nedelja, 14. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 28. maj 2014, ob 0. uri, ogledov: 3673

Gorski reševalci opozarjajo na uporabo čelade in zimske opreme v gorah

Preventiva | 
Odbor Gore in varnost | Odbor za usposabljanje in preventivo | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Danes, 28. maja, je v Kranju potekala novinarska konferenca Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), na kateri sta Klemen Belhar in Miha Pavšek predstavila kratko analizo reševanj v letu 2013 in prvi polovici leta 2014, načelnik GRZS Igor Potočnik je predstavil poletno dežurstvo na Brniku, Matjaž Šerkezi skupno preventivno zloženko GRZS in PZS, Brane Žorž pa kako varneje v gore v letošnjem poletju.
V kratki predstavitvi analize nesreč je Belhar, član Komisije za informiranje in analize GRZS, razložil, da so bili tudi v letu 2013 najpogostejši vzroki nesreč padec in zdrs; drugi in tretji 'paket' vzrokov pa je presenetljiv, saj med si med vzroki nesreč sledijo: nepoznavanje terena, ponesrečeni je zašel; izčrpanost in telesna nepripravljenost (ki ni povezana z boleznijo; slednje spremljajo gorski reševalci posebej). Ljudje si izbirajo napačne ture in se nanje odpravljajo nepripravljeni. Ni odveč pridati in opozoriti: svoje ture in poti si izberite sebi primerne, svoji psihični in fizični (telesni) pripravljenosti, preverite vreme (spremljajte ga že par dni pred turo), snežne razmere v gorah, prav tako stanje planinskih poti po žledolomu. Uporabljajte čelado. Obiskovalcem gora svetuje dobro pripravo in primerno izbiro poti in vrhov ter da se na pot odpravijo dovolj zgodaj.

Belhar je predstavil tudi reševalne akcije po dejavnosti, izpostavil je 4:
- hoja po poti: 155 akcij (hoja je najbolj množična aktivnost, zato tudi pričakovano največje št. akcij),
- aktivnosti v zraku: 97 akcij (kljub temu, da to ni ravno množična aktivnost, pa je št. akcij zelo veliko),
- turno smučanje: 7 akcij (turno smučanje postaja vse bolj množični šport, a nesreč je k sreči malo),
- gorsko kolesarjenje: 1 akcija (turi gorsko kolesarjenje postaja vse bolj množični šport, a glede na statistiko je to dokaj varen šport).

Najpogostejše vrste poškodb pri lažjih in hujših poškodbah utrpijo sp. okončine, pri smrtnih nesrečah pa je najpogostejši vzrok smrti poškodba glave.

Ne zanemarimo dejstva, da je v gorah - kljub temu, da je v dolinah že pomlad in so temperature visoke - še vedno sneg. Predsednik Komisije za reševalne tehnike GRZS Brane Žorž je dejal, da se bo sneg na osojnih straneh in v grapah obdržal še dolgo v poletno sezono. V visokogorju tako še vedno vladajo zimske razmere, ki od gornikov na strmih snežiščih terjajo uporabo zimske opreme, cepina in derez, saj obstaja velika nevarnost zdrsa.

Prav tako pa vsem priporočajo uporabo čelade, saj bo letos zagotovo več zapadnega kamenja.

Stanje snežne odeje preverite pri lokalnih planinskih društvih, ki oskrbujejo planinsko pot, in v planinskih kočah. Stanje planinskih poti po žledolomu pa preverite na http://stanje-poti.pzs.si/.

Lani so gorski reševalci opravili 393 intervencij. V nesrečah je umrlo 32 ljudi, od tega 17 gornikov. Gorski reševalci opažajo, da veliko obiskovalcev gora ne ve, kako naj ravnajo, če so prisotni ob nesreči. Zato so na GRZS skupaj s PZS pripravili informativno zloženko (Nasveti za planince, alpiniste in ostale obiskovalce gora v primeru gorske nesreče in reševalne intervencije) z osnovnimi napotki, kako ravnati v tem primeru ter kako ravnati, da do nesreče ne bi prišlo. V primeru nesreče vedno kličite 112. Zloženka bo na voljo na planinskih kočah in turističnih info točkah, prav tako na sedežih PZS, GRZS. 

GRZS_novinarska28_5_2014_lek_web1m

Geografski inštitut Antona Melika je v okviru projekta NH-WF/Naravne nesreče brez meja pripravil prvi celovit pregled snežne sezone, in sicer za sezono 2012/13. Pregled je namreč pomemben za preprečevanje lavinskih nesreč v Sloveniji, kjer plazovi letno v povprečju terjajo eno ali dve žrtvi, pa ni lavinske službe, ki bi se s tem ukvarjala.

Poletno dežurstvo reševalcev letalcev na Brniku

Predsednik GRZS Igor Potočnik je povedal, da se bo na Brniku kot vsako leto organiziralo dežurstvo helikopterske enote Slovenske vojske in slovenske policije skupaj z reševalcem letalcem, zdravnikom letalcem in pripadnikom gorske policije. Pričetek dežurstva: 1. junij.

Dežurstvo bo v mesecih juniju in septembru potekalo ob vikendih (to je ob petkih, sobotah in nedeljah), v juliju in avgustu pa vse dni, tudi med tednom. Tako predvidevajo, da bodo skupno dežurali na Brniku 88 dni. Vendar pa bi potrebovali dežurstvo junija in septembra tudi med tednom, a ga je trenutno nemogoče organizirati zaradi pomanjkanja usposobljenih zdravnikov. Lani je GRZS izšolala še sedem mladih zdravnikov (trenutno jih imajo 14 starejših usposobljenih), ki zaradi formalnih pogojev še ne morejo samostojno dežurati. Da bi lahko uvedli celoletno helikoptersko dežurstvo, bi bolj dejavno morala sodelovati država, tako finančno kot organizacijsko.

Pripravljena dežurna ekipa pa je za reševanje zelo pomembna, je opozoril predsednik GRZS Potočnik. Izboljša namreč odzivnost, ki je bistvena za uspeh reševanja. Hkrati zmanjša stroške pri iskanju trenutno prostega zdravnika, za kar letno porabijo okrog 50 ur letenja, pri čemer vsaka ura stane 3000 EUR. Ta sredstva bi lahko preusmerili v stalno prisotnost dežurne ekipe.

Načrtujejo tudi projekt skupnega dežurstva GRZS in Helikopterske nujne medicinske pomoči NMP), ki naj bi se začel izvajati letos. Ta projekt lahko pomeni velik korak k uvedbi celoletnega dežurstva.

Glede evropske direktive glede uporabe zrakoplovov pa je Potočnik dejal, da le-ta ne bo vplivala na GRZS, ker gorsko reševanje spada v sistem zaščite in reševanja (in ne v NMP) ter se ga direktiva neposredno ne tiče.

Na novinarski konferenci je GRZS prejela tudi donacijo Leka za nakup novega mobilnega defibrilatorja, bon v vrednosti 4.000 evrov je predsedniku GRZS Potočniku predala Mojca Pavlin iz Leka.

Zdenka Mihelič
Foto LEK

Preberite si tudi:
PDF Analiza nesreč v letu 2013 (897,62 KB)
PDF Kratek povzetek analize nesreč v letu 2013 (246,48 KB)
PDF Snežna sezona 2012/2013 v Sloveniji (10,43 MB)
PDF Zloženka - Kako ravnamo v primeru nesreče v gorah ali reševalne intervencije (1,39 MB)
PDF Varneje v gore v poletni sezoni 2014 - preberite na spletnem mestu PZS >>>.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih