sobota, 22. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE Vse novice

20. 6. 2024
Dan slovenskih planincev v Črni na Koroškem z inPlaninci
Strmina do vrha ni popustila, kljub temu ni bilo naporno, ker je pot speljana lepo v ključih. Na Najavskem travniku smo si malo odpočili, počakali toliko, da se je skupina 117 pohodnikov znova združila, popili požirek iz našega nahrbtnika in znova zagrizli v hrib. Šele tukaj smo se malo pogledali med seboj. Večinoma smo bili starejši pohodniki, med nami pa so veselo poskakovali tudi otroci.
20. 6. 2024
35. tekmovanje iz znanja planinstva Mladina in gore za šolsko leto 2024/25
Šolsko športno tekmovanje iz znanja planinstva Mladina in gore je ekipno tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade ter ločeno srednješolcem. Mladi tekmujejo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja.
19. 6. 2024
Delo v planinski koči | poletno delo na Peci
Dom na Peci je priljubljena izletniška točka, ki jo v poletnih mesecih obišče veliko ljubiteljev narave. Prav zato potrebujejo pomoč pri delu v kuhinji in strežbi.
18. 6. 2024
ZAPRTA POT | Jezersko-Češka koča
Zaradi nujne sanacije poti na Češko kočo (sečnja in spravilo podrtega drevja) bo predvidoma do tega četrtka, 20. 6. 2024, zaprta planinska pot center–Češka koča.
23. 5. 2024
Ponovno se išče progasti gož
Progasti gož je naša največja nestrupena kača, ki ima v Sloveniji najboljše pogoje za življenje v Slovenski Istri. Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo, po prvi uspešni akciji ljubiteljske znanosti pred štirimi leti "Išče se progasti gož", ponovno prosijo prebivalce Slovenske Istre in obiskovalce za pomoč pri informacijah o pojavljanju te zanimive, redke in ogrožene vrste plazilcev.
14. 6. 2024
Nov način prijav na usposabljanje SD 1, modul Planinski vodnik 1
Vodniška komisija PZS bo po novem usposabljanje za pridobitev naziva strokovni delavec v športu 1. stopnje: športno treniranje – planinstvo-alpinizem, modul: Planinski vodnik 1, izvajala po drugačnem sistemu kot do sedaj.
21. 6. 2024
Aleš Česen in Tom Livingstone se vračata na Gašerbrum III
Uigrana slovensko-britanska alpinistična naveza Aleš Česen in Tom Livingstone se po dveh letih, odkar jo je k umiku prisililo slabo vreme, vrača na Gašerbrum III (7952 m), skoraj osemtisočak v Karakorumu. V Pakistan odpotujeta 21. junija, vračata se predvidoma v sredini avgusta. Več v pogovoru z vodjo odprave.
21. 6. 2024
Štirje Slovenci v polfinale olimpijskih kvalifikacij v Budimpešti
V Budimpešti se je s kvalifikacijami v težavnosti končal prvi krog drugega dela kvalifikacij za poletne olimpijske igre Pariz 2024. V polfinale so se uvrstili štirje člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. Med njimi je bila najbolj prepričljiva petouvrščena Mia Krampl, najuspešnejša Slovenka že po prvem delu olimpijskih kvalifikacij maja v Šanghaju. Tudi Luka Potočar, Vita Lukan in Lucija Tarkuš se bodo jutri med dvajseterico najboljših trudili za preboj v nedeljski finale, po katarem bodo znani potniki na olimpijske igre.
30. 5. 2024
Filip Princi znova do D15, kot peti v kultni smeri
V soboto, 25. maja, je novogoriškemu plezalcu Filipu Princiju uspel še en vzpon zgodovinskega pomena. V italijanskih Dolomitih je v slovitem plezališču Tomorrow's world opravil vzpon v smeri A line above the sky, ocenjeni z D15, v stilu DTS. Gre za smer, ki je nastala leta 2016 in takrat veljala za najtežjo na svetu. Filipov vzpon v tej smeri je šele peti do zdaj, opravljen v slogu DTS, pred njim je to uspelo zgolj štirim velikanom orodnega plezanja, Tomu Ballardu, Gaetanu Raymondu, Dareku Sokolowskemu in Jeffu Mercierju. Še bolj impresivno pa je dejstvo, da je Filipu v smeri uspelo v zgolj drugem poskusu, na vikend, ki ga je želel izkoristiti zgolj za študij slovite smeri ter druženje z Darekom Sokolowskim.
2. 5. 2024
Kaj moramo vedeti o turnem kolesarjenju?
Turno kolesarstvo je oblika gorskega kolesarstva, ki nima tekmovalnih ciljev. Kolesar uživa tako pri vzponu kot pri spustu, njegov cilj je doživetje v naravi.
11. 6. 2024
Nepredvidljivo vreme velik izziv tudi v hribih, z obiskom podprimo Koroško in Savinjsko
Območja, prizadeta v lanskih poplavah, so zdaj varna za obiskovanje, zato lahko letos obisk iz bolj obremenjenih delov Slovenije usmerimo na Koroško in v Zgornjo Savinjsko dolino. Lani se je nepredvidljivost vremena izkazala kot velik izziv tudi v hribih, zato je ključno, da pred odhodom na turo in večkrat vmes pri zanesljivih virih preverimo vremensko napoved. Za varnejši obisk gora poleti je pomembno, da preverimo aktualne razmere – marsikatera planinska pot v sredogorju in visokogorju, sploh na severnih pobočjih, je namreč še pod snegom –, se primerno opremimo in upoštevamo priporočila Planinske zveze Slovenije (PZS) in Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), ki sta 11. junija na Golteh predstavili aktualne vsebine ob začetku poletne planinske sezone. Pomemben partner pri ozaveščanju je tudi turistični sektor, saj se povečuje število nesreč v gorah med tujci. Gorski reševalci imajo že v začetku sezone ogromno dela, poleti pa vse do jeseni bodo dežurali vsak dan. Ne pozabimo, če se v gorah zgodi nesreča, ostanemo mirni, nudimo prvo pomoč in pokličemo na 112.
20. 6. 2024
Prosto delovno mesto | Kustos za planinstvo v Slovenskem planinskem muzeju
Slovenski planinski muzej oz. matični Gornjesavski muzej Jesenice razpisuje prosto delovno mesto kustosa za planinstvo. Gre za zaposlitev za nedoločen polni delovni čas, s poizkusno dobo 12 mesecev.
19. 6. 2024
Praznovanje 120-letnice delovanja SPD Trst: množično in slovesno
Letos poteka 120 let, ko so na ustanovnem občnem zboru, 7. maja 1904, tržaški rodoljubi ustanovili podružnico Slovenskega planinskega društva s sedežem v Trstu. Takrat sta v Trstu že obstajali italijansko in avstrijsko društvo Alpina delle Giulie in Deutscher und Österreichischer Alpenverein.
15. 6. 2024
Množica planincev s srcem za Črno na Koroškem
Kdor dela s srcem, ga pot prej ali slej pripelje v Črno na Koroškem, je bilo vodilo okrog tisoč planincev iz vse Slovenije in še čez mejo, ko so se 15. junija zbrali na dnevu slovenskih planincev in tako tudi simbolno podprli domačine in turizem v krajih, ki so jih lanske poplave najbolj prizadele. Celodnevni planinski utrip so poleg druženja zaznamovali planinski pohodi, plezanje ferat, turnokolesarski izlet, plezanje na plezalnem stolpu, prikaz dela markacistov in gorskih reševalcev in druga doživetja za mlade planince, družine in odrasle. Na Koroškem so razglasili tudi naj planinsko pot 2024, ki je postala Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici, sredstva za obnovo bo dobila tudi pot od jame Topla do Male Pece na Koroškem.
25. 4. 2024
Kolesarsko zavarovanje Kolesar G24
Pomlad je tu in gorsko kolo vabi na nove kolesarske podvige. Da se boste bolj sproščeni podali na kolo, poskrbi kolesarsko zavarovanje G24. Velja po vsej Evropi, ne le doma; je za posameznika in družine; posamično krije tudi otroka, če se vozi z odraslim na kolesu, v otroškem sedežu ali v prikolici kolesa.
31. 5. 2024
Vodnik meseca | Julijske Alpe: vzhodno od Soče in Pišnice
Planinski vodnik Julijske Alpe: vzhodno od Soče in Pišnice, delo izkušenih poznavalcev Julijskih Alp, Romana Tratarja in Andraža Poljanca, v mesecu juniju na voljo s 40-odstotnim popustom! Za 17,94, namesto rednih 29,90 €.
4. 6. 2024
Kulturna dediščina Luč zasijala na 16. srečanju članic združenja Gorniške vasi
Gorniška vas Luče je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije med 31. majem in 2. junijem 2024 gostila 16. letno srečanje mreže Gorniške vasi, v katero je vključenih 40 vasi iz Avstrije, Slovenije, Nemčije, Italije, Južne Tirolske in Švice. 80 udeležencev iz šestih alpskih držav je v treh dneh dodobra spoznalo kulturno dediščino Luč in njen pomen za gorniške vasi, okusilo številne domače kulinarične specialitete ter doživelo srčnost, pogum in odločnost domačinov, ki so srečanje izvedli kljub katastrofalnim poplavam in njihovim posledicam v letu 2023.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
22. 6. do 30. 6. 2024

Vsi dogodki
Vremenski podatki
 

Vse novice
PLANINSKA DRUŠTVA
PLANINSKE KOČE
PLANINSKE POTI
PLANINSKE OBHODNICE
ARHIV PLANINSKEGA VESTNIKA
PLANINSKI TERMINOLOŠKI SLOVAR
GORSKE RASTLINE
SLOVENCI V HIMALAJI
SLOVENSKA TURNOKOLESARSKA POT
ARHIV PLANINSKE ZALOŽBE
NA DANAŠNJI DAN
22. 6. 1938 (pred 86 leti)
Umrl je Josip Abram – Trentar

Članstvo v organizacijah in sorodne organizacije 

                                
                                
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih