ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

2. 9. 2013, ogledov: 1593

Na pot odhaja alpinistična odprava PZS \'PHOLA GANGCHEN 2013\' s slovensko mladinsko alpinistično reprezentanco

V nedeljo, 8. septembra 2013, z letališča Jožeta Pučnika na Brniku na pot odhaja alpinistična odprava Planinske zveze Slovenije, ki jo sestavljajo člani slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) z vodjo Markom Prezljem na čelu. Njihov glavni cilj je vzpon v alpskem slogu po novi, prvenstveni smeri na sedemtisočak Phola Gangchen ali Molamenqing (7661 m) v Tibetu, Himalaji.
Alpinistična odprava PZS/SMAR: PHOLA GANGCHEN 2013               

Trajanje odprave: od 8. 9. do 20. 10. 2013. Odhod z letališča Brnik bo v nedeljo, 8. 9., ob 14.35. 
SMAR na Češkem, foto Marko PRezelj
Vodja: Marko Prezelj (AO PD Kamnik).
Člani odprave
- Luka Stražar (Akademski Alpinistični odsek),
- Nejc Marčič (AO PD Radovljica),
- Luka Krajnc  (AO PD Celje - Matica),  
- Luka Lindič (AO PD Celje - Matica),
- Tadej Krišelj (AO PD Kamnik),
- Martin Žumer (AO PD Radovljica),
- zdravnik: dr. Miha Gašperin (AO PD Radovljica).

O odpravi, članih, pripravah, izbranem cilju, aklimatizacijskih vzponih itd. smo se pogovarjali z Luko Stražarjem, članom odprave, sicer članom Akademskega Alpinističnega odseka, ki je z Nejcem Marčičem leta 2012 prejel alpinističnega oskarja 'zlati cepin' za vzpon v letu 2011 (Sanjači zlatih jam).

Glavni cilj je vzpon po novi smeri na Phola Gangchen ali Molamenqing (7661 m), ki leži na vzhodnem robu masiva Shisapangme.
Najbolj impozantna je gotovo jugovzhodna stena Phole (op. Okrajšava za Phola Ganghen). Seveda se mora za uspešen vzpon poklopiti kar nekaj dejavnikov. Stena je v svojem centralnem delu namreč izjemno strma. Vršni del pa pelje po grebenu, kjer je moč pričakovati veliko izpostavljenost vetru s tibetanske planote.

Več o izbiri vrha in stene pa je vodja Marko Prezelj, vrhunski alpinist, prejemnik dveh zlatih cepinov, sicer pa tudi mentor oz. selektor SMAR-a, dejal: »Phola Gangchen sem od blizu videl leta 1989, ko smo na dostopu v bazo pod južno steno Shishapangme zašli in se znašli v bazi pod vzhodno steno Shishapangme. Takrat se mi je JV stena seveda zdela atraktivna, a sem se nanjo zares spomnil šele lani, ko smo iskali primeren cilj za akcijo SMAR. Dodatna privlačnost območja je v dejstvu, da je okrog baze veliko različnih ciljev, ki jih bomo lahko izbirali glede na razmere.«

Če razmere ne bodo dopuščale izpolnitev ciljev, ali imate tudi rezervne cilje?
Območje ni zanimivo zgolj zaradi ene linije, možnosti je še kar nekaj.

Kako bo potekala aklimatizacija?
Aklimatizacija je zastavljena tako, kot je podobno kot na predhodnih odpravah, z vzponi na nižje okoliške vrhove, kombinirano z ogledovanjem razmer v izbranih višjih stenah.
Med vzponi so za aklimatizacijo predvideni tudi Ice Tooth (6200 m), Nyanang Ri (7071 m), Pungpa Ri (7445 m), ki pa ob izbiri zahtevnejših smeri vzpona predstavljajo tudi že zelo zanimive dodatne/rezervne cilje.

Zakaj ste izbrali ta cilj/gorovje, steno, vrh? Zakaj smatrate, da je cilj zanimiv?
Območje smo izbrali zato, ker morda ni eno najbolj znanih in obleganih, ponuja pa veliko zelo dobrih ciljev. Območje je bilo zaradi bližine osemtisočaka deležno zelo malo pozornosti in je s tem ohranilo mnogo svojih sicer zahtevnih plezalskih ciljev nedotaknjenih. Ti ponujajo veliko možnosti za izvirne in zelo kvalitetne vzpone.                                                                                                                                                                          

Kakšno je to območje, kamor se odpravljate - opis poteka odprave, baza, višine itd.
Območje leži zelo blizu osemtisočaka Shishapangme (8027 m). Temu dejstvu gre najbrž tudi zahvala, da območje ni doživelo večjega zanimanja  v preteklosti. Odprava je sicer zastavljena tako, kot so dandanes vse odprave, ki imajo cilj plezanje  alpskem slogu. V planu imamo okoli 30 baznih dni, torej dni, ki jih imamo na razpolago za aklimatizacijo, počitek in za vzpone v težjih smereh.

Dosedanje izkušnje vodje in članov odprave.
Poleg Marka Prezlja, ki ima za seboj že mnogo odprav (na prvi odpravi je bil že, ko še nihče od nas ni plezal), ima še nekaj članov izkušnje iz odprav v Himalajo, nekaj pa jih na takšno odpravo odhaja prvič. Stavimo torej na dopolnjevanje izkušenj in mladostnega zagona. 

Vodja Marko Prezelj (AO PD Kamnik), vrhunski alpinist in prejemnik dveh zlatih cepinov, se je z resnim alpinizmom začel ukvarjati leta 1982 in bil na svoji prvi odpravi spomladi leta 1987 (Lhotse Shar), kjer se je temeljito preizkusil. V bazi so preživeli dva meseca in prišli malo prek 7300 metrov.  Od takrat naprej je aktiven »odpravar« in svetovni priznani vrhunski alpinist z opaznimi vzponi doma (nedavno je z alpinistom Tomažem Jakofčičem potegnil novo smer (Kaveljc) v Triglavski severni steni)  in po svetu. Med večjimi uspehi članov z odprav zagotovo beležita Luka Stražar (Akademski Alpinistični odsek) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica), ki sta v letu 2011 na odpravi K7 West (vodja Urban Novak) preplezala novo, prvenstveno smer Sanjači zlatih jam in prejela zlati cepin 2012; v letu 2012 pa sta na odpravi Janak 2012 (vodja Miha Habjan) preplezala novo, prvenstveno smer Modri dirkač
Luka Lindič (AO PD Celje - Matica): K7 West (prva ponovitev smeri Anderson-House-Prezelj, 2008), Bhagirathi (prvenstvene smeri na Bhagirathi II, III in IV, 2009), Makalu (Mera peak za aklimatizacijo, na Makaluju dosežena višina 8200m,2011).
Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica): plezal na odpravah v ZDA, Maroku, Venezueli in Patagoniji. Nekaj novih smeri v Evropi in po svetu.Prejem zlate magnezij vrečke na ŠPO Celje v letih 2009 in 2011.

Kako ste se pripravljali na to odpravo?
Tudi tu ni bilo večjih posebnosti. Velik del pripravljanja je opravil vsak član posebej, v sklopu priprav pa so bili opravljeni tudi vzponi na akcijah SMAR-a.

Več o: SMAR - slovenska mladinska alpinistična reprezentanca - je bila ustanovljena spomladi 2012, ideja o njej pa prisotna že več kot tri leta. S projektom SMAR se je PZS podala na novo pot z novim pristopom pri podpori mladim perspektivnim alpinistom. V letu 2012 so izvedli 5 skupnih akcij >>>> poročilo 2012.
Letošnje skupne akcije slovenske mladinske alpinistične reprezentance so bile do sedaj 3 (plus vikend za perspektivne alpiniste), in sicer v Julijcih, kjer so gostili perspektivne mlade japonske alpiniste; na Češkem, kjer so nabirali izkušnje s plezanjem v peščenjaku; ter v Franciji, na območju Dauphineja, ki geografsko zaključuje verigo gora okrog Chamonixa.


Vodji in članom odprave želim srečno in varno na vseh poteh in vzponih!

Planinska zveza Slovenije,
pripravila Zdenka Mihelič

------------------------------------------------------
Dovoljuje se uporaba in objava priloženih fotografij in fotografij s spleta, vse s podpisom avtorjev. Prosimo za dosledno podpisovanje avtorja ob fotografijah.
Avtor naslovne fotografije (Phola Gangchen): Jerome Ryan.
Avtor fotografije slovenske mladinske alpinistične reprezentance: Marko Prezelj.

Dodatne informacije do dneva odhoda:
Marko Prezelj, vodja odprave in selektor SMAR, info@markoprezelj.com, 041 378 137.
Dokument: pzs-alpinisticna_odpravasmar-phola_gangchen2013-sporocilo_za_medije.pdf (336,81 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih