ponedeljek, 17. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 19. maj 2014, ob 0. uri, ogledov: 4650

Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor je dopolnilo 60 let

Društva | 
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V petek, 9. maja 2014, se za spremembo nismo podali v gore. V omari smo pustili športna in vsakodnevna oblačila ter nase navlekli nekaj bolj prefinjenega. Zakaj? Ker smo se ta večer odpravili na svečano akademijo ob 60. obletnici obstoja Akademskega planinskega društva Kozjak Maribor.
Akademija je bila posvečena počastitvi aktivnih in plodnih let društva in druženju različnih generacij, ki so in bodo vsaka po svojih močeh doprinesle k razvoju planinstva in alpinizma v Mariboru, ter k slovesu, dolgemu življenju in razvoju APD Kozjak. »Nismo najstarejši, a nismo niti najmlajši,« je odmevalo z govorniškega odra, a kljub temu smo ponosni, da smo del zgodbe, ki z vzponi in padci, tudi tistimi v gorah, traja že 60 let.

APD_Kozjak_MB_60_letAkademija_foto_Sergej_Damis_0
Najmlajši člani na slavnostni akademiji APD Kozjak Maribor, foto Sergej Damiš

V zahvalo za trud pri razvoju društva in njegovega delovanja so bila podeljena društvena priznanja, najbolj zaslužni pa so bili deležni priznanj Planinske zveze Slovenije. Slednja je predsedniku društva pomagal podeliti predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, ki nas je s svojo prisotnostjo še posebej razveselil in počastil.

Predsednik PZS Rotovnik je v svojem nagovoru poudaril, da je planinska organizacija lani praznovala 120-letnico delovanja in je prehodila trdno pot skozi kar 4 družbene sisteme do ene izmed največjih, najstarejših in najprepoznavnejših nevladnih organizacij v Sloveniji, čeprav so se motivi posameznika za ukvarjanje s planinstvom v najširšem pomenu te besede sčasoma spreminjali. »Temeljna vsebina dela planinske organizacije pa je ostala enaka skozi celotno obdobje enaka, in sicer: izvajanje različnih aktivnosti v gorskem svetu, skrb za planinsko infrastrukturo in varovanje gorske narave,« je dejal predsednik Rotovnik ter nadaljeval in pohvalil široko in razvjano dejavnost društva: »Poleg planinarjenja, ki je med Slovenci najbolj priljubljena oblika rekreacije, smo znotraj organizacije razvili različne športne dejavnosti, med katerimi najbolj izstopata alpinizem in športno plezanje. In APD Kozjak Maribor je na svoji 60-letni poti izvajal skoraj vse dejavnosti planinske organizacije. V slovenskem merilu pa ste najbolj prepoznavni ravno po alpinizmu in po odličnih alpinistih, velikemu številu uspešnih odprav v tuja gorstva, dolgoletni tradiciji alpinistične šole, prav tako so v planinski organizaciji zelo opazne tudi vaše dejavnosti za mlade planince, društvene veterane in športne plezalce; opazni pa so tudi mnogi vaši člani, ki so aktivni tako v organih PZS kot tudi na področju gorskega reševanja. Nadgradnja izvajanja širokega spektra različnih dejavnosti pa so zagotovo mnoge aktivnosti na področju planinske kulture, kot so zborniki, razstave, predavanja, filmi ..., s katerimi vnašate gorski utrip tudi v dolinsko življenje.« Predsednik PZS je čestital tudi vsem prejemnikom priznanj, ki so jih prejeli kot zahvalo za opravljeno delo in obvezo - spodbudo za naprej. Prav tako je čestital vsem članom društva za visoki društveni jubilej in zažele veliko prijetnih doživetij na vseh prihodnjih planinskih poteh. Za vse izvedene aktivnosti in dosežene uspehe so v vodstvu PZS z velikim veseljem podprli predlog, da društvu PZS podeli jubilejno listino - iz rok predsednik PZS jo je prevzel predsednik APD Kozjak Maribor Aleš Osrajnik.

APD_Kozjak_MB_60_letAkademija_foto_Sergej_Damis_1m
Dobitniki zlatega častnega znaka Planinske zveze Slovenije (Branko Ivanek, Tanja Grmovšek, Peter Ferk in Dušan Golubič) skupaj s predsednikom Planinske zveze Slovenije Bojanom Rotovnikom in predsednikom APD Kozjak Maribor Alešem Osrajnikom. Foto Sergej Damiš

Za kulturni program, ki sta ga prijetno in profesionalno povezovala naša Anna in Miro, je poskrbel tudi pevski zbor Waldorfske osnovne šole. Ob visokem jubileju so veterani izdali pesmarico s planinskimi pesmimi, samo društvo pa novo številko zbornika Gozdovi in stene, v katerem so zbrane zgodbe članov našega društva iz gorskih strmin, vrhov in gozdov njihovih doživetij v zadnjih desetih letih. Ker nas je ploskanje vsem zaslužnim, ki jih ni bilo malo, utrudilo, smo po uradno zabavnem delu dogodka navalili na hrano. Manjkala ni niti torta velikanka s katero smo proslavili obletnico in tudi rojstne dneve nekaterih članov, med njimi tudi nekdanjega predsednika društva Davida Podgorelca.

APD_Kozjak_MB_60_letAkademija_foto_Sergej_Damis_2m
Drago Dimnik, bivši predsednik, ki je društvo vodil zadnjih osem let, je pomagal razrezati torto, foto Sergej Damiš

S polnimi želodci in polnimi kozarci v rokah je sledilo druženje s starimi in novimi prijatelji, soplezalci, soplaninci... in obujanje spominov na nore dogodivščine v kamnitem svetu. Največji užitek je bilo videti veselje in ponos starejših generacij, ki so bile gonilna sila 'ferajna', ko so ob tem dogodku uvidele, da njihove ideje in prizadevanja kljub nekaterim preprekam na poti delovanja društva, živijo še dandanes. Ves njihov trud le ni bil zaman. Njihovo društvo še naprej živi in deluje po svojih najboljših močeh in sposobnostih. Zato hvala še enkrat vsem, ki ste poskrbeli, da se zgodba Kozjaka ni predčasno končala.

APD_Kozjak_MB_60_letAkademija_foto_Sergej_Damis_3m
Po svečanem delu se je pričelo zabavno druženje ob hrani in pijači, foto Sergej Damiš

Svečana akademija pa je bila na nek način tudi simbolična predaja štafetne palice mlajši generaciji, za katero se upa, da bo našla dovolj moči, želje in volje, da nadaljuje z aktivnostjo in poslanstvom APD Kozjak Maribor.

Želimo si, da bo društvo, kjer smo spoznali ene izmed najboljših prijateljev in nekateri tudi življenjske partnerje, doživelo vsaj še enkrat toliko let.

Predsednik PZS je v imenu PZS društvu podelil jubilejno listino - prevzel jo je predsednik APD Kozjak Maribor Aleš Osrajnik, foto Sergej Damiš
Predsednik društva APD Kozjak Maribor Aleš Osrajnik je od Draga Dimnika prevzel vodenje društva, iz rok predsednika PZS Bojana Rotovnika pa Jubilejno listino PZS ob 60. obletnici delovanja društva, foto Sergej Damiš

Več fotografij v fotogaleriji APD Kozjak Maribor >>>

O obletnici APD Kozjak Maribor zapisala Anja Neral,
o nagovoru predsednika PZS pa Zdenka Mihelič


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih