sobota, 24. februar 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

Prikazano: 421 - 440 od 772 zapisov
Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   >   >> 
15. 11. 2016, Novosti Planinske založbe PZS pred knjižnim sejmom

V pričakovanju 32. slovenskega knjižnega sejma je Planinska založba PZS predstavila novosti, ki bodo obogatile knjižne police in stene planinskih domovanj ter nahrbtnike planincev: vodnika Julijske Alpe: južni del in Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras, zbirko zgodovinskih zgodb Ljudje v gorah, četverico prenovljenih planinskih zemljevidov, Planinski koledar 2017 ter ponatisa vodnika Razširjena slovenska planinska pot in Dnevnika Slovenske turnokolesarske poti. V okviru mednarodne pobude Brati gore 2016 bodo planinski avtorji nastopili v več krajih po Sloveniji.
13. 11. 2016, Garnbretova mladinska svetovna prvakinja tudi v balvanih, Lukanova podprvakinja; skupno šest medalj za Slovenijo

S Slovenkami ni šale! Janja Garnbret je tretjemu zaporednemu naslovu mladinske svetovne prvakinje v težavnosti 13. novembra na Kitajskem dodala še drugo zaporedno najžlahtnejšo lovoriko v balvanih v kadetski konkurenci, potem ko je letos postala tudi članska svetovna prvakinja in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti. Navdušila je tudi Vita Lukan, ki je postala mladinska svetovna podprvakinja v balvanih, prav tako med kadetinjami. Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju se domov vrača s skupno šestimi medaljami.
9. 11. 2016, Trojna slovenska zmaga na MSP na Kitajskem: Janja prva, Mia druga, Vita tretja v težavnosti

Slovenija praznuje na Kitajskem, saj so mlade športne plezalke 9. novembra pometle s konkurenco na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju Guangzhou 2016. V kadetski konkurenci do 18 let je naslov mladinske svetovne prvakinje v težavnosti ubranila Janja Garnbret, tudi aktualna članska svetovna prvakinja, srebro si je priplezala Mia Krampl, bron pa Vita Lukan. Neverjeten uspeh sta dopolnila Luka Potočar, četrti med starejšimi dečki, in Tjaša Slemenšek, peta med kadetinjami.
7. 11. 2016, Novosti iz Planinske založbe PZS | vabilo na novinarsko konferenco

Spoštovane novinarke in novinarji! V ponedeljek, 14. novembra 2016, ob 12. uri vljudno vabljeni na novinarsko konferenco v veliki sejni sobi Planinske zveze Slovenije v Ljubljani, na kateri bomo predstavili nove knjižne izdaje in zemljevide Planinske založbe PZS.
3. 11. 2016, Obvestilo za javnost o nesreči Domna Kastelica

Planinska zveza Slovenije v soglasju z družino sporoča, da je v gorah nad Val Venijem v Italiji umrl 34-letni slovenski vrhunski alpinist Domen Kastelic iz Novega mesta (član Akademskega alpinističnega odseka).
23. 10. 2016, Janja Garnbret z zmago na Kitajskem že skupna zmagovalka svetovnega pokala

Športna plezalka Janja Garnbret je septembrskemu naslovu svetovne prvakinje na tekmi v Xiamenu 23. oktobra dodala še četrto letošnjo zmago v svetovnem pokalu in si tako že pred novembrsko sklepno tekmo v Kranju zagotovila skupno zmago svetovnega pokala 2016 v težavnosti. Na Kitajskem sta uspešno nastopila tudi Mina Markovič, ki je osvojila peto mesto, in Domen Škofic, ki z devetim mestom v Xiamenu ostaja skupno vodilni v težavnosti.
10. 10. 2016, Po eni boljših poletnih sezon ostajajo odprte le še nižje ležeče planinske koče

Letošnja poletna planinska sezona je bila v splošnem ena boljših v zadnjih petih letih. Svoj vrhunec je sicer pričakovano doživela avgusta, a z jasnim in toplim vremenom septembra postavila piko na i. Tri petine slovenskih planinskih koč po lastni oceni beležijo boljši promet, višji obisk in več nočitev od petletnega povprečja, prav tako se še vedno povečuje obisk tujih planincev. V začetku oktobra so planinske koče v visokogorju večinoma zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas.
4. 10. 2016, Uspešno prvo mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje na Pokljuki

Pokljuka, ki velja za trd orientacijski oreh, je od 30. septembra do 2. oktobra 2016 gostila prvo mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje, ki ga je v sodelovanju z Združenjem planinskih organizacij Balkana organizirala Planinska zveza Slovenije oz. njena Mladinska komisija. V treh različno zahtevnih kategorijah se je pomerilo 21 ekip iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije, kjer so ostale zmage v vseh treh kategorijah, in sicer v planinskih društvih Polzela in Poljčane.
23. 9. 2016, Sprejem za športne plezalce na MIZŠ | vabilo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Olimpijski komite Slovenije bosta v ponedeljek, 26. septembra, ob 14.30 pripravila sprejem za športni plezalki Janjo Garnbret in Mino Markovič, plezalca Gregorja Selaka ter ostale člane slovenske reprezentance v športnem plezanju in predstavnike Planinske zveze Slovenije. Sprejem bo v prostorih ministrstva (Masarykova 16, pritličje). Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!
18. 9. 2016, Domen Škofic tik pod stopničkami, slovenski plezalci iz Pariza prihajajo s tremi medaljami | VABILO na novinarsko konferenco

Domen Škofic je zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Parizu dosegel 4. mesto v težavnosti in s tem izenačil rezultat izpred dveh let. To je najuspešnejše svetovno prvenstvo za Slovenijo do zdaj, saj se trojica domov vrača s kolajno z najžlahtnejšega športnoplezalnega tekmovanja: Janja Garnbret z zlato, s katero je postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, Mina Markovič z bronasto in paraplezalec Gregor Selak prav tako z bronasto. Plezalci se v Slovenijo vrnejo jutri popoldne, zato vas ob zgodovinskem dosežku slovenskega športnega plezanja vljudno vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 19. septembra, ob 16. uri na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.
17. 9. 2016, Janja Garnbret druga najmlajša svetovna prvakinja, Mina Markovič bronasta v Parizu, Škofic v nedeljskem finalu

Janja Garnbret z zmago, ki so jo pospremile stoječe ovacije večtisočglave množice v dvorani Bercy, in Mina Markovič s tretjim mestom sta na svetovnem prvenstvu v težavnosti v Parizu postavili nov mejnik slovenskega plezanja. Komaj 17-letna Korošica je po 15 letih ponovila uspeh Martine Čufar, svetovne prvakinje leta 2001, njena izkušenejša kolegica pa je z bronom poskrbela, da je slovensko športno plezanje prvič v zgodovini doživelo dve tekmovalki na stopničkah svetovnega prvenstva. Za odličje se bo v nedeljskem moškem finalu v težavnosti potegoval tudi Domen Škofic, drugi po polfinalu, medtem ko je Urban Primožič tekmovanje sklenil na 12. mestu.
16. 9. 2016, Garnbretova in Markovičeva najboljši v polfinalu, paraplezalec Selak bronast na svetovnem prvenstvu v Parizu

Tretji tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Parizu je bil za slovensko reprezentanco zelo uspešen. Janja Garnbret in Mina Markovič sta se v težavnosti s prvim oziroma drugim mestom prepričljivo uvrstili v sobotni finale, Rebeka Kamin je na svojem prvem svetovnem prvenstvu osvojila 21. mesto, balvanist Jernej Kruder pa je tekmovanje sklenil na 11. mestu. Paraplezalec Gregor Selak si je 16. septembra priplezal bronasto kolajno v kategoriji Rp3, kar je druga slovenska kolajna na svetovnih prvenstvih v športnem paraplezanju.
15. 9. 2016, Valvasorjev dom pod Stolom naj planinska koča 2016

V poletni akciji Planinske zveze Slovenije in spletnega portala Siol.net Naj planinska koča 2016 so planinci za najbolj priljubljenega izbrali Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m), ki je laskavi naslov osvojil že pred dvema letoma, letos prepričljivo med 66 kočami, ki so se potegovale za to lovoriko. Zmagovalka svoja vrata široko odpre svojim zvestim obiskovalcem in vsem drugim ljubiteljem gora v soboto, 24. septembra 2016, ko bo v raju pod Stolom sklepno praznovanje.
12. 9. 2016, Slovenske športne plezalke in plezalci v pričakovanju svetovnega prvenstva v Parizu

Odštevamo dneve do začetka največjega športnoplezalnega dogodka letošnjega leta – svetovnega prvenstva, ki bo od 14. do 18. septembra 2016 v Pariz privabilo 500 najuspešnejših športnih plezalcev in 20.000 gledalcev. Med izbrano enajsterico slovenske reprezentance v športnem plezanju sta Mina Markovič in Jernej Kruder, aktualna svetovna podprvakinja v težavnosti in svetovni podprvak v balvanih. Slovensko železo v pariškem ognju bosta tudi letos najuspešnejša tekmovalca v težavnostnem plezanju, Janja Garnbret na svojem krstnem svetovnem prvenstvu in Domen Škofic, četrti pred dvema letoma v Španiji. Svoje cilje so predstavili na današnji novinarski konferenci na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.
7. 9. 2016, Poletna obnova planinskih poti v visokogorju

Planinska organizacija skrbi za 2008 planinskih poti v skupni dolžini več kot 10 tisoč kilometrov. Markacisti, ki jih v Sloveniji znotraj planinskih društev deluje več kot 700, so delu na planinskih poteh lani posvetili dobrih 41 tisoč prostovoljnih ur, veliko tudi zaradi odpravljanja posledic žledoloma na poteh zunaj visokogorja. Na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh v visokogorju pa poleg markacistov, skrbnikov posameznih poti, pri delu srečamo tudi tehnično ekipo markacistov Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije (KPP PZS), ki je usposobljena za opremljanje poti z varovali, kot so klini in jeklenice. Po poletnih akcijah na Batognici, Prisojniku in Triglavu bodo v prihodnjih dneh urejali pot z Zaplanje prek Triglavske škrbine na Triglav, zato bo od 8. do 10. septembra zaprta, septembra načrtujejo še akcije na Škrlatici, Jalovcu in nad Tamarjem. Čeprav markacisti planinske poti, ki so pomemben del slovenske turistične infrastrukture, nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno, ostaja nerešeno vprašanje financiranja njihovega vzdrževanja in obnove.
6. 9. 2016, Svetovno prvenstvo v športnem plezanju Pariz 2016 | vabilo na novinarsko konferenco

Spoštovane novinarke in novinarji! Pred svetovnim prvenstvom v športnem plezanju v Parizu vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 12. septembra 2016, ob 11. uri v veliki sejni sobi Planinske zveze Slovenije na Dvorakovi 9 v Ljubljani.
4. 9. 2016, Mia Krampl bronasta na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnosti

Na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnosti v avstrijskem Mitterdorfu si je Mia Krampl 3. septembra priplezala bronasto medaljo v kategoriji kadetinj, potem ko je bila lani svetovna mladinska podprvakinja v težavnosti v konkurenci starejših deklic. V finalu sta nastopili še Kaja Skvarč Božič, ki je med mladinkami dosegla 5. mesto, in Lučka Rakovec, 6. med starejšimi deklicami, Matic Kotar se je med kadeti v kombinaciji razveselil brona. Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju se domov vrača s štirimi medaljami, saj je v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala Luka Potočar osvojil 1. mesto v kategoriji starejših dečkov, Lučka Rakovec pa je bila 3. med starejšimi deklicami.
3. 9. 2016, Slovenski planinski muzej v Švici prejel nagrado kralja Alberta I.

Slovenski planinski muzej (SPM) je 3. septembra v gorski koči Diavolezza v Švici prejel nagrado Fundacije kralja Alberta I., kar je prva tovrstna nagrada za Slovenijo in potrditev pomembnega prispevka SPM k razvoju planinske kulture v celotnih Alpah in njegove vloge pri povezovanju evropskih planinskih muzejev. Fundacija je nagrade podelila že dvanajstič, in sicer za izjemne in trajne dosežke posameznikov ali ustanov, ki imajo pomemben vpliv na gorski svet in zaščito Alp.
21. 8. 2016, Škofic s tretjo zmago letos, Markovičeva druga v Imstu

Na četrti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju si je Domen Škofic 20. avgusta 2016 v Imstu priplezal novo zmago, srebrna Mina Markovič pa je letos prvič stopila na zmagovalne stopničke. Po uvodnih treh zaporednih zmagah se je mlada Janja Garnbret tokrat po napaki v finalu uvrstila na peto mesto, Tjaša Kalan pa je bila v svojem prvem letošnjem finalu sedma.
19. 8. 2016, Varneje v gore tudi v drugi polovici poletja

Statistika gorskih nesreč v letošnjem letu je že dosegla številko 278. Kar v 58 primerih je nesreči botroval zdrs, 35 nepoznavanje terena in v 30 telesna nepripravljenost. Žal so gorski reševalci iz gora pripeljali 10 mrtvih planincev, 12 pa jih je umrlo pri drugih aktivnostih, ki se dogajajo v gorskem okolju. Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije in Gorska enota Policije se na različnih področjih gorskega sveta trudijo, da bi nepotrebnih nesreč bilo čim manj. Poletje se je avgusta prevesilo v svojo drugo polovico in se počasi končuje. Dnevi postajajo krajši, večja je verjetnost za nastanek popoldanskih neviht, zmeraj pogosteje nas lahko presenetijo nizke temperature in ob nevihtah in nenadnih poslabšanjih tudi sodra in sneg.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih