petek, 26. februar 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 4. september 2020, ob 22.30 uri, ogledov: 716

Skupščina PZS 2020 v Vitanju o izzivih precej drugačne planinske sezone

Društva | Koče | Planinska organizacija | Splošno | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Letošnja redna letna skupščina Planinske zveze Slovenije (PZS) je bila zaradi epidemije koronavirusa s pomladi prestavljena na skorajšnjo jesen. Vitanje pod pohorskimi gozdovi je gostilo delegate ene najbolj množičnih in vsebinsko najbogatejših nevladnih organizacij v Sloveniji. Zaradi posebnih ukrepov je bilo delegatov precej manj, le-ti so s pooblastili ostalih društev soglasno podprli spremenjen in dopolnjen Statut PZS, se seznanili z vsebinskimi in finančnimi programi dela za preteklo leto, kot tudi za prihodnje. PZS je delegate seznanila tudi z deli na kočah Okrešelj in Korošica.
Slovenska planinska organizacija (Planinska zveza Slovenije in včlanjena društva) se je od leta 1893 do danes na temelju prostovoljstva razvila v eno najbolj množičnih in vsebinsko najbogatejših nevladnih organizacij v Sloveniji in vse do danes uspela ohraniti svoje osnovno poslanstvo - organiziranje različnih aktivnosti v gorskem svetu, skrb za planinsko infrastrukturo (planinske poti in planinske koče), varovanje gorske narave, skrb za varnost v gorah in skrb za planinsko kulturo. 
Planinska zveza Slovenije je v svoje članstvo leta 2019 sprejela slednja nova društva: Športno društvo »POT« Fakultete za šport, Kolesarski klub Zagorska dolina, Slovensky horolezecky spolok JAMES plus, Planinsko društvo Kranjski gamsi in Plezalni klub Klajmber, tako da pod okriljem PZS trenutno deluje 291 društev z več kot 61 tisoč člani različnih starostnih skupin.

Skupscina_PZS_2020_03
Predsednik PZS Jože Rovan je delegatom orisal novosti letošnje drugačne sezone. (Foto: Feri Kropec)

Zbrane sta najprej pozdravila predstavnika občine Vitanje. Predsednik PD Vitanje Franc Kropec se je ob 45- letnici delovanja društva pohvalil, da ima društvo vsako leto več članov. Lani so leto zaključili s številko 175, letos upajo še na bolje. »V društvu imamo osem vodnikov, sedem markacistov in enega varuha gorske narave in nekako smo se izvlekli iz brezna pomanjkanja strokovnega kadra,« je delovanje povzel predsednik Franc Kropec. Prav tako je delegate pozdravil župan Slavko Vetrih in jih seznanil z znamenitosti občine in kraja.

Predsednik PZS Jože Rovan je delegatom orisal novosti letošnje drugačne sezone in kako se PZS poskuša ves čas aktivno vključiti v reševanje krize, ki je nastala po epidemiji koronavirusa. K sreči se številu članov zveze ni toliko zmanjšalo, da bi gorel rdeči alarm, koče so še vedno dobro obiskane, a sezona bo precej slabša od rekordne lanske.

Če je bila vsa leta prej skupščina ne samo planinsko, temveč tudi kulturno obarvana, je bilo letos drugače. Žal smo se zaradi posebnih ukrepov na PZS odločili, da bomo odpovedali kulturni program, kot tudi delavnice in okrogle mize ki so ponavadi požele posebno zanimanje udeležencev.

Skupscina_PZS_2020_18

Na redni letni Skupščini PZS v Vitanju, v Centru Noordung, se je zbralo precej manj delegatov, saj smo želeli omejiti število delegatov, zato ji je imelo precej pooblastila drugih društev. 138 je bilo glasovnic, sklepčnost je bila 47-odstotna.

Delegati planinskih društev so poleg poročila organov PZS za leto 2019, okvirnega vsebinskega in finančnega programa dela PZS za leto 2021 ter pravilnika o finančnem poslovanju PZS soglasno potrdili predloge sprememb Statuta PZS, s katerimi bomo olajšali delovanje zveze v primeru ponovnih izrednih razmer. Novi popravki določajo strožje pogoje za včlanjevanje novih društev, predlog statuta pa daje podlago tudi za nadaljnje dogovore in sklenitev pogodb o nepremičninah v skupni lasti z namenom, da planinsko infrastrukturo ohranimo v planinski lasti. 
Podpredsednik PZS Miro Eržen je delegatom predstavil dogajanje o gradnji na planinskih kočah na Korošici in Okrešlju, ki sta pogoreli v zadnjih treh letih. PZS PD Celje Matica, ki je lastnik omenjenih pogorelih koč, nudi predvsem strokovno in finančno pomoč.
Predstavnik PZS Bojan Rotovnik je predstavil nov državni praznik, 23. september je namreč Dan slovenskega športa in povabil društva, da se tega vseslovenskega dogajanja udeležijo. 

Skupscina_PZS_2020_13
Delovno predsedstvo je vodil Bojan Rotovnik. (Foto: Feri Kropec)

Vodstvo PZS je ob koncu zbrane povabilo na dogodek Slovenska turnokolesarska pot v 1 dnevu, ko se bodo turni kolesarji 12. septembra podali na vseh 41 etap te krožne poti. Prvi teden v septembru bo zanimiv tudi za ljubitelje športnega plezanja, saj bo na balvanski steni na Logu pri Brezovici 1. tekma državnega prvenstva v balvanskem plezanju za vse kategorije. Prav tako se ta konec tedna začenja akcija Gibalno ovirani gore osvajajo.

Barbara Gradič Oset

 


Fotogalerija

 Feri Kropec

 Feri Kropec1 / 10

 Feri Kropec2 / 10

 Feri Kropec3 / 10

 Feri Kropec4 / 10

 Feri Kropec5 / 10

 Feri Kropec6 / 10

 Feri Kropec7 / 10

 Feri Kropec8 / 10

 Feri Kropec9 / 10

 Feri Kropec10 / 10

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih