ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 3. marec 2013, ob 0. uri, ogledov: 4845

20. Jurčičev pohod s počastitvijo 120-letnice SPD/PZS

Društva | Poti | 
Planinsko društvo Polž | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Za nami je jubilejni 20. Pohod po Jurčičevi poti, ki je imel pričetek med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru v Višnji Gori. Tam so vam za dobrodošlico zaigrali glasbeniki stiške godbe, s kulturnim programom pa smo obeležili 120-letnico obstoja planinske organizacije na Slovenskem - 120 let PZS.
Na 15 kilometrski poti, na kateri se udeležencem predstavita tako čudovita naravna kot tudi bogata kulturna dediščina, nas vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča iz njegovih literarnih stvaritev. Na poti boste seznanjeni z turistično podobo Prijetno domače občine Ivančna Gorica oz. njenih turističnih znamenitosti. Pot iz Muljave je podaljšana še po šolski poti do Krke, ki jo je prehodil sam pisatelj Jurčič, tam pa bodo pohodnikom odprta vrata Krške jame.

Osrednja slovesnost je bila na Jurčičevi domačiji na Muljavi, z nagovorom župana Občine Ivančna Gorica Dušana Strnada, podpredsednika Planinske zveze Slovenije Boruta Peršolje in predsednika Planinskega društva Polž Aleša Erjaveca. Za dobro voljo pa so skrbeli fantje iz skupne Orlek.

Organizatorja pohoda: PD Polž in MDO PD Ljubljane
-------------------------------------------------------------------------
Povabilo na 20. Jurčičev pohod v počastitev 120-letnice SPD


Nagovor podpredsednika PZS Boruta Peršolje na začetku poti:

Spoštovani!

Ob ugodni vremenski napovedi, ob odlični organizaciji pohoda, ob dobri družbi - kaj nam sploh še manjka za izpolnjen dan? Mogoče lahko prispevam kakšno misel, ki naj olajša napore naslednjih treh do štirih ur ali naj - hote ali nehote - odzvanja med današnjimi koraki.

K motivaciji za hojo sodijo uveljavljeni principi. V fiziki tako poznamo Newtonove zakone, v gorništvu pa so v obrisih vsaj naslednji trije zakoni:

PRVI PLANINSKI ZAKON
V katerokoli smer boš šel, povsod je navkreber in proti vetru.

Drugi zakon danes ne pride v poštev, ga pa velja sprobati takoj, ko se odpre večina planinskih koč:

DRUGI PLANINSKI ZAKON
Tisti, ki na skupnih ležiščih smrči, vedno zaspi prvi.

In še tretji, tehnološki zakon:

TRETJI PLANINSKI ZAKON
Priložnost za najboljšo fotko se pojavi takrat, ko zmanjka baterije.

Zato se le podvizajmo in skupaj opravimo pot, napolnimo baterije in napišimo novo zgodbo v planinske dnevnike.

Se vidimo na Muljavi!


Nagovor podpredsednika PZS Boruta Peršolje na Muljavi - na zaključku pohoda:
Podpredsednik PZS Borut Peršolja, foto Mateja Peršolja
MDO_PD_Ljubljane_20Jurcicev_pohod_Borut_Persolja_foto_Mateja_Persolja2mcrSpoštovani gospod župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad,
Spoštovani predsednik Planinskega društva Polž Aleš Erjavec,
drage obiskovalke in obiskovalce,
predvsem pa vsi, ki smo zmogli jubilejni, 20. Jurčičev pohod!

»Kako da je po vseh slovenskih hribih, kamorkoli jih pelje pot, videti le tuje delo? Tuja roka zaznamuje pota, postavlja koče in naprave in na naših slovenskih tleh le nemške napise in kažipote. Komu? Večinoma slovenskim hribolazcem! Vzdramimo se, so rekli, si podali roke in sklenili, ne prej odnehati, dokler se ne ustanovi SPD.«

To so bile besede Piparjev, ki so pripomogli, da je bilo 27. februarja 1893 ustanovljeno Slovensko planinsko društvo (SPD). Ta teden smo na različne načine obeležili 120. obletnico njegove ustanovitve, zato izrekam iskrene čestitke članom in članicam planinskih društev, ki so danes tukaj navzoči.

Hkrati z SPD je bilo ustanovljeno tudi Osrednje društvo SPD. To društvo je prednik današnjega Planinskega društva Ljubljana-Matica. Osrednje društvo je bilo po eni strani centrala za podružnice ustanovljene po vsem takratnem slovenskem ozemlju, po drugi strani pa je skrbelo za planinsko problematiko na širšem ljubljanskem območju. To je - če nekoliko poenostavim - območje, na katerem danes deluje v okviru meddruštvenega odbora planinskih društev kar 46 društev, ki štejejo kar 9019 člnov (od tega 23,6 % otrok, mladostnikov in mladih).

Osrednji odbor SPD je skrbel za širjenje slovenske planinske organizacije in za ustanavljanje podružnic po vseh slovenskih deželah v takratni Avstro-Ogrski monarhiji, kot Osrednje društvo pa je v Ljubljani zbiralo člane in mecene, reševalo gmotno problematiko, vzdrževalo stike z oblastjo, skrbelo za dokumentacijo in dovoljenja za graditev slovenskih planinskih koč in poti.

Za delovanje SPD in Osrednjega društva SPD je bilo značilno intenzivno planinsko delo, ki se je odražalo na številnih področjih kot je: gradnja koč, nadelava poti, izdaja planinskih publikacij (Planinski vestnik), reševanje v gorah, alpinistika, planinska predavanja, družabni večeri, organiziranje izletov, delo z mladino, planinska fotografija idr.

Planinska zveza Slovenije je ena največjih in najbolj množičnih nevladnih, prostovoljskih organizacij v Republiki Sloveniji. Konec leta 2012 je bilo vanjo včlanjenih 277 društev in 57.520 članov posameznikov. Planinska društva upravljajo s 176 planinskimi kočami, zavetišči in bivaki z okoli 6.000 ležišči. Slovenske gore letno obišče okoli 1,4 milijona obiskovalcev, ki jim je na voljo mreža 1.661 planinskih poti v skupni dolžini 9000 km po vsej Sloveniji.

V sedanjem družbenem okolju je zagotovo najlaže biti nečlan - v najširšem pomenu te besede. Vsakomur so - ne glede na članstvo v planinski organizaciji! - na voljo zgrajeni, nadelani, urejeni, označeni in vzdrževani objekti, naprave in oznake, ki sestavljajo razvejeno planinsko omrežje. To velja tudi za nakopičeno planinsko znanje, veščine in izkušnje, uporabo vodniške in strokovne literature, zemljevidov in dejavnosti prostovoljnega in gorskega vodništva.

Zato je toliko bolj pomembno društveno prostovoljstvo. Članstvo in z njim tesno povezana solidarnost pomenita odgovornost za sooblikovanje in izvajanje programa ter skrb za vzdrževanje planinskega omrežja in odgovorno vedenje posameznika do soljudi in gorske narave. Pomembna društvena prednost je urejen sistem prenosa in izmenjave znanja in izkušenj, zlasti s starejših in bolj izkušenih članov na mlajše in novince. Sobivanje različnih generacij in dejavnosti nam zagotavlja nemoteno delovanje ob spoštovanju nenapisanega medgeneracijskega dogovora o vlogi in pomenu posameznika za planinsko organizacijo.

Tudi danes je bilo na poteh opaziti kar nekaj otrok. Njim namenjam zadnje besede oz. razkrivam uganko: marsikdo od vas je ob hoji že vprašal očeta, babico ali vodnika, koliko je še do cilja? Odgovor se je glasil še pol ure. In čez nekaj časa ste spet vprašali, koliko je še do cilja? In odgovor je bil spet -pol ure. Zakaj je odgovor vedno enak? Zato ker se med dobrimi ljudmi in v lepi naravi čas ustavi.

Srečno v gorah in v dolini!

Borut Peršolja, podpredsednik PZS


Fotogalerija

 Foto arhiv organizatorjev pohoda

 Foto arhiv organizatorjev pohoda1 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda2 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda3 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda4 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda5 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda6 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda7 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda8 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda9 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda10 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda11 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda12 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda13 / 16

 Foto Mateja Peršolja14 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda15 / 16

 Foto arhiv organizatorjev pohoda16 / 16

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih