petek, 21. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

Varstvo gorske narave

Prikazano: 21 - 40 od 597 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
21. 11. 2023, Delavnica o mirnih območjih za divjega petelina s planinskimi društvi Varstvo gorske narave
  Javni zavod Triglavski narodni park je v projektu VrH Julijcev organiziral delavnico o mirnih območjih za divjega petelina, ki je bila namenjena članom in predstavnikom planinskih društev in turističnih organizacij, ki delujejo na območjih Zgornjesavske doline in Pokljuke. V Triglavskem narodnem parku so letos označili 19 mirnih območij za divjega petelina, belko in aktivna visoka barja.
19. 11. 2023, RAZPIS in VABILO I 17. strokovni posvet GORE IN VARNOST, 25. 11. 2023 Preventiva
  Na 17. strokovnem posvetu se bomo zbrali strokovnjaki, novinarji, obiskovalci gora in drugi, ki nas povezuje delovanje na področju preventive in nesreč v gorah.
9. 11. 2023, Domači in tuji živi svet alpskih voda od Trente do Bohinja Varstvo gorske narave
  Dolina pod Triglavom s pravljičnim številom sedmih jezer je za planince pogosta izbira tudi zaradi izjemnih razgledov in velja za enega najbolj obiskanih delov visokogorja Triglavskega narodnega parka. Čeprav so Triglavska sedmera jezera polovico leta skrita pod snežno odejo in prekrita z ledom, je življenje v in ob njih pestro in dinamično, njihova neizmerna vrednost in ranljivost pa sta že pred skoraj stoletjem vodili v zavarovanje, tako da prihodnje leto praznujejo 100-letnico prvega zavarovanja območja kot Alpskega varstvenega parka.
8. 11. 2023, Kako varčevati z vodo ob obisku planinskih koč? Varstvo gorske narave
  Slovenija velja za deželo, bogato z vodo. Imamo okoli 28 tisoč kilometrov vodotokov, okoli 1.300 jezer in dobrih 46 kilometrov morske obale. Ni veliko držav na svetu, kjer lahko praktično povsod pijemo vodo iz pipe. Vode pa so pomembne tudi za ohranjanje raznolikosti živalskega in rastlinskega sveta. Z obiskovanjem gora in planin si prizadevamo za čim manjši vpliv na vodne vire.
6. 11. 2023, Kako planinci skrbimo za ohranjanje narave in še posebej voda ob obisku gora? Varstvo gorske narave
  Visokogorski svet ob vsej svoji mogočnosti je v resnici zelo občutljiv za različne spremembe, ki jih v ta prostor vnaša človek. Planinska zveza Slovenije in planinska društva v svojem temelju vedno in povsod poudarjajo pomen odnosa do prostora, ki ga obiskujemo. V nekaj kratkih napotkih smo zbrali ključne poudarke za ohranjanje narave in še posebej voda.
3. 11. 2023, Planinski horoskop: kakšno leto se obeta gorskim zvezdam? Varstvo gorske narave
  Planinski horoskop je univerzalen pripomoček za boljše razumevanje, kako ne glede na položaj planetov ljudje vplivamo na življenje gorskih zvezd. Vsak mesec predstavlja eno žival, ki ima velik naravovarstveni pomen za ohranjanje bogate narave Triglavskega narodnega parka. S prebiranjem horoskopa bo sobivanje človeka in živalskih prebivalcev lahko prineslo pozitivne učinke!
2. 11. 2023, Dolina Triglavskih jezer: eden najstarejših simbolov zavarovanja narave v Sloveniji Varstvo gorske narave
  Ena najbolj prepoznavnih visokogorskih dolin v Triglavskem narodnem parku bo prihodnje leto praznovala 100 let od prvega zavarovanja naravovarstvenega območja. Idilična kulisa Dvojnega jezera s kočo in grebenom Tičaric pa se v zadnjih letih spreminja zaradi različnih človekovih dejavnosti. V projektu VrH Julijcev so Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Ljubljana-Matica, Javni zavod Triglavski narodni park in Zavod za ribištvo Slovenije izvedli številne aktivnosti za izboljšanje stanja voda in zmanjšanje vpliva na kakovost vode.
1. 11. 2023, Higiena v visokogorju: kje vse puščamo sledi? Varstvo gorske narave
  Danes imamo na voljo številne praktične pripomočke, ki so namenjeni naši osebni higieni in tudi čim manjšemu vplivu na občutljivo naravno okolje. Vsaka kapljica čiste vode šteje na koncu za kakovostno vodo.
31. 10. 2023, Danes TV-premiera filma VrH Julijcev Varstvo gorske narave
  Vabljeni k ogledu televizijske premiere izobraževalnega naravoslovnega dokumentarnega filma VrH Julijcev v torek, 31. oktobra 2023, ob 20.30 uri na TV Slovenija 1. Po TV-premieri bo film brezplačno na ogled v multimedijskem centru MMC RTV Slovenija.
30. 10. 2023, Planinska nostalgija ali kaj nam sporočajo zgodbe pionirjev planinske 'turistike'? Varstvo gorske narave
  130 let Planinske zveze Slovenije kot nevladne, planinske in najbolj množične organizacije na področju planinstva se sliši veliko. A zgodovinski zapisi o raziskovalcih, domačinih in tujcih, ki so jih omrežile skrivnosti slovenskih gora segajo še dlje. Časi se spreminjajo, motivi ostajajo enaki: raziskovanje, iskanje miru in občutka svobode na vrhovih. Dostopnost planinstva je danes zelo razširjena in ne tako kot nekoč, nikomur ni treba vprašati gospode za dovoljenje.
27. 10. 2023, Prihaja nov dokumentarni film o sožitju človeka in narave v Triglavskem narodnem parku Varstvo gorske narave
  Izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev skozi oči ljudi, ki v Triglavskem narodnem parku živijo, delajo ali ga obiskujejo, predstavlja različne vidike ohranjanja bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji. Film bo 31. oktobra premierno predvajan na 1. programu TV Slovenija in je tudi napoved leta 2024, ko v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.
17. 10. 2023, Simbol miru v gozdu nas opozarja, da smo ponekod preglasni ob obiskovanju gora Varstvo gorske narave
  Rezultati so pokazali, da se divji petelin zadržuje v območjih, kjer je zelo malo motenj oziroma se njegova aktivnost poveča ob prisotnosti človeka. Izogiba se planinskim potem, ki so na Pokljuki dobro obiskane. V zimskem času divji petelin lahko preživi tudi ves teden v krošnjah dreves. Ob sončnih koncih tedna, ko je veliko obiskovalcev, pa se premika bistveno več.
14. 10. 2023, Koliko več je preveč? | vabilo na dogodek Varstvo gorske narave
  Vabljeni, da se pridružite na dogodku Koliko več je preveč?, ki bo posvečen porastu števila obiskovalcev v slovenskih gorskih območjih. Dogodek bo potekal v soboto, 21. 10. 2023, s pričetkom ob 9. uri na Lovrenških jezerih. CIPRA Slovenija dogodek organizira v okviru projekta Planinstvo 4.0, ki ga izvaja skupaj s PZS in PD Tržič. Za dogodek so obvezne prijave do 18. oktobra.
10. 10. 2023, Edina, ki ima še bolj rada sneg kot turni smučarji Varstvo gorske narave
  Belka je edina ptica, ki pred in po zimi zamenja barvo. Z le okoli pol kilograma teže je neverjetno prilagojena na ostre zimske razmere. Še več: ko pade sneg, se preseli še višje. V snegu se počuti najbolj varno zahvaljujoč svoji varovalni barvi in sposobnosti, da se prehranjuje s slabo kalorično prehrano na alpskih goličavah. Predvsem pozimi in spomladi so srečevanja z ljudmi lahko zanjo nevarna: porabi bistveno več energije za beg ali pa zapusti gnezdo.
5. 10. 2023, Mirna območja naravi dajejo prostor in čas brez človeškega vpliva Varstvo gorske narave
  Zavarovana območja, kot so narodni, regijski in krajinski parki, so za planince med najbolj zanimivimi zaradi svojih naravnih lepot in mreže planinskih poti. Te so v zgodovini pogosto nastajale po zaslugi naravoslovcev, med katerimi so številni tudi prvi stopili na najvišje vrhove. S povečevanjem obiska in različnimi rekreativnimi dejavnostmi v najdragocenejših in najbogatejših območjih narave je naša skupna odgovornost, da jih ohranjamo in na nekaterih območjih za ta cilj prilagajamo naše navade.
3. 10. 2023, Martin Šolar novi ambasador Biosfernega območja Julijske Alpe Splošno
  Na Jestivalu – festivalu okusov in umetnosti v Kobaridu so v soboto, 30. septembra, obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe. Za novega ambasadorja Biosfernega območja Julijske Alpe so imenovali Martina Šolarja, podpredsednika Planinske zveze Slovenije.
28. 9. 2023, Kako otrokom približati živalski svet ob obisku Triglavskega narodnega parka? Varstvo gorske narave
  Obiskovanje narave in gora z najmlajšimi je odličen način, da življenje v gozdu, na travnikih in pašnikih, ob barjih in visokogorskih planinah spoznajo na lastne oči. Pri pohodih v gore jih motiviramo na različne načine. Eden od njih je tudi, da spoznavajo živi svet narave, ki ga sicer vidijo v knjigah in na zaslonih. Živali se običajno skrijejo našim očem, a z nekaj spretnosti bomo kmalu ugotovili, s kom si delimo prostor. V tem prispevku smo zbrali številne praktične ideje, da bo otroško raziskovanje zabavno in nepozabno.
21. 9. 2023, Predstavitev znanstvene monografije Dolina Baruna pod Makalujem Alpinizem
  Predstavitev znanstvene monografije Dolina Baruna pod Makalujem. Znanstvene raziskave v okviru alpinističnih himalajskih odprav leta 1972 in 2014.
19. 9. 2023, Dnevnik prehitrega planinca: Sončni zahod z Viševnika za nove sledilce Varstvo gorske narave
  Opozorilo: prispevek je v celoti izmišljen, vendar sestavljen iz drobnih resničnih dogodkov. Takšnih, ki jih vsak od nas kdaj doživi v gorah in niso zgled odgovornega planinca. Ko jih združimo v dnevnik ene osebe, ustvarijo precej izkrivljeno sliko. A njegov namen je, da opomnimo, da obiskovanje gora ni nekaj, kar počne samo en posameznik. Veliko je ljubiteljev in obiskovalcev gora. Zato za ohranjanje narave za prihodnje generacije vsako odgovorno dejanje šteje. Naslovna fotografija je bila ustvarjena s pomočjo programa umetne inteligence z namenom, da še dodatno opozorimo na izkrivljeno podobo, ki jo lahko ustvarimo z objavami na družbenih omrežjih o obiskovanju gora.
14. 9. 2023, Triglavski narodni park letos dobiva 17 obnovljenih kalov in označitev mirnih območij za obiskovalce Varstvo gorske narave
  Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) z osmimi partnerji 5-letnega projekta VrH Julijcev vstopa v zaključno fazo, ki prinaša konkretne rezultate na terenu. Zaključuje se obnova 17 kalov, ki zagotavljajo večjo stalnost površinskih voda na planinah. Z vzpostavitvijo mirnih območij za divjega petelina, belko in aktivna visoka barja so v dogovoru z lastniki zemljišč in uporabniki prostora časovno in prostorsko prilagodili človekove dejavnosti za čim manjše motnje v naravnem okolju.
Prikazano: 21 - 40 od 597 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
NAJBOLJ BRANE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih