ponedeljek, 20. januar 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

Planinska kultura

Prikazano: 261 - 280 od 1131 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
30. 5. 2016, Legendarni drenovci, dokumentarni film Planinska kultura
  Prve zimske vzpone v naših hribih sta leta 1907 opravila Rudolf Badjura in Bogumil Brinšek, tri leta pozneje pa so se jima pridružili še Pavel Kunaver, Ivan Tavčar in Ivan Michler. Ime društva - Dren - so izbrali zaradi lastnosti drevesa drena, ki je izjemno trd, a hkrati prožen. Dokumentarni film Legendarni drenovci bodo na 1. programu Televizije Slovenija predvajali v torek, 31. maja 2016, ob 21. uri. Film je dosegljiv tudi v spletnem arhivu.
22. 5. 2016, Križnikov pravljični festival – živo pripovedovanje ob stripu in ljudski glasbi Mladi
  V petek, 10. junija, in v soboto, 11. junija 2016, se bo v Motniku in na Vranskem odvijal že 5. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv ... Osrednja nit pestrega kulturnega programa za otroke in odrasle bo pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja, a letos tudi v povezavi s stripom in ljudsko glasbo. Festival poleg pravljic posameznikom in družinam ponuja obilje dogodkov, sprehodov, iger, glasbe, ustvarjanja, celo kulinaričnih užitkov. Letošnji častni pokrovitelj je pesnik, pisatelj, dramatik, igralec, prevajalec in tudi pripovedovalec Andrej Rozman Roza.
21. 5. 2016, Časopis za obiskovalce TNP in publikacija z doživljajskimi programi Planinska kultura
  Triglavski narodni park je izdal poletni vodnik za obiskovalce Biosfernega območja Julijske Alpe ODKRIVAJ / DISCOVER s programom aktivnosti, namigi za izlete ter napotki in koristnimi informacijami za obisk, pohodništvo in uporabo javnega prevoza. Za letošnje leto je pripravil še posebno predstavitveno zloženko DOŽIVETJA / EXPERIENCE 2016 za zaključene skupine.
19. 5. 2016, Javni razpis za odkup dokumentarno-izobraževalnih avdiovizualnih del neodvisnih producentov na temo gora in gorništva Planinska kultura
  RTV Slovenija objavlja javni razpis za odkup dokumentarno-izobraževalnih avdiovizualnih del neodvisnih producentov na temo gora in gorništva. Na razpisu lahko sodelujejo vsi neodvisni producenti, ki izpolnjujejo pogoje iz Zakona p avdiovizualnih medijskih storitvah.
19. 5. 2016, Nekoristni svet je lahko koristen - pogovor z Edom Kozorogom Planinska kultura
  Intervjuji se pogosto začnejo z nagovarjanjem. Z Edom Kozorogom se srečujem že od njegovih zgodnjih let v Mladinskem odseku PD Tolmin. Na pobudo za pogovor mi je sprva skromno odgovoril, da zadnja leta njegova dejavnost ni več toliko povezana z gorami, da ne ve, če je za Planinski vestnik dovolj zanimiv. Ko bi mu pripravil vprašanja, je dejal, bi se odločila kako in kaj.
16. 5. 2016, Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Planinska kultura
  Poiščite ga v svojem kiosku ali pa pobrskajte po svojem nabiralniku!
14. 5. 2016, Pomlad pod Triglavom Splošno
  Pomlad pod Triglavom bo od 20. do 28. maja 2016 v Slovenskem planinskem muzeju združila dogodke Eurorando 2016 - 40 let evropske pešpoti, Teden slovenskih gozdov, Dan Alpske konvencije in odprtje ferat Mojstrana. Vabljeni!
4. 5. 2016, Desetletnica smrti Vlasta Kopača, častnega člana in nekdanjega predsednika PZS Planinska kultura
  Vlasto Kopač se je kot navdušen alpinist in gorski reševalec vedno znova vračal v svet gora in domačinov, kar mu je dajalo moč tudi v najhujših preizkušnjah. Bil je arhitekt, Plečnikov učenec in najtesnejši sodelavec, z velikimi zaslugami za ohranitev njegove dediščine. Posebno skrb je posvetil zaščiti pastirskega selišča na Veliki planini - znamenitega arhitekturnega bisera brez primere. Uspel je ohraniti Preskarjevo bajto, edini primerek ovalne pastirske ognjišnice. Njegova so celovita prostorska ureditev planine in tudi ljubke turistične koče.
3. 5. 2016, Fotografski natečaj Narava - znana neznanka Planinska kultura
  Planinsko društvo Maribor Matica razpisuje fotografski natečaj Narava - znana neznanka. Fotografski natečaj išče motive, ki odražajo prikazujejo nenavadne in značilne prizore naravnega okolja, živalske in rastlinske vrste, njihovo obnašanje, borbo za preživetje, prilagoditve življenjskim razmeram, habitate, prisotnost naravnih virov. Najboljših dvajset fotografij bo razstavljenih na priložnostni razstavi, avtorji pa bodo prejeli tudi praktične planinske nagrade.
2. 5. 2016, Ljudje, knjige in gore - po sledeh alpske literature Planinska kultura
  Dežela na sončni strani Alp se je z množico književno obarvanih dogodkov pridružila mednarodni pobudi Brati gore, ki jo je ob praznovanju mednarodnega dneva gora 2015 pripravila Alpska konvencija. Slavljenje alpske kulture in alpske literature so ujeli tudi na filmski trak, zato vas vabimo k ogledu kratkega filma o ljudeh, knjigah in gorah ter drugih videov Alpske konvencije, ki so dosegljivi s slovenskimi podnapisi.
1. 5. 2016, Filmsko ob Aljaževem stolpu, na SPP in z Markom Prezljem Planinska kultura
  RTV Slovenija je v zadnjem času ustvarila več dokumentarnih filmov s planinsko vsebino, ki si jih je vredno ogledati še enkrat, saj so na voljo v televizijskem arhivu. Naj vam filmi Aljažev stolp: "Ta pleh ima dušo", Na poti: z Markom Prezljem in Na poti: Slovenske planinske poti popestrijo praznične dni.
23. 4. 2016, #SOSNEPAL: dobrodelno predvajanje filma Langtang Planinska kultura
  Ob obletnici potresa v Nepalu ekstremni športnik Kilian Jornet nadaljuje svojo misijo: pomagati pri ponovni gradnji porušene vasi Langtang. V ponedeljek, 25. aprila 2016, ob 20. uri vabljeni na dobrodelno predvajanje njegovega filma Langtang v Slovenski planinski muzej v Mojstrani.
21. 4. 2016, Poziv planinskim pevskim zborom za nastop na Dnevu slovenskih planinskih doživetij 2016 Planinska organizacija
  Novost letošnjega programa Dneva slovenskih planinskih doživetij je tudi nastop oz. revija planinskih pevskih zborov.
19. 4. 2016, Planinska založba s posebnimi ugodnostmi na 21. slovenskih dnevih knjige Planinska kultura
  Ta teden knjiga narekuje naš vsakdan in Planinska založba PZS vas tudi na 21. slovenskih dnevih knjige pričakuje z vrsto sejemskih ugodnosti, že preverjeno zakladnico planinskih vodnikov, zemljevidov in leposlovja ter knjižnim darilom pri vsakem nakupu. Letos že drugo leto na novi lokaciji - na Stritarjevi ulici v Ljubljani, ki od Prešernovega trga vodi proti Mestni hiši. Na knjižno snidenje od 18. do 22. aprila 2016!
16. 4. 2016, Planinski vestnik o gorskih reševalcih in ostalih nadvse zanimivih tematikah Planinska kultura
  O gorskih reševalcih in reševalkah, o idrijskih in trnovskih strminah ter še marsičem drugem - vabljeni, da ga prelistate, še bolj pa, da ga preberete.
14. 4. 2016, Razpisa za oblikovalca logotipa STKP ter oblikovalca planinskega spominka Turno kolesarstvo
  Planinska zveza Slovenije objavlja javni razpis za oblikovanje logotipa Slovenske turnokolesarske poti in slovenskega planinskega spominka. Vabimo vas k sodelovanju!
6. 4. 2016, Šesta pregledna razstava tolminskih fotografov Društva
  Fotografska skupina PD Tolmin pripravlja 6. pregledno razstavo. Na razstavi se bodo predstavili: Milena Brešan, Ljubo Čibej, Hugo Drago, Martin Gerlič, Darja Gruntar, Borut Klanjšček, Miran Klinkon, Karla Kofol, Danilo Lesjak, Miljko Lesjak, Goran Lipušček, Vlado Podgornik in Mario Šimac. Vse ljubitelje fotografije vabijo na odprtje razstave v četrtek, 7. aprila 2016, ob 18.00 v galeriji Kinogledališča v Tolminu. Strokovno bo dela fotografov predstavil njihov mentor Rafael Podobnik, platinasti odličnik mednarodne zveze za fotografsko umetnost (EFIAP/p), v kulturnem programu pa bodo sodelovali učenci Glasbene šole Tolmin. Razstava bo na ogled do 10. maja.
18. 3. 2016, V spomin - Pavle Šimenc Planinska kultura
  Poslovil se je Pavle Šimenc, mengeški planinec, kamniški alpinist in gorski reševalec. Bil je med najbolj delavnimi člani društva od ustanovitve leta 1952, pri gradnji Mengeške koče je sodeloval od prve lopate do zadnjega strešnika, organiziral je izlete, vzdrževal pot Gobavica–Rašica, sodeloval pri tekmovanjih in prireditvah, ves čas pa je bil energičen delovni predsednik občnih zborov. Štiri leta je bil tudi predsednik PD Mengeš.
15. 3. 2016, Planinski vestnik tokrat o najsmrtonosnejšem snežnem plazu na naših tleh Planinska kultura
  V temi meseca marčnega Planinskega vestnika pišemo o snežnem plazu pod Vršičem, saj letos mineva sto let od njegove rušilne moči in tragičnih posledic za ruske ujetnike in vojake avstro-ogrske vojske.
8. 3. 2016, Javni razpis Raziskovalne skupine PZS za najboljše diplomske ali magistrske naloge za leto 2016 Planinska kultura
  Na osnovi programa dela Raziskovalne skupine PZS (RZ PZS) želimo z javnim razpisom povabiti študente in druge raziskovalce k pripravi diplomskega, magistrskega dela ali doktorske disertacije, ki so vsebinsko povezane z gorništvom, alpinizmom ali tudi širše.
Prikazano: 261 - 280 od 1131 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
NAJBOLJ BRANE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih