osvajanje znanja za varno hojo v gore vam želimo! 

------------------------
Povezane novice:
Planinski zabavnik - novo v Planinski trgovini
Planinski zabavnik 2 - za vse, ki so prerasli prvega
S knjigo v gore (1) Tista lepa leta: Prvič na Mont Blanc - sam

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih