sobota, 23. februar 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

Planinska kultura

Prikazano: 301 - 320 od 1073 zapisov
Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   >   >> 
25. 6. 2015, Razstava 'Ta pleh ima dušo' čez poletje na ogled v Kopru Planinska kultura
  Razstava »Aljažev stolp-Ta pleh ima dušo, v kateri osrednje mesto zaseda replika Aljaževega stolpa v naravni velikosti, je pripotovala v Koper. V letu, v katerem obeležujemo 120. obletnico postavitve stolpa na vrhu Triglava, so namreč v Tušu poskrbeli, da ta nacionalni simbol in njegovo zgodbo približajo vsem generacijam. Prebivalcem, pa tudi obiskovalcem Obale, bo razstava v Planetu Tuš Koper na ogled vse do 6. avgusta 2015. Ob otvoritvi razstave pa so pred kopijo Aljaževega stolpa svoje aktivnosti in načrte predstavili tudi predstavniki lokalnih planinskih društev, ki v letošnjem letu slavijo tudi 20. jubilej obalnega kolesarskega odseka.
20. 6. 2015, Razstava Aljažev stolp - Ta pleh ima dušo! v mariborskem Planetu Tuš Planinska kultura
  PZS je s podjetjem TUŠ podpisala dogovor o sodelovanju pri ozaveščanju širše javnosti o vlogi in pomenu naravne in kulturne dediščine v slovenskem gorskem svetu in njenem ohranjanju ter financiranju izvedbenih projektov na tem področju. Prva aktivnost je sklop razstav Aljažev stolp ˝Ta pleh ima dušo!˝ v Tuševih prodajnih centrih.
17. 6. 2015, Novo v Planinski trgovini: plastificirani zemljevidi slovenskih Alp, alpsko cvetje in športnoplezalni vodnik Splošno
  Planinska založba PZS je v sodelovanju z Geodetsko družbo izdala prve zemljevide iz serije plastificiranih planinskih kart. Za ljubitelje gorskega cvetja pa smo našo ponudbo razširili s priročnima knjižicama o alpskem cvetju Slovenije in o zdravilnih rastlinah gorskega in tudi drugega rastlinskega kraljestva. Končno pa smo se založili tudi s prvim, res popolnoma športnoplezalnim vodnikom – Plezanje po kraškem robu.
17. 6. 2015, Dobrodelni koncert za podporo Nepalu Planinska kultura
  Generalni konzulat Nepala v Sloveniji v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) vabi na dobrodelni koncert zvočne kopeli za podporo Nepalu, ki bo v petek, 19. junija 2015, ob 19. uri v SEM v Ljubljani. Nastopili bodo Birman Shresta, Tjaša Cepuš in Emil Roglič. Vstop je prost, veseli pa bodo donacij za gradnjo šole v Nuwakotu, ki jo je do tal porušil aprilski uničujoči potres. Vljudno vabljeni!
15. 6. 2015, Planinski vestnik, junij 2015 Planinska kultura
  Glavna planinska sezona je pred nami in čas za različne ture, tudi najzahtevnejše. V temi meseca tokrat govorimo o zavarovanih plezalnih poteh; o stališču PZS in tujih planinskih zvez, o novi zavarovani plezalni poti pod Češko kočo in o vplivih teh poti na naravo.
13. 6. 2015, Dva tisoč ljubiteljev gora na Dnevu slovenskih planinskih doživetij 2015 na Krvavcu Splošno
  Vse poti planincev so v soboto, 13. junija 2015, vodile na Krvavec, kjer se jih je na Dnevu slovenskih planinskih doživetij zbralo kar 2000 – odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije in še čez mejo. Privoščili so si polno malho doživetij na vodenih planinskih in kolesarskih izletih, ustvarjalnih in orientacijskih delavnicah, med plezanjem, ob prikazu gorskega reševanja, razstavi ob 120-letnici Planinskega vestnika ter spoznavanju planinske organizacije in opreme. Slovesni sprevod praporščakov planinskih društev je bil uvod v slavnostno prireditev, planinsko druženje pa zvečer sklene letni kino.
10. 6. 2015, Maloplaninska knjižnica pod krošnjami (vrhov) Planinska kultura
  Domžalski dom na Mali planini že drugo leto zapored vabi v gorniško enoto Knjižnice pod krošnjami. Med 8. in 14. junijem bo povečini knjižno, čez dan bo nastajala tekoča berljivost. Popoldne in zvečer bodo možne posamezne črke ali besede. Pihal bo šibak pravopis maloplaninskih smeri. Temperatura na 1534 m bo okoli 15 strani na uro, na 2500 m dober razgled na skoraj 400 krav.
7. 6. 2015, Fotografski natečaj Življenje v Alpah – ljudje, umetnost, kultura Planinska kultura
  Mladi in stari, tradicionalni in novi, kmetje in igralci, športniki in umetniki, vse to iščemo! Pokaži nam, kaj aktivne in žive Alpe pomenijo tebi. Ujemi vsakdanje aktivnosti ljudi, ki živijo v Alpah in pokaži medgeneracijske izmenjave in prenose znanja; poskušaj ujeti čustva življenja v Alpah in Alpske konvencije v svoji biti.
30. 5. 2015, Potopisi, ki nas vodijo navzgor Planinska kultura
  Planinska vodniška literatura: Zvrst s stoletno tradicijo. Zasičenost trga sili avtorje v iskanje niš.
28. 5. 2015, Ultrabluzenje z legendo slovenskega alpinizma Vikijem Grošljem Planinska kultura
  Gost Ultrabluzenja, ki ga v ljubljanskem Konzorciju gostijo pisci in tekači Samo Rugelj, Žiga X Gombač in Boštjan Videmšek, bo v četrtek, 28. maja 2015, ob 18. uri alpinist Viki Grošelj. Rdeča nit pogovora bodo Grošljev pisateljski opus, tovarištvo v ekstremnih okoliščinah, doseganje in preseganje sebe ter skrite rezerve in moči, ki jih premore vsak izmed nas.
27. 5. 2015, Aljažev stolp znova v Ljubljani, skupaj za ohranjanje dediščine Alp Splošno
  120. obletnico postavitve Aljaževega stolpa, ki jo praznujemo v letošnjem letu, so v Tušu obeležili s gostovanjem razstave Narodnega muzeja Slovenije Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo!. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije so v jubilejnem letu ustanovili tudi poseben sklad za ohranjanje našega najvišjega zavetišča in poti do njega ter ob odprtju gostovanja razstave v Ljubljani opozorili na prijazno obiskovanje alpskih dolin in gora. Razstava, ki spodbuja k razmisleku o ohranitvi naše naravne in kulturne dediščine, bo v Tuš centru Ljubljana BTC na ogled do 21. junija, nato se seli v Koper.
27. 5. 2015, Premiera filma Pavla Jesih v Slovenski filharmoniji Planinska kultura
  Dokumentarni film Pavla Jesih o vrhunski alpinistki, ljubiteljici filma in podjetnici bo premierno na ogled v ponedeljek, 1. junija 2015, ob 20. uri v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, kjer je v letih od 1923 do 1948 deloval kino Matica. Na voljo je nekaj brezplačnih vstopnic.
22. 5. 2015, Projekcija filma Tone, javi se! v Zagrebu in Domžalah Planinska kultura
  Projekcija dokumentarnega filma o alpinistični poti legendarnega slovenskega himalajca Toneta Škarje in pogovor z ustvarjalci filma bo v sklopu razstave Skupaj v gorah v torek, 26. maja 2015, v Slovenskem domu v Zagrebu, večer pozneje, 27. maja 2015, pa v Mestnem kinu Domžale. Vabljeni!
20. 5. 2015, Knjižne novosti v spletni trgovini PZS Planinska kultura
  Na policah spletne trgovine PZS najdete nove knjige založbe Narava: Plezanje po kraškem robu (Jurij Ravnik), Alpsko cvetje Slovenije (Vlado Ravnik), Katera zdravilna rastlina je to? (dr. Woffgang Hensel) in Alpske cvetlice (Ansgar Hoppe).
19. 5. 2015, Polnost življenja: odprtje fotografske razstave in predavanje Marije in Andreja Štremflja Alpinizem
  Slovenski planinski muzej v petek, 22. maja 2015, ob 19. uri vabi na odprtje retrospektivne fotografske razstave in predavanje Marije in Andreja Štremflja ob 25. obletnici skupnega vzpona na Mount Everest. Razstava bo na ogled od 22. maja do 2. avgusta 2015.
19. 5. 2015, 4. Križnikov pravljični festival - živo pripovedovanje za oživljanje kulturne dediščine Mladi
  V petek, 5. junija, in v soboto, 6. junija 2015, bo v Motniku in na Vranskem že 4. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv ... Osrednja nit festivala bo tudi letos pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja. S pestrim kulturnim programom za otroke in odrasle pa festival letos spodbuja tudi h kvalitetnemu preživljanju prostega časa v naravi.
18. 5. 2015, Gore čutim kot nekaj mogočnega, veličastnega - pogovor z Bloudkovo nagrajenko Marinko Pertot Planinska kultura
  Je prijetna sogovornica zrelih let, opazno uglajenega in tehtnega jezikovnega izražanja, morda zaradi svojega poklica ali skrbnosti naših zamejcev do materinega jezika. V njenem domačem okolju, pa tudi drugod, slovenščini in Slovencem nikoli ni bilo mehko postlano, žal še danes ne vselej in povsod, in to kljub našemu članstvu v Evropski skupnosti. Verjamem, da se ob številnih zadolžitvah in društvenih obveznostih zateka tudi v svoj intimni vrtiček biologinje, botaničarke, srčne častilke narave in gora. Nekje pač mora napajati svojo prislovično prijaznost in mehkobo.
15. 5. 2015, Izšel majski Planinski vestnik Planinska kultura
  Tema meseca so mladi in najmlajši v gorah. Pogovarjali smo se pa z Marinko Pertot, tržaško Bloudkovo nagrajenko. Preberete lahko tudi o različnih gorskih potepanjih – pisci so se odpravili na tuja pota Korzike in Makedonije, o domačih poteh pa tokrat pišemo predvsem o tistih nad dolino Soče. Objavljamo tudi test nizkih pohodnih čevljev, spoznate pa lahko tudi nekaj več o plezalnih vrveh. Pa še kaj bi se našlo ... skratka, več kot dovolj razlogov, da si privoščite majsko številko Planinskega vestnika.
15. 5. 2015, Izdelek meseca - zgoščenka Greva pod objem gora Planinska kultura
  V mesecu od 15. maja do 15. junija 2015 smo za vas pripravili naslednji Izdelek tedna: zgoščenko Greva pod objem gora. V času tega tedna lahko zgoščenko kupite s 50-odstotnim popustom
14. 5. 2015, Aljažev stolp prvič gostuje v Mariboru Planinska kultura
  V Planet Tuš Maribor je prispela potujoča razstava Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! V njej osrednje mesto zaseda replika stolpa v naravni velikosti, v katero lahko prvič vstopijo tudi tisti, ki se na Triglav iz različnih razlogov ne morejo povzpeti. V Tušu želijo na ta način ta pomemben narodni simbol približati čim širšemu krogu ljudi in v njih okrepiti narodno zavest. Kopija Aljaževega stolpa bo na začetku Slovenske planinske poti, ob vznožju Pohorja, na ogled vse do 24. maja 2015.
Prikazano: 301 - 320 od 1073 zapisov
Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   >   >> 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
NAJBOLJ BRANE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih