petek, 14. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 26. april 2013, ob 0. uri, ogledov: 6015

Planinska zveza Slovenije uredila problematiko Doma v Tamarju

Koče | Društva | Splošno | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Medvode | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Z včerajšnjim dnem je Planinska zveza Slovenije uredila problematiko Doma v Tamarju, za katerega je denacionalizacijski postopek potekal od leta 1992. Dom v Tamarju ostaja tudi po podpisu poravnave o ureditvi pravnih razmerij vsaj še 10 let planinska koča, v domu pa veljajo vsi enaki popusti pri prenočevanju za planince in ostale kadre kot v vseh planinskih kočah po evidenci Planinske zveze Slovenije.
Sopodpisnika poravnave sta Planinsko društvo Medvode, ki je do sedaj upravljalo z Domom v Tamarju, in Agrarna skupnost Rateče Planica, pod katerega okrilje je sedaj prešel dom.

Denacionalizacijski postopek za vračilo Doma v Tamarju (1108 m) v dolini Tamar je potekal vse od leta 1992. Planinska organizacija, Planinska zveza Slovenije (PZS) in Planinsko društvo (PD) Medvode po nam znanih podatkih nista bila nikoli lastnika doma, PD Medvode je vsa leta od leta 1965 z domom le upravljalo. Planinska organizacija je izkoristila vsa pravna sredstva pri nas za ureditev te problematike, nazadnje je PZS leta 2012 vložila zahtevo za revizijo na Vrhovno sodišče RS, kjer je bila zavrnjena. Problematiko Doma v Tamarju je v zadnjih dveh letih trikrat obravnaval Upravni odbor PZS in na svoji 15. seji 4. 4. 2013 potrdil predlog poravnave. Prav tako se je s poravnavo in predajo doma v posest Agrarni skupnosti Rateče Planica strinjal Upravni odbor PD Medvode kot upravljavec doma.
Tripartitno poravnavo o ureditvi pravnih razmerij so včeraj, 25. aprila 2013, v Ratečah podpisali Planinska zveza Slovenije, zanjo predsednik PZS Bojan Rotovnik, Agrarna skupnost Rateče Planica, zanjo predsednik Jožef Brudar in Planinsko društvo Medvode, zanj predsednik Franc Branko Stropnik.

S poravnavo se je Agrarna skupno (AS) Rateče Planica zavezala tudi, da planinski Dom v Tamarju ohrani status planinske koče najmanj za dobo 10 let od sklenitve te poravnave dalje. AS Rateče Planica se pri tem zaveže, da bo spoštovala način poslovanja planinske koče, zlasti pri upoštevanju cen in popustov za prenočevanje članov planinskih društev v RS, članov planinskih društev v zamejstvu kot tudi članov planinskih zvez, s katerimi ima PZS sklenjen Sporazum o reciprociteti, ter bonitete, ki jih v planinskih domovih uživajo člani gorske reševalne službe in markacisti PZS, ki so na akciji. Pri tem bo AS Rateče Planica spoštovala Pravilnik PZS o upravljanju, poslovanju in opremi planinskih koč. 

IZJAVI:
Predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik je ob podpisu poravnave in predaje Doma v Tamarju Agrarni skupnosti Rateče Planica dejal: »S podpisom poravnave se je po skoraj 22 letih končal pravni postopek, v katerem je planinska organizacija žal neuspešno poskušala doseči, da se denacionalizacijskim upravičencem Dom v Tamarju ne bi vrnil v naravi. Žal se pristojni državni organi niso strinjali z argumenti, ki jih je navedla planinska organizacija. Zato smo objekt in pripadajoče zemljišče predali Agrarni skupnosti Rateče Planica, kjer pa so podali močna zagotovila, da bo objekt tudi v prihodnje služil za namen planinstva. Zahvaljujemo se Planinskemu društvu Medvode za dosedanje zgledno upravljanje z Domom v Tamarju

Jožef Brudar, predsednik AS Rateče Planica, je poudaril, da je upravni odbor AS Rateče Planinca soglasno potrdil, da bo Dom v Tamarju še naprej ohranil status planinskega objekta. S prenosom doma na AS se za planince ne bo nič spremenilo.
--------------------------------------------------------------
Dom v Tamarju (1108 m) stoji na lepi planinski jasi v zgornjem koncu doline Planice, imenovanem Tamar. Prvo kočo oz. manjše zavetišče (na drugi lokaciji v Tamarju) je zgradila Radovljiška podružnica SPD in jo odprla 3. septembra 1899. Dom v Tamarju na tem mestu pa stoji od leta 1936, ko je Rateško-Planiška podružnica SPD uredila pastirsko-planinsko kočo Tamar za potrebe planincev.

TRENUTNE razmere v Tamarju: v Tamarju je trenutno še veliko snega, pri Domu v Tamarju še 80 centimetrov. Zato je še vedno potrebna vsa popolna zimska oprema, na ture se odpravite dovolj zgodaj, preverite vremenske in snežne razmere ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače. Vedno imejte tudi v mislih: na vrhu smo šele na polovici poti - naš cilj je varna vrnitev domov. Osvežite in okrepčate pa se lahko tudi v Domu v Tamarju, ki je ODPRT.

Zdenka Mihelič

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih