sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 2. junij 2010, ob 0. uri, ogledov: 1099

Bilten e Natura 2000

Bilten e Natura 2000, št. 108 / maj 2010
SLOVENIJA

Po poznavanju Nature 2000 Slovenija ostaja v evropskem vrhu

Za Naturo 2000 je v Sloveniji doslej slišala že dobra polovica ljudi (55 odstotkov). To je več kot dvainpolkrat boljše od povprečja Evropske unije. Tako kažejo rezultati letošnje Gallupove raziskave o odnosu Evropejcev do biotske raznovrstnosti. Več.  

Razpis LIFE+

Evropska komisija je objavila Razpis za zbiranje predlogov programa LIFE+ 2010. Na naravo se vežeta dve temi:
  • LIFE+ Narava in biotska raznovrstnost, katere glavni cilj je zaščititi, ohraniti, obnoviti, spremljati in olajšati delovanje naravnih sistemov, naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst, da bi do leta 2010 znotraj EU ustavili izgubo biotske raznovrstnosti, vključno z raznovrstnostjo genetskih virov, ter

  • LIFE+ Informacije in obveščanje, kjer daje Komisija prednost predvsem tistim, ki se nanašajo na zaustavitev izgube biotske raznovrstnosti.

Sloveniji je okvirno dodeljenih 5,2 milijona EUR, od tega najmanj pol za ukrepe, namenjene podpori ohranjanja narave in biotske raznovrstnosti. Rok za prijave je 1. september 2010.  

Razpis IPA

Sredi aprila je bil objavljen drugi javni razpis v okviru operativnega programa IPA Slovenija-Hrvaška 2007-2013. Projekte s področja Ohranjanje območij varstva narave in kulturne dediščine bo EU sofinancirala v deležu 45 odstotkov. Rok za oddajo vlog je 30. junij 2010.   

Narava pri Brežicah

Zavod RS za varstvo narave je 28. maja odprl vrata v naravo v občini Brežice. Predstavili so naravno vrednoto, mrtvico reke Save pri Prilipah, ki jo ogroža tropska vodna solata, potem pa izvedli še tradicionalno štetje koscev v Jovsih. Več.  

Gostje na Internautici

V Marini Portorož sta Morigenos, društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev, in Zavod RS za varstvo narave, območna enota Piran na stojnici skrbela za odgovoren odnos do našega morja. Več.  

Za oživitev belokranjskih steljnikov

V okviru projekta Revitalizacija belokranjskih stelnikov, je bila 19. maja 2010 v Šokčevem dvoru v Žuničih tematska delavnica z naslovom Imamo, zmoremo in znamo. Glede na naravne vire steljnikov (praprot, breza, reza, brinje, gobe, zelišča,...) so skupaj pregledali, nabor že obstoječih produktov in oblikovali možnosti za nastanek novih z ozirom na znanja in veščine posameznikov.

BRANJE

Kartiranja habitatnih tipov na spletu

Kartiranje habitatnih tipov je hitra in natančna metoda, ki v razmeroma kratkem času omogoča pridobiti kar največ informacij o stanju in strukturi habitatnih tipov v nekem prostoru. Na spletni strani Zavoda RS za varstvo narave so sedaj dostopna vsa dosedanja kartiranja.  

Samo narava

Na novi spletni strani boste uživali v naravoslovni fotografiji Davorina Tometa, v rubriki Samo narava pa so objavljene tudi bogato ilustrirane zgodbe iz narave. 

Kanjon Kokre - naravoslovna šola

Zgibanka Kanjon Kokre predstavlja naravo in kulturno dediščino kanjona Kokre v Kranju. Pripravil jo je Zavod RS za varstvo narave, izdal pa Zavod za turizem Kranj.

Velike zveri v Triglavskem narodnem parku

V reviji Lovec je objavljen članek Mihe Marenčeta St.: Kako je  z zvermi v Triglavskem narodnem parku (stran 248-251).

Vaška drevesa na Pivškem

Izšla je knjiga Pivške lipe in druga vaška drevesa avtorjev Magde Peršič, Špele Habič in Davida Fučke. Več.  

Spletna stran Skrbimo za vode

Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo posebno spletno stran http://www.skrbimozavode.si/. Na njej boste našli informacije o tem, kaj določa Vodna direktiva, kaj je Načrt upravljanja voda, kakšna ja praksa na tem področju v sosednjih državah, kako je z načrtom povezana znanost, kaj je Evropski informacijski sistem za vode, prebirali pa boste lahko tudi vodne novice...

Invazivna tujerodna vrsta: ambrozija

Izšla so Navodila za zatiranje in preprečevanje širjenja pelinolistne ambrozije, prevod v slovenski jezik je omogočila Fitosanitarna uprava RS.

O komunikaciji civilne družbe in državnih organov

Na mednarodni   konferenci Okolje in človekove pravice: Sodelovanje javnosti v okoljskih zadevah - teorija in praksa, ki jo je organiziral Varuh človekovih pravic, je mag. Matjaž Jeran, Koalicija za TNP predstavil Izkušnje Koalicije za Triglavski narodni park pri komuniciranju civilne družbe z državnimi organi v Sloveniji. Zvočni posnetki so že dostopni na spletni strani, tu bodo nato objavili tudi zbornik posveta.  

Bilten Natreg št. 2

Izšla je druga, majska številka biltena Natreg, v katerem je tudi poročilo z delavnice o reševanju konfliktov v območjih Natura 2000.

NAPOVEDNIK

1-4 junij: letna konferenca o evropski okoljski politiki Zeleni teden - biotska raznovrstnost / Green Week - Biodiversity, Bruselj, Belgija.

12. junij: odprtje razstave Rajski vrtovi pod Snežnikom v Gozdni hiši Mašun.

21-23. julij: seminar Cena narave / The Price of Nature, Gut Siggen, Nemčija

29. avgust - 3. september: mednarodna konferenca o biologiji podzemlja / 20th International Conference on Subterranean Biology, Postojna. Konferenco v imenu Mednarodnega združenja za biologijo podzemlja (ISSB-International Society for Subterranean Biology) organizirajo: Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU in Notranjski muzej Postojna.

27. september -1. oktober: mednarodna konferenca o ekologiji in prometu / IENE International Conference on Ecology and Transportation, Velenece, Madžarska  

NARAVA NA KRATKO

Spremembe predpisa o naravnih vrednotah

Ministrstvo je pripravilo Osnutek Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o določitvi in varstvu naravnih vrednot. Pripombe lahko pošljete do 14. junija 2010.  

2010 - MEDNARODNO LETO IN 22. MAJ - MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI

V počastitev dneva in leta biotske raznovrstnosti so v Krajinskem parku Sečoveljske soline za učence lokalne šole v Sečovljah in študente predmeta Biodiverziteta Univerze na Primorskem organizirali prikaz preučevanja nočnih metuljev. Dogodek, ki je potekal ponoči 24. maja 2010 je vodil Stane Gomboc, ki že dalj časa preučuje žuželke v KPSS. Prikazal je tehnike preučevanja nočnih žuželk in predstavil nekaj deset vrst nočnih metuljev in drugih žuželk. Soline so dolga leta veljale za znamenito ornitološko območje, raziskave žuželk pa kažejo, da so soline tudi zanje izjemno okolje. Odkritih je bilo kar nekaj novih vrst za Slovenijo.

Osrednji dogodek je bila svečana otvoritev Mednarodnega festivala alpskega cvetja v Bohinju, na katerem je bil slavnostni govornik minister dr. Roko Žarnič. V sklopu prireditve so odprli razstavo Biotska raznovrstnost je življenje. Naše življenje, ki jo je pripravil Zavod RS za varstvo narave.

Ob mednarodnem letu biotske raznovrstnosti bo društvo Drobnovratnik iz Postojne v soboto, 12. junija 2010 ob 11. uri v Gozdni hiši Mašun priredilo odprtje razstave Rajski vrtovi pod Snežnikom. Prikazuje izjemno biotsko pestrost ekosistemov in vrst od vrha Snežnika, skozi gozdove in suha kraška travišča v podzemlje. Predstavljen je tudi živi svet Pivških presihajočih jezer, Cerkniškega jezera ter Planinskega polja. Razstava je popestrena z interaktivnimi vsebinami.  

Društvu tabornikov Rod druge grupe odredov Celje bo v sklopu projekta Mali deževnik ob Savinji v torek, 1. 6. 2010 v Celjskem mladinskem centru predstavilo projekt s projekcijo izobraževalnega filma in razstave fotografij, ki so jih mladi taborniki posneli na raziskovalnem popotovanju ob reki Savinji. S projektom želijo mlade izobraziti o pomenu čistih voda in biotske raznovrstnosti.

Projekt Reka Rižana - od izvira do izliva Interdisciplinarne ideje mladih, želi na nov, ustvarjalen način pritegniti mlade k raziskovanju in spoznavanju lokalnih vodnih ekosistemov. Namenjen je predvsem dijakom in osnovnošolcem tretje triade. Raziskovalno delo vključuje delavnice in ekskurzije. Poseben poudarek je na reki Rižani, ki je pomemben vir oskrbe s pitno vodo za slovensko Istro. http://www.ummi.net/

Obiščite tudi koledar predavanj, vodenih izletov in drugih dogodkov v Mednarodnem letu biotske raznovrstnosti.   

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih